2014. ápr 30.

A vagyonvédelem fogalma

írta: steve4security12
A vagyonvédelem fogalma

 

shutterstock_105959135_800.jpg

Nagyon sokan a vagyon fogalmát leegyszerűsítik a fizikai javakra, épületre, gépekre, készpénzre, ékszerekre és további úgynevezett "klasszikus" értéktárgyakra. A vagyon szó nyelvileg a van/lenni ige archaikus formájából eredve alakult ki. A Bibliát forgatva gyakran találkozhatunk a vagyon kifejezéssel ebben az archaikus formájában. A vagyonvédelem kifejezést ilyen összefüggésben nem lehet csupán pénzügyi és materiális javak megvédésére leegyszerűsítve használni. Legfőbb vagyonunk tehát a létezésünk öröme és biztonsága.  Aki átélt már betörést, az pontosan tudja, hogy az intim szféra feldúlása sokkal fájdalmasabb, mint a közvetlen okozott anyagi kár.

A tűzvédelem területét sokan a vagyonvédelem szerves részének tekintik, míg mások ezt külön szakterületként kezelik. Én személy szerint a tűzvédelem területét önálló szakterületnek gondolom. Talán az sem véletlen, hogy tűz esetén sem a rendőrségi számot hívjuk...

 Nagyon sokan tévesen a munkásvédelmi (a hétköznapi szóhasználatban munkavédelmi) feladatokat is a vagyonvédelem feladatkörébe sorolják. A pártállami időkben az akkor működő rendészeti osztályok munkavédelmi feladatok ellátásával is foglalkoztak. Mára ez  a szerteágazó és bonyolult szakterület önálló szakterületté nőtte ki magát. Minden komoly vállalatnál van munkásvédelmi felelős, akik gondoskodnak a csúszásgátló felületekről, az érintésvédelmi szabályokról és nagyon sok más baleset megelőzési intézkedésről. 

Legfőbb vagyonunk a létezésünk, ezen belül is a biztonságos létezésünk. Mit ér a luxus autó,a pazar családi ház, ha a tulajdonos súlyos beteg? Mit ér a felhalmozott családi vagyon ha nem kellő körültekintéssel alakítják ki a védelmi rendszert, és hosszú évek kemény munkájának eredménye ebek harmincadára jut. 

Mit ér a vállalat eszköz állománya, pazar székháza, ha a management egyes tagjai nem korrekten "játszanak", lerombolják a céges morált, illetve nincs a vállalatnak jövő képe, és piacképes terméke. Manapság az információ is jelentősen felértékelődik. Akik képesek feltörni a vállalati informatikai rendszereket, elképesztő károkat tudnak okozni. A zsákmány attitűddel "dolgozó" cégvezetés előbb-utóbb lerabolja a céget, és ebben a legprofibb vagyonvédelmi rendszerek sem képesek megakadályozni őket. Mindezzel csupán arra kívánok utalni, hogy a vagyonvédelem lényegesen összetettebb jelentéssel bír, mint a fizikai javaink és pénzeszközeink oltalmazása. 

Biztonsági tudatosság nélkül sem a a magán-, sem pedig a vállalati vagyon nem óvható meg kellő hatékonysággal. Nem sokat ér a professzionális riasztó rendszer, ha egyébiránt a családfő pontosan tájékoztatja népes ismerősi körét szinte minden lépéséről, (lakás belsejében készített-, ill nyaralási fotók) a  közösségi médiában. A vállalatoknál sem garantálhat tökéletes biztonságot egyetlen szolgáltató cég sem, ha mindeközben az alkalmazottak folyamatosan rommá törik a céges autókat, és minden releváns és kényes adathoz hozzáférnek, és le is töltik "magán céljaikra". A vállalati belső mutyikat sem egyszerű hagyományos vagyonvédelmi megközelítéssel feltárni, főleg, ha a vállalati vezetőség sem túlzottan "lelkes" ilyen belső ügyek feltárását illetően.

A vagyonvédelem fókuszában mindig is az emberi élet megóvása áll! A legmodernebb bank biztonsági berendezések tervezése során is az első számú szempont az ember életek megóvása! De minden más üzleti szegmensben is az emberi élet megóvása az első számú prioritás.  

A vagyonvédelem második fő funkciója a biztonságos, nyugodt létezés feltételeinek megoldása. A fenti példánál maradva, egy bank biztonsági rendszernek nem arra kell irányulnia, hogy a fegyveres biztonsági őr a bankrablót lefegyverezze, hanem arra, hogy egyáltalán a fegyveres támadás be se következhessen.

Egy lakás riasztó rendszernek nem az a funkciója, hogy hajnali három órakor jelezze, valaki már bent tartózkodik a dolgozó szobánkban. A hatékony rendszerek legfőbb funkciója, a megelőzés. A riasztó rendszer optimálisan akkor ad jelzést, amikor a betörő még az otthonunkon kívül tartózkodik, de már egyértelmű a szándéka.

A személyvédelmi feladatok ellátása során a testőröknek nem az a dolguk, hogy a potenciális támadóval közelharcot vívjanak, hanem az, hogy a védett személyt - a szakmai szlengben utast - a kritikus helyzetektől megóvják, indokolt esetben elmenekítsék. A professzionális vagyonvédelemnek tehát elsődlegesen megelőzésre kell törekednie.

Egy vállalati vagyonvédelmi rendszer optimális esetben úgy működik, hogy nincsenek anyagi veszteségek, öltözői lopások, kellemetlen gyanakvó légkör. A munkavállalók a legkisebb és legudvariasabb ellenőrzéseknek vannak kitéve beléptetéskor, illetve kiléptetéskor. A céges eszközök használata, ill. a belső működési rendszer is minden esetleges visszaélést eleve kiiktat. 

shutterstock_116202553_800.jpg

A vagyonvédelem alap funkciója a vállalatot, ill. magánszemélyt érintő külső és belső hatások/ kockázatok folyamatos elemzése, és a kockázatok folyamatos csökkentése. Rapid gyorsasággal változó világunkban ez aztán a komoly kihívás. Nem elég ugyanis a múltban megtörtént kockázatokat elemezni.  A legújabb - sőt a jövőben bekövetkezhető - kockázatokra is  fel kell készülni. Komoly szakember soha sem garantálhat tökéletes biztonságot! Aki tökéletes és 100%-os biztonságot garantál, az vagy dilettáns, vagy egyszerűen hazudik! 

A vagyonvédelem akkor hatékony, ha alapvetően preventív módon van megszervezve. Minden személy és vállalat háromféle módon reagálhat a külső körülményekre. Passzívan, aktívan és proaktívan. Nem kérdés, hogy a sikeres emberek és vállalatok (sőt országok) proaktívan reagálnak az őket érő hatásokra. Visszautalva egyik korábbi írásomra, akik mostanában alakítják ki Facebook irányelveiket, azok aktívan reagálnak a helyzetre, mert a jelenség már itt van. Akik ezt már kialakították  egy-két éve, azok proaktívan reagáltak. Akik még most sem reagálnak azok passzívak. Általános tapasztalat, hogy minél később reagál egy személy vagy szervezet, annál komolyabb kockázatokkal kell szembenéznie.

A vagyonvédelem alrendszerei mechanikai, elektronikai, és élő erőből állnak. Nagyon sokan elfeledkeznek azonban a legfontosabb alrendszerről, a vagyonvédelmi tudásbázisról és szakértői képességről. Az első három alrendszert akkor lehet hatékony és komplex rendszerré gyúrni, ha a vagyonvédelmi know-how rendelkezésre áll. 

Manapság már a kamerarendszerek funkciója is egyre gyorsabban változik. Immáron nem a múltbeli események rögzítése a cél, hanem az azonnali intézkedések megtétele. Sőt, az igazán komoly fejlesztések már a jövőbeni események előrejelzésére is vállalkoznak. 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet vagyonvédelem bűnmegelőzés kockázatkezelés magánbiztonság