2014. nov 24.

A nők tehetnek a nemi erőszakról?

írta: steve4security12
A nők tehetnek a nemi erőszakról?

Randidrogok(680x480).png

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság - nemi erőszakok megelőzéséről szóló jó szándékú filmjei - sokaknál kiverték a biztosítékot. Különösen a "Tehetsz róla, tehetsz ellene!" szlogen váltott ki egyfajta felháborodást, mert a nők sokasága ezt úgy értelmezi, hogy a film készítői eleve őket teszi felelőssé a nemi erőszakokért.

Nyilvánvaló módon erről szó sincs, a rendőrség csupán arra kívánta felhívni a fiatal nők figyelmét, hogy a túlzott italozás és esetleg más tudatmódosító szerek fogyasztása fokozza a kockázatokat. Egy magatehetetlen nő ugyanis nagyobb eséllyel van kitéve bármilyen bűncselekménynek, - így nemi erőszaknak is. Ugyanakkor a nők elemi jogát, hogy vonzóan, csinosan, öltözködjenek és ők is eljárhassanak társaságba, - sőt akár kihívóan viselkedjenek - talán ma már senki sem kérdőjelezheti meg. 

 Egyáltalán nem tisztem, hogy a rendőrségi bűnmegelőzési tevékenységet értékeljem, de azt érdemes tudnunk, hogy annak fókuszában általában az átlagpolgárok, vagyis a bűncselekmények valóságos és potenciális áldozatai állnak. Roppant érdekes lenne, olyan bűnmegelőzési filmeket és propaganda anyagokat látni, amelyben a hatóság a zsebtolvajokat, és betörőket igyekszik "lebeszélni" áldatlan tevékenységükről.  A fent említett filmben életszerűen jelennek meg azok a mozzanatok - mint például erős italozás, gyors intim kapcsolatok kialakítása - amelyek megkönnyíthetik az erőszakos cselekményeket. A "Tehetsz ellene!" kifejezés szerintem helyénvaló, de "Tehetsz róla..." megfogalmazás  félreérthető, és emiatt nem éri el a kívánt célt! 

Tekintve korábbi blog bejegyzéseimben bőségesen körbejártam azokat a lehetőségeket, amelyeket a potenciális  áldozatoknak - többnyire nőknek - javasoltam, ezúttal a nemi erőszak témakörét más oldalról közelítem meg.  Tekintve én is kaptam bőségesen kritikát, hogy miért nem az elkövetőket igyekszem "jobb belátásra bírni", -  ezúttal rendhagyó módon  erre a feladatra vállalkozom!  Előrebocsátom, hogy amikor nemi erőszakról írok, elsődlegesen a férfiak által elkövetett bűncselekményekre gondolok, már csak azért is mert ezek aránya lényegesen magasabb. (Jóllehet tudom a "gyengébb nem" tagjai is követnek el esetenként nemi erőszakot férfiak ellen.)

Lássuk tehát kedves férfi társaim, mit tehetünk mi a nők elleni nemi erőszak visszaszorítása érdekében. Attól tartok azonban, hogy az érintett személyekhez nem feltétlenül tudok eljutni -e felületen. Akinek nem inge azok kérem ne vegyék magukra "intelmeimet":

1/ Igazi férfiak a nőkről eleve mint tiszteletreméltó személyekről beszélnek, és kerülik az obszcén kifejezéseket. Egy igazi úriember a nőkkel mindig az elvárható udvariasság szabályai szerint viselkedik, - még akkor is ha erre esetleg egy-egy nő talán nem szolgálna rá. 

2/ Igazi férfiak kiközösítik maguk közül azokat az "úriembereket" akik a nőket egyszerűen kurvának tekintik, és minden nemi erőszak esetén eleve a szerintük kihívóan viselkedő nők tehetők felelőssé. Akár milyen kihívóan is viselkedik egy nő, az nem szolgálhat igazolásul a nemi erőszakra. 

A férfisovinizmus jellemzője, hogy a pasi nem engedi, hogy a barátja részegen üljön a volán mögé, de röhögve veszi tudomásul, amikor az részegen megerőszakol egy nőt a házibulin.

3/ Kiinduló pontként minden férfinak illene tudnia, hogy egy normál szexuális kapcsolat akkor jöhet létre ha ahhoz mindkét fél szabad akaratából járul hozzá, mindenféle kényszer vagy kényszerítés nélkül. Egy igazi férfi türelmes, és adott esetben az elutasítást is el tudja fogadni, - férfiúi erejét semmiképpen sem keveri össze az erőszak alkalmazásával. 

4/ Úriemberek kizárólag saját magukat adják amikor hódítanak. Egy férfi parfüm, vagy testápoló/ illatosító használata ma már természetes, sőt elvárás. Ezzel szemben tudatmódosító szerek például gina, vagy partydrogok  manipulatív felhasználása védtelen nők ellen végtelenül aljas cselekmény. Micsoda "vagányság" a nő italába titokban dobni vagy keverni ilyen tudatmódosító szereket, majd várni a kiütött hölgyre mint prédára!? 

5/ Igazi férfi nem csak hogy nem követ el nemi erőszakot, de azt sem engedi meg, hogy a társaságában bárki is ilyenre vetemedjen. Aki cinikusan, röhögve elfordítja a fejét, - az maga sem különb a nemi erőszakot elkövető bűnözőknél. A közömbösség és cinizmus, gyakran bátorítást jelent az erőszakoskodóknak. Az igazi férfiak még akkor sem fordítják el a fejüket, ha az erőszakoskodó barátai fenyegető pillantások kíséretében felhívják a figyelmét, hogy "kis csávó, ne avatkozz a nagyok dolgába".  

6/ Egy igazi férfi semmiképpen sem él vissza egy magatehetetlen, "kiütött" nő helyzetével, mert az egyáltalán nem lovagias és tisztességes. Házibulikon sajnálatos módon előfordulnak olyan esetek, hogy  egyes nők  önmagukat ütik ki a mérhetetlen alkohol fogyasztással, -  és innentől kezdve kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek. Egyes férfiak viszont az alkoholtól nem kiütik magukat, hanem pont ellentétes módon roppant agresszívvé válnak. Szerintem nem mentség, arra hivatkozni, hogy alkoholos állapota miatt  az elkövető nem emlékszik semmire.  

7/ Ideális esetben még mielőtt bárki is nemi erőszakot követhetne el, sok minden megelőzhető. Semmiképpen sem szabad megengedni, hogy egy férfi bunkón vagy közönségesen bánjon egy nővel. Sem az otromba stílust, sem pedig a szexuális indíttatású "játékokat" nem szabad senkire sem ráerőltetni. Egyes buliknak már a koreográfiája is úgy van felépítve, hogy annak végjátékában a kiütött nő egy ágyban tér magához félre nem érthető helyzetben. Minden szórakozóhely és buli szervezői felelősek, hogy engedik -e elfajulni a fejleményeket, kiszolgálnak-e részeg vendégeket vagy sem. 

8/ Igazi férfiak egyáltalán nem engedik meg, hogy abban a közösségben (pl. egyetem) bárki eltussoljon egy nemi erőszakot, - vagy egyáltalán ezt a kérdéskört relativizálni vagy bagatellizálni próbálja. Igazán vagány férfiak akkor sem hallgatnak, ha látszólag a közösség inkább a lesütött szemmel a szőnyeg alá söprés módszerét választja.  

9/ Igazi férfiak semmiképpen sem élnek vissza beosztásukkal, hatalmukkal, pénzükkel, vagy akár testi erejükkel és nem követnek el sem fizikai sem pedig verbális erőszakot a gyengébb nem képviselői ellen. A legaljasabbak egyes nők pillanatnyi szorult helyzetéből is igyekeznek maguknak előnyt kovácsolni, és mindenféle praktikákkal vagy akár zsarolással "célhoz érni".

10/ Igazi férfiak nem kérkednek és dicsekednek röhögve, olyan poénokon amelyekben a nőket megalázó (állatias) módon állítják be. Az egyenlő bánásmód, a nők mint családanyák és feleségek tisztelete nem csupán jogi kérdés, annál sokkal több. Ahogyan ma bánnak egyesek más nőkkel, egyszer esetleg úgy fognak bánni (húsz év múlva) mások az ő lányukkal is. Erre talán valamennyiünknek gondolnunk kellene. Kiemelkedően fontos az úgynevezett véleményformálók szerepe, akiknek gondolatai közvetlenül vagy közvetve tömegekhez jut el.

A témakör iránt érdeklődőknek ezúton is ajánlom korábbi bejegyzéseimet!

Jó lenne ha  az oktató film körüli "balhé"  egyfajta társadalmi párbeszédet  generálna, - legalább a nemi erőszak mint bűncselekmény fajta némileg reflektorfénybe kerülhetne. Ez egyébként azért sem baj, mert a nemi erőszakok többsége nem jut el rendőrségi szakba, vagyis  nem kerül felszínre. (Legalább 50-60% a látencia aránya!) 

Ugyanúgy ennek a bűncselekménynek rengeteg jogi, lelki, kriminológiai, társadalmi összefüggése is egyelőre még feltáratlan, és feldolgozásra vár. A tömegmédia és filmipar által terjesztett rengeteg vulgáris és leegyszerűsítő "alkotás" megtette hatását. A felgyorsult világ, az agresszivitás és drog fogyasztás  térhódítása mind mind értékelésre és kezelésre váró komplex problémák. 

 A megalázott és megbecstelenített nők egy része egyelőre ugyancsak hallgat, és az ő személyes traumájuk is feldolgozásra vár. Első lépésként talán még utólag is tegyenek rendőrségi feljelentést, vagy bejelentést, - hogy egyetlen nemi erőszakot elkövető bűnöző se úszhassa meg. 

Szólj hozzá

közbiztonság nemi erőszak bűnmegelőzés