2015. feb 01.

10 érv az intelligens kamerarendszerek mellett

írta: steve4security12
10 érv az intelligens kamerarendszerek mellett

kameraslide3.png

Az intelligens kamerarendszerek  térnyerése szerintem megállíthatatlan, - jóllehet   az okostelefonokhoz mérten egyelőre - legalábbis hazánkban - sokkal lassabban halad elterjedésük.

Véleményem szerint az alábbi főbb okok hátráltatják az erőteljesebb piacnyerést:

o Viszonylag sokan tájékozatlanok az intelligens kamerarendszerek által nyújtotta előnyöket illetően. Esetenként még a szakmabeliek is csupán felületes információkkal rendelkeznek.  A döntéshozók egy része ráadásul még az okostelefonokkal sem barátkozott meg. Így hát marad a komfortzóna, a jól ismert és megszokott hagyományos módszer.

o Ezen fejlett technológiai megoldások bekerülési költsége egyelőre kétségtelenül lényegesen magasabb mint a hagyományos rendszereké. (Persze az ár/érték arányok  - főleg hosszabb távon - egészen más képet festenek!) Fotó: intellio.eu

o Sok esetben személyiségi jogi viták, rögzült szokások és konvenciók  is akadályozzák az okos megoldások elterjedését. Emlékezzünk csak a józsefvárosi arcfelismerő rendszer telepítése körül kibontakozott polémiákra. (Egyébiránt egyes vállalati kultúrák is nehezen beilleszthetőnek tartják ezeket az okos rendszereket.)  

Mik az előnyei az intelligens kamerarendszereknek? 

1/ A hagyományos rendszerek esetében többnyire drága időnket arra pazaroljuk, hogy a megtörtént káresemények képeit keressük vissza - utólag - és azt elemezgetjük. Az intelligens rendszerek azonnali értesítést küldenek az operátornak vagy a tulajdonosnak olyan releváns eseményekről mint például kerítés (vonal) átlépés, vagy tárgy elmozgatása (lopási kísérlet)! Ez az értesítés akár okostelefonra is érkezhet. Így módunkban áll a káreseményeket megelőzni!

2/ Az egyre fejlettebb rendszerek immáron nem csupán jelenbeli, hanem jövőbeli eseményeket is képesek előre jelezni. Az áruházakban alkalmazott rendszerek folyamatosan számolják a beérkező vevők számát, és órákkal előre jelzik, hogy újabb pénztárakat kell beindítani, hogy el kerülhessük a tumultust. Ez  nem csupán a nagyobb forgalom elérése-, hanem vagyonvédelmi szempontból is fontos. A zsúfolt üzlettérben, és hosszú pénztári sorban állás közben a bolti szarkáknak is könnyebb a helyzetük. A mesterséges intelligencia a vevők szokásait is elemzi, és értékes elemzésekkel segíti a kereskedőket. 

A közterületi rendszerek előre jelzik az esetleges közlekedési dugókat, de a szabálytalankodó autósokat is kiszűrik.  

3/ Az intelligens szoftver (algoritmus) lényegesen magasabb biztonsággal detektál releváns eseményeket, mint akár a legéberebb operátor! A rendszámfelismerő rendszerek közel 100% -os pontossággal működnek, de a bóklászó személyeket felismerő algoritmus is közel 80%-os biztonsággal azonosítanak be olyan személyeket, akiket célszerű ellenőrizni! Egy bevásárló központ mélygarázsában bóklászó személy igen komoly valószínűséggel a kedvező lehetőségre vár. A legképzettebb és felkészültebb operátor sem képes olyan figyelmi koncentrációval és hatékonysággal detektálni releváns eseményeket, különösen hosszabb időszak alatt és nagy számú kamera kép esetében.

4/ Az intelligens szoftver akár végtelen számú kamera képeinek tartalmát is képes egyidejűleg elemezni, szemben az operátorral aki maximum 6-7 kamera képeit képes nyomon követni, de azt is csupán néhány óráig. Az okos rendszerek gyakorlatilag előszűrik a hatalmas mennyiségű képi információt, és ezáltal elvégzik a munka "rabszolga" részét. Az operátoroknak "csupán" a releváns eseményekre kell reagálniuk! Természetesen intelligens, beavatkozásra felkészített operátorokra mindig szükség lesz!

5/ Nem árt ha tudatosítjuk magunkban, hogy az okos rendszerek gyakorlatilag fáradhatatlanok, következésképpen nem csupán néhány óráig hanem folyamatosan éjjel nappal hiba nélkül képesek "dolgozni"! Felmérések tanúsága szerint az operátorok figyelmi szintje olyannyira lecsökken néhány óra alatt, hogy a releváns képi információk túlnyomó többségét nem képesek detektálni. Nem beszélve azon kameraképek információ tartalmáról amelyeket az operátor adott esetben nem is lát, mert az esetenként 150-200 kamera képei közül egyidejűleg csupán 16- vagy 32 van megjelenítve a monitorokon. 

6/ Az intelligens rendszerek adatforgalmi költsége lényegesen olcsóbb, mert kizárólag akkor kezdenek el képeket továbbítani és rögzíteni amikor valamilyen esemény, például mozgás történik.  (Egyébiránt csak a programozás szerinti időközönként, például percenként rögzítenek felvételeket.) Ezzel szemben a hagyományos és "olcsóbb"  rendszerek azokat a képeket is továbbítják és rögzítik - jelzem teljesen értelmetlenül - amikor a kamerák látószögében  semmi sem történik. Nem olcsó mulatság tehát a hagyományosan olcsó rendszerek adatforgalmi költsége!

7/ Az okos rendszerekben a felvételek utólagos elemzése is lényegesen gyorsabb és hatékonyabb, mint a hagyományos rendszerek esetében. Rá lehet keresni bizonyos személygépkocsi érkezési és távozási időpontjára, vagy egy bizonyos konkrét ruházatú személy felbukkanási időpontjára is. A gyors visszakeresés nagyon sok időt takaríthat meg a felhasználóknak, - az idő pedig mint tudjuk pénz (sőt egyre több pénz).

8/ Az  intelligens kamerarendszerek képesek személyek és autók nyomon követésére, mely nagyvállalati visszaélések vagy akár - közterületi rendszer esetében - bűnözők szemmel tartásában és elfogásában is komoly segítséget jelenthet.

De garázda-, és más antiszociális magatartás azonnali detektálására, sőt kocsma előtt italozó fiatalok felismerésére is képesek ezek az okos rendszerek. 

9/ Az intelligens kamerarendszerek képminősége általában sokkal jobb, következésképpen személyek vagy tárgyak beazonosítása, felismerése lényegesen hatékonyabb és biztonságosabb. Az arcfelismerő rendszerek segítségével körözött bűnözőket is kézre lehet keríteni. Mindez a közbiztonság és bűnmegelőzés területén komoly hozzáadott értéket jelenthet. A piacvezető Viseum rendszerei nem csupán arc felismerésre képesek, hanem még azt is azonnal detektálják ha egy drog diler a nyílt utcán apró fehér port tartalmazó zacskót nyújt át a társaságában lévő személynek. 

 10/ Az intelligens rendszerek összességében  lényegesen nagyobb biztonsági szintet garantálnak, mint a hagyományos megoldások, - mivel azonnali jelzések segítségével a bűncselekmények, károkozások megelőzhetőek. Sokan megfeledkeznek azokról az addicionális költségekről, amelyeket a gyengébb minőségű kamerarendszerek "generálnak". Hosszadalmas, időrabló visszakeresés, rendőrségi feljelentés, károkozások biztosítási ügyintézése, az ellopott vagy megrongált eszközök újbóli beszerzése, és még hosszan sorolhatnám... 

Nem kétséges, hogy a fenti szempontok alapján ezek a rövid távon nagyobb bekerülést jelentő rendszerek néhány év távlatában bőségesen megtérülnek, és az ár/érték arányokat tekintve sokkal jobb és hasznosabb beruházásnak minősülnek mint az "olcsóbb kamerarendszerek". 

Az intelligens kamerarendszerek elképesztő és megállíthatatlan fejlődés előtt állnak. Korábbi írásaimban már többször is foglalkoztam ezzel a témakörrel, de terveim szerint a jövőben is figyelemmel kísérem a legújabb trendeket. Immáron napirenden van a viselkedés elemzés, melynek lényege, hogy az átlagostól szignifikánsan eltérő viselkedésmintákat detektálja a rendszer. Ez többek között a terrorizmus ellenes harcban is jelentős fejlemény lehet. De reményeim szerint  hamarosan megjelennek azok az algoritmusok is amelyek az áruházi tolvajokat lesznek képesek beazonosítani. 

Jó tudni, hogy az intelligens kamerarendszerek telepítésére csak olyan gazdasági társaságok képesek és jogosultak, akiknek munkatársai előzetesen elvégeztek egy tanfolyamot. (Legalábbis az Intellio rendszerek esetében.)

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság