2012. okt 07.

A vagyonőri munka jövője

írta: steve4security12
A vagyonőri munka jövője

fdd8d_marine_security_guard_school_5600555977_0d3f47ca6d_1.jpgA vagyonvédelem fejlődésével a vagyonőrök szerepe is folyamatosan változik. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt a vagyonőröknek még nem kellett számítógépen dolgozniuk. Ma már  gyakorlatilag hétköznapi elvárás a legtöbb szolgálati helyen, hogy például a teherforgalmat  számítógépes szoftver segítségével dokumentálják.

 

Milyen irányba fejlődik a vagyonőrök munkája?

O Nyilvánvaló módon az informatika-, és rendszer integrációs folyamatok fejlődésével párhuzamosan a vagyonőrök munkájában még szignifikánsabban meg fog jelenni a modern informatika. De nem csupán a számítógépek kezelése lesz egyre inkább elkerülhetetlen, hanem ebbe az informatikai rendszerbe becsatlakozik az okos telefon is. Ma még ugyan az okos telefonok elterjedése kicsit lassúnak tűnik hazánkban, de 3-4 év múlva már szinte csak okos telefonok lesznek használatban a vagyonvédelem területén is.  Különböző applikációkat lehet feltölteni ezekre az intelligens eszközökre. Ilyen például a rendkívül praktikusan alkalmazható Elsősegély applikáció, amely  adott esetben életmentő lehet. A fejlődés szédítő, hiszen nagyon sok applikáció készült már elsősorban nyugati országokban, amelyet kiválóan lehet alkalmazni a vagyonőri munkában is.

O Nagyon nagy távlatokat nyithat a vagyonvédelem területén a mobil telefonok rendszer integrációja, geopoziciók, fényképek, hangfelvételek dokumentálásával. "Hangos jegyzőkönyvek" készíthetők, pontos helymeghatározással, fényképek vagy akár video felvételek hozzárendelésével. Ilyen rendszert kínál például hazánkban a Synaptel.

O Nem lehet kérdés, hogy a vagyonőrök informatikai képzését fejleszteni kell, mint ahogy ez ma már minden munkavállalóra igaz. Az informatika szédítő fejlődésével lépést kell tartani a vagyonvédelem területén is. Már csak az informatikai jártasság megszerzése miatt is szükségessé válik az angol nyelv ismerete.

O A vagyonőrök munkája a jövőben lényegesen kibővül. Erre már ma is vannak jelek, de ez a folyamat tovább folytatódik. A munka szerteágazóbb irányba fog fejlődni. Többek között magánnyomozási, felderítési, elemzési ismeretekre is szükség lesz a munka során. A megrendelők ugyanis egyre inkább hozzáadott értéket várnak el a biztonsági szolgálatoktól.

O A modern vagyonvédelem sokkal több és fejlettebb technikai eszközt fog bevetni a jövőben, a beléptető-, a munkaidő nyilvántartási-, fémdetektáló- és más rendszereket illetően. Ezek használatát pedig a vagyonőröknek alaposan el kell sajátítaniuk.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a modern vagyonvédelem, a fizikai felkészültség megtartása mellett, egyre nagyobb hangsúlyt helyez az őrök szellemi képességeinek fejlesztésére. Igényes ügyfelek intelligens kamera rendszereket és intelligens vagyonőri szolgáltatást igényelnek már mai is, mely hozzáadott értéket termel. Forduljanak profikhoz!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem őrszolgálat objektumvédelem vállalati biztonság