2012. okt 10.

Mechanikai védelem otthonainkban

írta: steve4security12
Mechanikai védelem otthonainkban

 ormester.jpg

Otthonunk nyugalmára úgy kell vigyáznunk, mint a szemünk fényére. Érdemes tematikusan végig- gondolnunk, hogy illetéktelen személyek milyen pontokon tudnának a legegyszerűbben bejutni „komfort zónánkba”, hogy aztán ennek tükrében a  szükséges intézkedéseket megtehessük!

A modern vagyonvédelem egyik legfőbb célja a magánszemélyek és családjuk nyugalmának és biztonságának garantálása.Logikailag is első helyre kívánkozik a mechanikai védelem, amely a vagyonvédelem klasszikusan legrégibb területe. Vegyük sorra, és elemezzük kicsit ennek a védelmi formának a legfontosabb elemeit:

 

 

Kerítés.  Kertes házak esetén az egyik leghatékonyabb biztonsági intézkedésnek minősül  egy stabil erős kerítés kialakítása.  Legfőbb funkciója, hogy elválassza a magánterületet a szomszéd magánterületétől és a közterülettől. Egyúttal pedig megerősítse otthonunk biztonságát esetleges betolakodó személyektől. A svéd típusú csupán jelképes erejű kerítéstől egészen a átláthatatlan kőkerítésig sokféle megközelítéssel találkozhatunk. Mindenki „stílusa és életmódja”  szerint alakítja ki a maga számára legelegánsabb és legbiztonságosabb megoldást. Akinek módjában áll, azoknak díszes, horganyzott kivitelű kovácsoltvas kerítést javasolok, mely esztétikai szempontból is  „feldobja” a ház szépségét, egyidejűleg pedig jelentősen megnehezíti a betörők dolgát.

 http://sp.life123.com/bm.pix/diy-home-security.s600x600.jpg

Bejárati ajtó. Ez a lakások egyik legérzékenyebb támadási pontja már ősidők óta, és valószínűleg még sokáig az is marad. Aki nem akar nagyon sokat invesztálni a bejárati ajtóra, az a meglévő ajtaját is megerősítheti speciális vasalatokkal vagy hevederzárral, ill. biztonsági zárakkal. Manapság nagyon sokféle biztonsági ajtót lehet beszerezni, melyek fémkerettel és erős fémdübelekkel kerülnek beépítésre. Ezeket az acélszerkezetből készült ajtókat természetesen elegáns faburkolattal is be lehet vonni.  A biztonsági záraknak számtalan változata is beszerezhető a piacon. A magam részéről kizárólag olyan típusú zárcilindereket javasolok, melyek esetében a kulcsot nem lehet „házilagosan” másolni. Ma már olyan cilinderek is beszerezhetők, melyek felszerelése esetén, ha bármelyik családtag elveszti a kulcsát, nem szükséges teljes cilinder betét csere, csupán a meglévő kulcsokat kell átprogramozni.

Egyes normál bejárati ajtóknál sajnos rendkívül gyenge minőségű zsanérokat szerelnek fel a gyártók. Ilyen esetben nem kell nagyon meglepődni, ha az illetéktelen személyek az ajtót a zsanér oldalán feszítik fel.A bejárati ajtón mindenképpen legyen kémlelőnyílás, vagy egy biztonsági üveggel kialakított kitekintő ablakocska. Ennek bizonyos helyzetben nagyon fontos szerepe lehet.

 

Ablakok. A kertes házak ablakait célszerű biztonsági fóliával, vagy magasabb biztonsági igény esetén biztonsági üveggel felszerelni.Egyes biztonsági fóliák egyébiránt nem csupán az esetleges behatolást nehezítik meg, hanem egyúttal hő és fényvédő hatásuk is van.  Érdemes odafigyelnünk a kisebb fürdőszobai ablakok és levegőző bukóablakok védelmére is, mert időnként -szinte a fizikai törvényekkel ellentétes módon- egészen kis ablakokon is be tudnak hatolni az elkövetők.  Nagyon sokan – egyébként érthető módon – viszolyognak a rácsok alkalmazásától, de bizonyos esetekben biztonsági szempontból nincs más megoldás.

Kertes házak esetén javaslom a biztonsági redőnyök felszerelését, melyeket egyébiránt akár programvezérléssel is be lehet szerezni.  A mechanikai védelem hagyományos módszere a spaletták alkalmazása is, amely manapság már egyre kevésbé népszerű.

 

Más nyílászárók védelme. Sok háztulajdonos megfeledkezik egyéb nyílászárói védelméről. Ilyenek a pinceablak, hátsó udvari bejárat, illetve a  tetőablak is, hiszen ezek bármelyike lehet potenciális behatolási célpont. Gyakran természetesen valamilyen ésszerű kompromisszumot kell találni a biztonsági szempontok és az esztétikum között.  A pinceablakokat pl. gyakorlatilag csupán fémszálakkal megerősített biztonsági üvegből célszerű kialakítani, vagy ha a levegőzést is biztosítani szeretnénk, egy belülről felszerelt erős kiépítésű rácsot javasolok. Ne feledjük, hogy a rácsot mindig belülről szereljük fel, mert kültéri beépítés esetén a kockázati kitettség lényegesen magasabb, hiszen egy profi betörő könnyűszerrel el tudja távolítani azt.

 Ne feledjük, hogy a riasztó rendszerek csupán riasztó jelzést adnak, valamilyen hatékonysággal és megbízhatósággal – de a betörőt nem képesek megállítani. A távfelügyeleti bekötés sem nyújthat 100%-os védelmet. A mai vagyonvédelem komplex megoldásokat igényel, és ennek alapja a mechanikai védelem.  Szeretteink biztonsága és nyugalma érdekében tehát először az otthonunk mechanikai szintű védelméről kell gondoskodnunk!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem lakásriasztó lakás védelem objektumvédelem mechanikai védelem magánbiztonság