2012. nov 05.

Csak a paranoidok élik túl ...

írta: steve4security12
Csak a paranoidok élik túl ...

ormester010.jpg

 Az esti tévézés közben egyre gyakrabban az a benyomásom alakul ki, mintha a hajdanvolt sikeres műsort, a Kékfény-t nézném. Egymás után jönnek a különböző híradások a néha elképesztően brutális bűncselekményekről. Aztán gyorsan rájövök, hogy ez nem a Kékfény című műsor, csupán az éppen futó hírek. A bűnügyi történetek áldozatai, illetve hozzátartozói  immáron a kereskedelmi televíziók "szórakoztató" műsoraiban is egyre gyakrabban adnak beszámolókat megborzongató bűncselekményekről. Nekem, mint a vagyonvédelem területén aktív szereplőnek meglepő, hogy az áldozatok rokonai, hozzátartozói sok esetben mennyire naivak voltak. Úgy tűnik számomra, hogy az állampolgárok egészséges önvédelmi reflexei egyelőre még nem kellően fejlődtek ki. Gyakran azzal hessegetjük el a felbukkanó jogos aggodalmainkat, hogy ez velünk, vagy családtagjainkkal biztosan nem fog megtörténni...

Az "egészséges paranoia", gyakran emberéleteket menthetne meg, súlyos bűncselekményeket előzhetne meg. Az Intel egykori elnökének Andrew S. Grove-nak a méltán híres könyvét már talán többször is citáltam. Úgy tűnik, a bűnmegelőzési propaganda illetve tájékoztatás területén van még bőven teendő.

Pozitív példaként szeretném megemlíteni a Dr. Budaházi Árpád és Budaházi  Attila által jegyzett  Együtt a biztonságért című műsort, amelyet az ATV sugároz rendszeresen. Itt láthatóak olyan bűn- és baleset megelőzési tanácsok amelyek rendkívül fontosak és hasznosak. Sajnálatos, hogy ez a közhasznú műsor egy korai műsorsávban szerepel. Több ilyen típusú bűnmegelőzési magazinra lenne szükség, több társadalmi felvilágosításra és több összefogásra a társadalomban. Természetesen nagyon sok más bűnmegelőzési tájékoztató kiadvány, weboldal is működik, melyek nagyon jó szándékkal és sok esetben jó minőségben is készülnek el, csak kérdés, hogy az éppen legjobban rászorulók meglátogatják-e ezeket az oldalakat.

A vagyonvédelem területén dolgozóknak is élen kell járniuk a saját mikro-környezetükben, hogy rokonaikat, családtagjaikat óvják a kockázatos dolgoktól.  Idős emberek és gyerekek késő éjszaka ne sétáljanak egyedül - védtelenül - a közterületeken. Nagy értékű készpénzt és ékszereket lehetőleg senki se hordjon magánál, de ha ez elkerülhetetlen akkor a legnagyobb körültekintéssel tegye.  Vigyázzunk szeretteinkre és önmagunkra. Kell egyfajta paranoia, hogy megérezzük a bajt, és lehetőleg kerüljük a kockázatos helyzeteket. Számomra megdöbbentő, hogy egyes szülők milyen "lazán" elengedik 16, sőt 14 éves gyerekeiket kétes hírű szórakozó helyekre. Aztán meglepődnek, ha a gyerek drog fogyasztóvá válik.

Nagyon szép dolog a filantrópia, de szembe kell néznünk a kemény valósággal. Ma már az életünkben rengeteg veszély leselkedik ránk, és szeretteinkre. Vannak, akik képesek megvédeni magukat, de természetesen nem lehet minden védtelen személy mellé testőrt biztosítani. A bűnmegelőzési előadásokat a fiatalok többnyire fanyalogva, grimaszokkal fogadják. A bűnmegelőzési propaganda tevékenységet nem könnyű "fogyaszthatóvá" tenni azok számára, akik ráadásul a leginkább rászorulnak a hasznos bűnmegelőzési tanácsokra. Társadalmi összefogásra van szűkség a bűnmegelőzési feladatok hatékonyságának fejlesztése-, és valamennyiünk biztonságérzetét megérintő brutális bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Ez a feladat valamennyiünk közös felelőssége! Magam is felelősnek érzem magam ez ügyben, és már el is kezdtem összeszedni a gondolataimat. Hamarosan hívni fogom Budaházi Attillát...

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem veszélyforrások magánbiztonság vállalati biztonság