2012. nov 07.

A virtuális tér kockázatai

írta: steve4security12
A virtuális tér kockázatai

shutterstock_116023045.jpg

A rohamosan fejlődő informatikai rendszerek csodálatos új lehetőségeket kínálnak számunkra a magánéletünkben és a vállalati életben egyaránt. Ma már a Google keresőrendszer segítségével pillanatok alatt lehet adatokat lehívni bármilyen témakörben. A vállalati informatikai rendszerek is óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 10-15 évben. A legtöbb vállalati manager ma már azzal kezdi a napját, hogy bekapcsolja a saját számítógépét, és az e-mail-jeit olvassa el először, majd a napi teendőit kezdi el végezni. Elektronikusan kapjuk a jelentéseket, adatokat, ami a munkánkat nagyon megkönnyíti, - feltéve ha jól végezzük a dolgunkat. A mai modern vagyonvédelem sem nélkülözi ma már az elektronika és informatika vívmányait. A számítógépes rendszerek szépen lépésről-lépésre kibővülnek laptopokkal, okos telefonokkal és más elektronikus eszközökkel. Ma már a vagyonőrök szolgálati helyein is számítógépekbe rögzítik a kollégák a gépjármű forgalom adatait. Ma már rendeljük az okostelefonokat applikációkkal a vagyonőreink számára...

A virtuális tér a hatalmas lehetőségek mellett igen komoly kockázatokat is jelenthet. Ezeket a rendszereket ugyanis emberek készítik, emberek programozzák, emberek töltik fel adatokkal. A gép is meghibásodhat, és az ember is mellégépelhet egy adatot, mint ahogy ez meg is történik.

Nagyon komoly kockázatnak érzékelem, hogy a virtuális teret sokan nem a maguk és a cégük számára használják fel - hiszen az elektronikus rendszer egy erőforrás, hanem ellenkezőleg- elvesznek abban. Nem könnyű feladat ma már az egyre szofisztíkáltabb rendszereket megismerni és azokat adekvát módon használni. Különösen ha egy rendszerbe többen is tölthetnek fel adatokat és információkat. Sajnos mindig a leggyengébb láncszem elve érvényesül...

Nem lehet csupán a virtuális térben működni, nem lehet kizárólag az elektronikus adatokra hagyatkozni, azok valódiságát rendszeresen vissza kell ellenőriznünk. Egyes emberek a virtuális térben elvesztik a realitásérzéküket, pedig jó tudni, hogy mennyibe kerül egy kg. krumpli, mennyi a munkabére egy raktári dolgozónak, egy vagyonőrnek. Jó tudni, mennyi lehet az ára és értéke egy 4 órás átvilágításnak. Súlyos zavarokra utal, ha valaki a reális  piaci árak ötszörösét, vagy hatszorosát is  "elfogadja" realitásként.

Szép lassan az a generáció is belép a munka világába, akik még inkább a virtuális térben szocializálódtak - jogosan számolhatunk "eltévedt" realitásérzéküket részben vagy teljesen elvesztett emberekkel. A tudásunk akkor működik, ha elmélet és gyakorlat egyszerre jelen van. Mások jelentéseit mindig egyfajta óvatossággal kell fogadnunk. Egy jelentés  tartalmazhat téves adatokat, félreértéseket, és még nagyon sok más hiba lehetőség is becsúszhat, mint ahogy sajnos néha be is csúszik.

A vagyonvédelem, és különösen a kockázatkezelés területén dolgozóknak nagyon gyakran fel kell állniuk a számítógép mellől.  Le kell menniük a raktárba leellenőrizni az áruk mennyiségét, be kell menni a pénzügyi osztályra és át kell vizsgálni a készpénzes számlákat, be kell lépni a céges informatikai adattárba megvizsgálni, hogy az ott tárolt adatok mennyire naprakészek. Át kell vizsgálni, hogy a tárolt adatok relevánsak-e, és szükség van-e további tárolásukra. A vagyonvédelem területén dolgozóknak éppen az a feladatuk, hogy a rendszer a leszabályozott előírások, a  működési szabályzat és irányelvek szerint működik-e. De a legjelentősebb összehasonlítási szempont, nem a szabályzat hanem a józan ész!  Éppen ezért folyamatosan meg kell vizsgálni a valóságos folyamatokat. Sajnos a valóságos folyamatok szinte kivétel nélkül tartalmaznak eltéréseket az előírtakhoz képest. Ezek az eltérések sokszor csupán jelentéktelenek, máskor pedig szignifikánsak. De a szabályzatok és irányelvek is rapid gyorsasággal "amortizálódhatnak" a rapid gyorsasággal változó világban.

A minőségbiztosításnak ugyancsak azt kell vizsgálnia folyamatosan, hogy milyen eltérések vannak az ideálishoz képest. Nagyon sokszor néhány százalékos eltérések okozhatnak nagy hibákat. A minőségbiztosítás területén dolgozók ily módon gyakorlatilag ugyanazt a feladatot kell, hogy elvégezzék. Az ellenőrzésről ugyanis soha sem mondhatjuk, hogy az túl sok lenne.

Az emberi DNS 97%-ban megegyezik a majom DNS-ével. A különbség "csak" 3 %. Mindig ezt szoktam mondani azon ismerőseimnek, kollégáimnak, akik a dolgot "majdnem" jól megoldották. A "majdnem" ma már nem elegendő, hiszen az Emberek, Eszközök, Eljárások  rendszere akkor tud hatékonyan működni és profitot termelni, ha nincsenek gyenge pontjai, nincsenek "majdnem" jó megoldások, nincsenek benn "virtuális" lények akik nem tudják, hogy mennyibe kerül egy kg krumpli. Két lábbal a földön járó hatékony munkatársakra van szükség a modern elektronikai rendszerek - és a vállalatok működtetéséhez is.

Szólj hozzá

biztonság közbiztonság kockázatkezelés humán kockázatok magánbiztonság vállalati biztonság