2012. nov 11.

A múlt és jövő kockázatai

írta: steve4security12
A múlt és jövő kockázatai

shutterstock_109058621 (800x600).jpg

Egyik általam nagyon tisztelt bankbiztonsági szakember mondta nekem egy két éve, hogy napról- napra újabb trükkökkel jelentkeznek a pénzügyi élet szélhámosai. Számtalan trükkös módszerrel igyekeznek hozzájutni a bankkártya tulajdonosok személyes adataihoz - akár odáig is elmennek, hogy a bank nevében írnak levelet különböző címlistákra, arra hivatkozva, hogy az érintett bank frissíti a rendszerét és így próbálnak bizalmas bankkártya adatokat megszerezni. Nos ez a kiváló bankbiztonsági szakember mondta, hogy miután megérkezett kéthetes szabadságáról, már szinte alig bírta követni az eseményeket annyi "újdonsággal" találkozott. A kockázatkezelés területén ez az egyik legnagyobb kihívás. Az elmúlt évek trendjét, visszaéléseit elemezzük, de a holnapot kell fürkésznünk és arra kell felkészülnünk. Nem egyszerű a feladat...

Miközben manapság már rég a drogok a legerősebb és legveszélyesebb tudatmódosító szerek, a vagyonvédelem területén még mindig csak az alkoholteszteknél tartunk. E közben csak feltételezéseink lehetnek arról, hogy esetleg melyik kollégánk él tudatmódisító szerekkel. Van akinek a tudata egyébiránt már gyárilag sincs rendben, de ha még rá szed egy kis "anyagot" ...

Miközben pontos statisztikákkal rendelkezünk az elmúlt évek történéseit illetően, már most arra kell felkészülnünk, amit a rapid sebességgel változó világ fog "kitermelni".  Nem kell nagyon sokat elemezni a helyzetet ahhoz, hogy kirajzolódjon mentális képernyőnkre  a nem túlságosan biztató jövő. Röviden említsünk meg néhány közel sem mellékes tényt a világ helyzetéről: 

o A Föld lakossága  mintegy ötven év alatt megduplázódott. Ma már 7 milliárd ember él a földön.

o A Föld energia- és élelmiszer ellátási képessége erősen kimerülőben van. Az ivóvízkészletek rohamosan csökkennek. (Magyarország ilyen szempontból remekül áll, mert rendelkezünk ivóvíz- készletekkel és a mezőgazdaságunk is még mindig képes ellátni a lakosságot.)

o A pénzügyi világ a "buborék" kipukkanását követően még nem tért magához. Egyre többen úgy gondoljuk, hogy nem válság van, hanem egy új helyzet.

o Információs robbanás történt a világban. Az internet, a közösségi média, a távoli hozzáférés, az IP alapú kamerarendszerek, az okos telefonok robbanásszerű elterjedése megváltoztatta a világot.

o Az ökológiai helyzet romlása, a globális időjárás változás következményei ma még szintén nem beláthatóak.

A fenti nagyon tömören összefoglalt változások eredőjét a mindennapokra lebontva nagyon nehéz előre megjósolni. Ahhoz persze nem kell nagy jóstehetség, hogy az erősen  limitált, vagy helyenként csökkenő erőforrásokért egyre kétségbeesettebb harc fog indulni. Következésképpen egyelőre semmilyen jel sem utal arra, hogy a biztonság területén dolgozók számára valamilyen kényelmes aranykor következne el. Az már manapság is érzékelhető, hogy a vállalati nagy veszteségeket zömmel nem a besurranó tolvajok okozta károk jelentik. Nyilvánvalóan sokkal több lopási eseményt okoznak a kisstílű tolvajok, de ezek összértéke többnyire messze elmarad a szervezett, intellektuális módszerekkel elkövetett csalásokkal szemben. Az már manapság is érzékelhető, hogy egyre nagyobb kárt okoznak az úgynevezett virtuális térben kalózkodók - azokkal szemben akik a raktárakat és házipénztárat fosztogatják.

Egy francia filozófus azt jósolta néhány száz évvel ezelőtt, hogy Párizsban száz évvel később nem lehet majd közlekedni, mert a konflisokat húzó lovak annyi "mellékterméket" fognak produkálni,hogy elviselhetetlen lesz a bűz. A bűz bejött a jóslatokat illetően, csakhogy éppen nem a lósz@& miatt, hanem az időközben elterjedt személygépkocsik kipufogó gáza miatt. A hasonlatnál maradva, bűnözéssel és csalásokkal a jövőben is számolhatunk, csak éppen az előttünk álló "fejlődési" hullámokat nem könnyű előre prognosztizálni. Az viszont nem kérdés, hogy a vagyonvédelem mint szakma a jövő egyik meghatározó üzlete lesz.  Addig is túl kell élni...

Szólj hozzá

biztonság közbiztonság kockázatkezelés rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások vállalati biztonság