2012. nov 16.

Egészségügyi kockázatok

írta: steve4security12
Egészségügyi kockázatok

ipar_ormester.jpg

A munkahelyeken, a családban és különböző közösségekben is problémát, sőt esetenként komoly kockázatot jelenthet embertársaink titkolt, vagy nyíltan vállalt betegsége, fogyatékossága. Már a gyerekkorban is gyakran előfordul, hogy fogyatékos társaikat kegyetlenül kigúnyolják a többiek. Természetesen a munkahelyeken - különös tekintettel a veszélyes üzemekre - fokozott kockázatot jelenthetnek az eltitkolt egészségügyi problémák. Sokan azért titkolják el  - néha igen komoly - egészségügyi gondjaikat, mert nem szeretnék elveszíteni munkahelyüket...

Vannak olyan munkahelyek, ahol veszélyes vegyszerekkel és más egészségre káros anyaggal dolgoznak a munkatársak, és ennek következtében betegszenek meg, illetve szenvednek el kisebb vagy nagyobb egészségkárosodást. Az ilyen munkahelyeken szigorú egészségügyi előírásokat és munkavédelmi szabályokat kell életbe léptetni. Védőruházatot és védőitalokat is rendelkezésre bocsátanak a munkaadók, hogy elkerüljék a munkahelyi baleseteket és ártalmakat.

Nagyon sok munkahelyen a felvételi folyamat során az egészségügyi szűrést egyáltalán nem, vagy csak formálisan folytatják le. Ez azért is kockázatos, mert a különböző súlyosságú betegségek nyilvánvaló módon kihatással vannak az alkalmazottak teljesítményére, koncentrációs képességére. A beteg emberek általában fáradékonyabbak, következésképpen nehezebben tudnak koncentrálni a munkájukra, gyakran elkalandoznak, vagy szétszórtak. Sokszor a közvetlen kollégák sem veszik észre a jeleket, pedig egyes súlyosabb betegségeknek akár az egész vállalatra kiható negatív következményei is lehetnek.

Sokan eltitkolják betegségeiket és fogyatékosságukat, amelynek később súlyos következményei lehetnek - mint munkahelyi balesetek és károkozások. Az érzékszervi betegségek és fogyatékosságok aránya viszonylag magas. Elég sokan szenvednek látási- és hallási problémák miatt. Színtévesztő személyek rendszeresen okoznak kisebb nagyobb galibákat munkahelyeken.

Manapság nagyon sokan immáron súlyos betegségeket is eltitkolnak a munkaadójuk elől, attól tartva, hogy elveszítik megélhetésüket. Ugyanilyen logikával egyesek nem mernek elmenni betegállományba sem, mert attól tartanak, hogy emiatt előbb-utóbb "repülnek". Különösen télen a  fertőző megbetegedések idején ennek aztán olyan kihatásai is lehetnek, hogy a végén az egészséges kollégák immunrendszere is legyengül és jelentős részük megfertőződik. Ezért véleményem szerint a fertőző betegségben szenvedőket azonnal haza kellene küldeni, hogy a többiek egészségét legalább ne veszélyeztessék.

Egyre gyakrabban fordulnak elő munkahelyeken olyan mentális megbetegedések is, amelyek szintén veszélyeztetik a munkahelyi "klímát". A különböző fóbiák és mániák rendkívül ártalmasak lehetnek a munkahelyeken, mert romboló hatást válthatnak ki. Ezeknek a mentális kockázatoknak az egyik jellemző esete az "energia-vámpír" aki az állandó negatív- és félelemkeltő magatartásával leszívja a környezete energiáit. Enyhébb formájában csupán azért kelt folyamatos feszültséget és félelmet környezetében, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy ő nem termel, illetve "árazza" magát, hogy ő milyen nagy tömegű feladat  közepette kell helytálljon.. Azért alattomos ez a magatartásforma, mert később ezek az energia-vámpírok - előbb-utóbb -  minden pozitív és energikus munkatársukat "bekóstolnak". Olyan munkahelyeken, ahol nyomott a hangulat, csak alaposan körül kell nézni, hogy nincs -e energia-vámpír a csapatban.

A vagyonvédelem feladata, hogy a munkahelyeken rendezett és szervezett körülmények között mindenki kizárólag a feladatára koncentráljon. A hatékony termelés érdekében a három E elv szellemében : Emberek, Eszközök és Eljárások optimális egymáshoz rendeléséből lehet eredményt produkálni. Természetesen a három E legfontosabb eleme az Emberek. Mit sem érnek a drága eszközök, akár pénzeszközök, eljárásmódok, céges know-how, ha a vállalat egyes munkatársai kockáztatják az eredményes működést. A vagyonőröknek munkára kész állapotban kell munkára jelentkezniük, de ez minden középvezetőre, és managerre is igaz. A mai rohanó tempó, tiszta tudatú, egészséges  és feladataira koncentráló középvezetőket igényel.

Szólj hozzá

kockázatkezelés humán kockázatok magánbiztonság vállalati biztonság