2012. nov 19.

Rend a lelke mindennek

írta: steve4security12
Rend a lelke mindennek

felugyelet_ormester_nyrt.jpg

A rendszer-szemléletmód sajnos nem mindig jellemző a magánszemélyek és vállalatok életében sem. A vagyonvédelem területén is sok esetben szembetűnő a hiánya. Pedig egy magánlakás védelmi rendszerének kialakításához is szükséges a rendszer-szemléletmód... Sok esetben jönnek és mennek a biztonsági vezetők, és mindenki elkezd egy koncepciót, csak már senki sem emlékszik az eredeti tervekre...

Rend a lelke mindennek, mondja népi bölcsesség, és ez a vagyonvédelem területére különösen igaz. Mit sem ér a drága lakásriasztó berendezés, ha olyan gyenge a bejárati  ajtó zsanér szerkezete, hogy azt vállal be lehet nyomni. Mit sem ér a 150 kamerával "felépített" kamera rendszer, ha az operátor szobában csupán egy ember dolgozik - aki a kameraképeknek csupán töredékét látja, mert azok nem férnek ki a képernyőre. Hosszan sorolhatnám a példákat, amelyek mind arról árulkodnak, hogy vagyonvédelmi rendszer helyett csupán rendszernek látszó "tákolmányok" működnek. Természetesen ár-érték arányokat  és technikai paramétereket illetően is optimális rendszereket nem könnyű kialakítani, de nem is lehetetlen.

A vagyonvédelmi rendszerek kialakítása előtt mindig azt a kérdést kell feltennünk, hogy mi a pontos cél, tekintve tökéletes biztonságot - sajnálatos módon nem tudunk kialakítani. Mérlegelnünk kell, hogy milyen szintű biztonságot akarunk megvalósítani. Nyilvánvalóan egy magánlakást nem szükséges  NATO szintű katonai erődre emlékeztető védelmi rendszerrel biztosítanunk.

Ugyanakkor a kockázati kitettséget nem csupán az adott időpontra kell meghatároznunk, hanem célszerű időben előre tervezni. Egy vagyonvédelmi rendszer ugyanis - még az elektronikai rendszerek is - nem csupán egy-két évre készül. Igen gyakran okoz problémát, hogy egy induló ipari üzem, vagy logisztikai raktár esetén valamilyen technológiai koncepcióra vonatkozóan - elkészül egy biztonsági rendszer. Majd két év múlva a termelési igazgató teljesen átszervezi a technológiai folyamatokat, de a vagyonvédelmi rendszer felújítására már nem marad pénz.

 A vagyonvédelmi rendszer természetesen a vállalati teljes működő rendszernek az alrendszere, ilyeténképpen a vállalati technológiai folyamatokhoz kell igazodnia. Értelemszerűen a vállalati "nagy" rendszer ismerete nélkül a vagyonvédelmi rendszert sem lehet optimálisan kialakítani. A vagyonvédelem mint rendszer is további alrendszerekre bontható, mint mechanikai-, elektronikai-, és élőerős védelem,  és természetesen ne feledkezzünk meg a szabályzatokról, az üzleti folytonossági tervekről, tűzvédelmi szabályzatról, és hosszan sorolhatnám az egyéb előírásokat és szabályzatokat.

Nem kis feladat és kihívás amikor vagyonvédelmi szolgáltatókat futólag körbevisznek a gyár területén és ezt követően azt kérik tőle, hogy tegyen le egy vagyonvédelmi koncepciót. Természetesen jólesik az embernek a bizalom, de "vakon", a belső működési rendszer ismeretének hiányában gyakorlatilag képtelenség bármilyen vagyonvédelmi koncepciót is kialakítani.  Rendületlenül bízok benne, hogy előbb-utóbb a vagyonvédelmi szolgáltatókat a megrendelők partnerként fogják kezelni. Azzal is tisztában vagyok, hogy olyan minőségi szolgáltatást kell nyújtani, amivel ezt a partnerséget a szolgáltatók kiérdemelhetik. Mi a magunk részéről ezen dolgozunk!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem kockázatkezelés magánbiztonság vállalati biztonság