2012. dec 13.

Intelligens vagyonvédelem (2.)

írta: steve4security12
Intelligens vagyonvédelem (2.)

shutterstock_82383217 (800x600).jpg

Az az érzésem, hogy valóban közeledik a világ vége, de nem olyan értelemben, ahogyan azt sokan gondolják. Úgy tűnik, hogy a fejlődést elképesztő tempóban generáló fejlesztő zsenik türelmetlenné váltak és nem nagyon foglalkoznak azzal a kérdéskörrel, hogy mindenki lépést tud-e velük tartani. Az üzleti világban is egy totális átalakulás, ha úgy tetszik paradigma váltás zajlik.Néhány éve még megkérdőjelezhetetlen dolgokról derülnek ki, hogy ma már nem működnek. A vagyonvédelem területén is egy korszakváltozás küszöbén állunk.

Ahogyan a hétköznapi életünk és a vállalati működési modellek is rapid sebességgel alakulnak át- követve a világ  változásait - ugyanúgy a vagyonvédelem is teljesen megújul. 20 évvel ezelőtt még nem léteztek ilyen fogalmak, hogy informatikai biztonság, hiszen az informatika is még gyerekcipőben járt. Néhány éve még nem kellett az okostelefonok biztonságos használatáról előadásokat tartani, blog oldalakon posztolni, mert még okostelefonok sem léteztek. Hasonlókat érzékelünk a bankkártya csalások és ATM-es visszaélések területén is. 20 éve az alkohol- fogyasztás jelentette az egyik legnagyobb kockázatot az egészséges életmódra, manapság a drog vette át a szerepét, amely még nagyobb pusztító erővel bír. A munkahelyi visszaélések 20 évvel ezelőtt lényegében sikkasztásban vagy hűtlen kezelésben merültek ki. Manapság már olyan agyafúrt, "intelligens" megoldásokkal fosztanak ki vállalatokat szervezett bűnözői körök, amelyet csak hasonló vagy még intelligensebb módszerekkel lehet felderíteni és dokumentálni.

A régi típusú volt militáns szervezetekből érkező, erős kézfogású - egyébiránt vállalati kultúrában kihívásokkal küszködő vagyonvédelmi szakemberek korszaka is szép lassan lezárul. Nagy egóval és agresszív magatartással ma már nem lehet az alacsony vállalati IQ-t palástolni.  A vagyonvédelem területén dolgozó szakembereknek is óriási alázattal kell tanulniuk folyamatosan. Az, hogy valaki x évig volt a Rendőrség kötelékeiben vagy már két évet dolgozott a vagyonvédelem területén, nem feltétlenül jelenti, hogy azonnal "belépő kártyához" juthat bármilyen vállalathoz, ráadásul azonnal magas jövedelemmel.

Patrick Valtin barátom nyitotta ki szememet a csapatépítés fontosságára. Patrick egyébiránt trénerként járja a világot és néhány hónapja Budapesten szerencsém volt vele egy-két óráig eszmét cserélni. Egy ideje már én foglalkozom a cégnél a személyi kiválasztással, amely nagyon szép és érdekes - bár néha kicsit fárasztó - feladat. Patrick elmesélte nekem, hogy a legendás manager "guru" Steve Jobs a munkaidejének közel 70%-át HR interjúkra szánta. Nagyon sikeres pályafutása során szinte minden vezetőjét ő választotta ki. Elmondása szerint akiket kiválasztott, azokkal később már semmilyen gondja nem volt később. Nem kellett őket motiválnia, se fegyelmeznie. Minden vezető munkatársa tudta mi a dolga és húzó emberként építették a CÉGET. A céget építették és nem pedig önmagukat sztárolták ill. sztárolják. A tehetséges vezetőknek ugyanis nincs arra szűkségük, hogy látszat tevékenységekkel, fölösleges prezentációkkal, és feljegyzésekkel próbálják elfedni az eredménytelenségüket. Patrick ösztönzése és Steve Jobs példája még jobban megerősített engem abban a hitemben, hogy továbbra is nekem kell a személyi kiválasztást kézben tartani. Az óraszerkezet minden egyes fogaskerekének nagyon fontos jelentősége van. Néha elegendő, ha egyetlen kerék leáll...

Mindez arról jutott eszembe, hogy én is lázasan keresem a tehetséges, intelligens szakembereket a cégünkbe. Nagyon sok jelölttel beszélgettem el meglehetősen hosszan, és nem könnyen találok igazán intelligens, a mai korral lépést tartó "versenyzőket". Csak olyan vezetőket veszek fel a cégbe, akik erősítést jelentenek számunkra és hozzáadott értéket képesek termelni. Az is elvárásom, hogy az újonnan felvett manager először mérhetően produkáljon, és csak azt követően "árazza" be magát. Számomra nem túlságosan megnyerőek azok a jelöltek, akik azzal a prekoncepcióval érkeznek hozzánk, hogy nekik mondjuk bruttó 800.000Ft  havi jövedelem az "áruk". Ilyenkor mindig megkérdezem, hogy ezt hogyan számolták ki és mit kapunk ezért cserébe. Általános válasz, hogy azért ennyit kérnek, mert megszoktak egy életszínvonalat, és azt kapom cserébe, hogy ők igyekezni fognak. Lefordítom mindezt magyarra: többszázezer forint készpénzért cserében értéktelen "váltót" kínálnak.  Én pedig nagyon szeretem, ha a csere-arányok rendben vannak. Az intelligencia fokmérője a cselekvés. A manageri tudás fokmérője pedig a mérhető hozzáadott érték. A működő, intelligens vagyonvédelmi megoldások, a működő hatékony és eredményes működés.

Továbbra is elkötelezetten azon dolgozom, hogy Társaságunk folyamatosan innovatív megoldásokkal, intelligens szoftverekkel álljon a tisztelt ügyfeleink rendelkezésére. Céges értékrendszerünkhöz pedig mint a szemünk fényéhez, úgy ragaszkodunk, hiszen hozzáadott értéket kívánunk termelni minden kedves ügyfelünk számára.

Szólj hozzá

humán kockázatok intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság