2012. dec 31.

Biztonsági fóliák

írta: steve4security12
Biztonsági fóliák

ormester006.jpgA biztonsági fóliák szerepe nem eléggé közismert hazánkban, gyakran még a vagyonvédelem területén dolgozók körében sem. Ezért szeretnék mai bejegyzésemben erről értekezni és a lényeges szempontokat megvilágítani. A mai modern vagyonvédelem egyik fontos feladata, hogy miközben fokozza a lakásunk, vagy irodaházunk biztonságát, - mindeközben ne érezzük magunkat egy katonai erődítményben. Ötven évvel korábban az ablakok védelmére főleg rácsokat alkalmaztak, illetve spalettákat. Manapság a rácsoktól sokan idegenkednek. Számukra lehet egy megfelelő megoldás a biztonsági fólia.

A biztonsági fóliákat az ablak belső felületére ragasztják fel a szakemberek viszonylag rövid idő alatt. Különféle vastagságokban állnak rendelkezésre (100, 175, 275, 375 mikron), az igényektől és anyagi lehetőségektől  függően. Óriási előnyük, hogy szinte fel sem tűnnek avatatlan személyek számára mert többnyire teljesen átlátszóak. Nagyon magas szakító szilárdságú speciális műanyagról van szó, amely annak ellenére, hogy rendkívül vékony, jelentős ellenállást képes kifejteni. Nagy mértékben megnehezíti a betörők dolgát, mert nem elég csupán egy fél téglával betörni az ablakot. A biztonsági fólia ugyanis egyben tartja az üvegfelületet. El tudjuk képzelni, hogy milyen megdöbbenést vált ki még a "profi" betörőkben is, amikor egy látszólag könnyen leküzdhető ablak betörése, ill. az épületbe történő bejutás elképesztően nehézzé válik. Természetesen, ha mindehhez lakásriasztó berendezés és távfelügyeleti bekötés is párosul - akkor már gyakorlatilag esélytelen a betörő...

 

shutterstock_4887811_800.jpgA biztonsági fóliáknak  vagyonvédelmi funkciója mellett azonban több más előnyük is van. Általában az összes fólia egyben csökkenti a hőveszteséget, amely a mai energia árak mellett egy nagyon fontos szempont. A legtöbb fóliatípus egyúttal az  UV sugárzástól is megvéd minket. (Legalább 99%-os mértékben.) Az utóbbi évek környezeti változásainak tükrében ez sem egy elhanyagolható szempont. Vannak továbbá olyan tükör felületet képező fóliák, amelyek dupla biztonsági funkciót töltenek be. Nevezetesen gyakorlatilag lehetetlen belátni az épületbe, és egyben rendkívüli módon megnehezíti az ablak üvegfelületének a betörését is.

 

További előnye a biztonsági fóliáknak, hogy vandál támadás esetén az üvegfelület nem szilánkosan esik szét. Ily módon a bentlakókat nem fenyegeti egy esetleges üvegszilánk váratlan becsapódása. Az üvegszilánkok ugyanis -különösen az arcba csapódva- nagyon kellemetlen és veszélyes sérüléseket is okozhatnak. Akár még maradandó szemkárosodást is elszenvedhet egy vétlen személy. 

Lakások és épületek védelmi rendszerének megtervezése során ajánlom a figyelmetekbe a biztonsági fóliák felszereltetését. Apropó, biztonsági fóliákat személygépkocsi szélvédőire és ablakaira is felszerelhetünk. Egy baleset során nagyon nagy szolgálatot tehet számunkra. A modern vagyonvédelem fókuszában elsődlegesen mindig az emberek életének-, és  testi épségének megóvása áll. Minden más szempont csupán ezután következhet.

Szólj hozzá

közbiztonság lakás védelem mechanikai védelem magánbiztonság vállalati biztonság