2013. jan 20.

Fegyverrel támadtak egy bolgár politikusra

írta: steve4security12
Fegyverrel támadtak egy bolgár politikusra

 

 58789_ahmed_dogan_bolgar_merenylet_bulgaria.jpgTegnap egy bolgár politikust támadott meg egy fegyveres merénylő. Az eseményt a TV közvetítette, ily módon az egyébként - szerencsére  - meghiúsult merényletről készült videofilm villámgyorsan bejárta a világot. Nagyon sokan megosztották a  felvételt a különböző közösségi portálokon - és egyúttal nagyon sokan kommentálták is az eseményeket. Rendhagyó módon röviden én is összefoglalom a benyomásaimat a rendkívül tanulságos filmmel kapcsolatban.

Fotó: mandiner.hu

 

Természetesen a konkrét ügy kivizsgálása a bolgár hatóságokra tartozik. Mélyreható szakmai elemzés így a felvétel alapján nem várható senkitől - tőlem sem. Mindazonáltal megosztom  veled, kedves Látogató legfontosabb első benyomásaimat:

o Minden elismerésem Ahmen Dogan ellenzéki politikusé, aki lélekjelenlétét megőrizve csupán egy töredék pillanat erejéig döbbent meg a támadás tényén. Szinte azonnal reagált, és egy szinte tökéletes kézmozdulattal elhárította a támadást. A támadó egészen közelről irányította rá revolverét, amelyre ő azonnal és hibátlanul reagált. Ezzel nagymértékben elbizonytalanította támadóját. A filmen látható személyek közül - talán egy két kivételtől eltekintve -  ő volt az, aki maradéktalanul meg tudta őrizni lélekjelenlétét.

o A fegyveres támadó láthatóan feszült állapotban lépett oda a politikushoz. Egy belépő kártya volt a nyakában. Egyelőre - legalábbis előttem - nem ismert, hogy a biztonságiakhoz tartozott, vagy csak szerzett magának egy belépő kártyát, hogy a védett személy közelébe juthasson. A jelek szerint a fegyvere nem volt csőre töltve a- amikor oda lépett a politikushoz, mert a dulakodás közben hallható egy kattanó hang - vélhetően akkor akarta csőre tölteni a fegyverét. Egy kicsit későn...Lehet persze, hogy nem is akart gyilkolni, csak fenyegetőzni? Ez igen nagyfokú dilettantizmusra utal - vagy túlzottan felfokozott idegállapotban lehetett. Mindenesetre abban a pillanatban, amikor gyakorlatilag 15-20 cm távolságról a politikus fejéhez szegezte a fegyverét, akkor elég reménytelennek látszott a helyzet...Állapítsuk meg, tényként, hogy egy hidegvérű és profi támadó ezt a pillanatot kegyetlenül kihasználhatta volna. Szerencsére ez nem történt meg...

o Sok-sok kérdés felmerül a biztonságiak/ rendezők működésével kapcsolatban - már ha egyáltalán voltak profi biztonsági emberek a helyszínen. A jelek szerint nem volt fémkereső kapu felállítva a bejáratnál, de fémdetektoros kézi érzékelőt sem használtak a beléptetésnél...Nem lehet tudni, hogyan tudott a fegyveres támadó ilyen hirtelen a politikus közelébe jutni. Lehetséges, hogy senki sem védte a színpad feljáratát? Kellően elemezték -e a biztonsági szakemberek a politikussal kapcsolatos kockázati kitettségeket? Kapott-e előzetesen fenyegetéseket? A rendezvény biztosítása megfelelően meg volt-e oldva? A jelek szerint nem... Készült-e bármilyen rendezvénybiztosítási és kockázat elhárítási terv a rendezvény előtt?

o A támadást követő fejetlenség pedig egyszerűen elképesztő. Nagyon tanulságos, hogy miután a szerencsétlen támadót legyűrték a biztonságiak, már fegyvertelen volt - néhányan mennyire "felbátorodtak" és kis híján az események lincselési hangulatba csaptak át. Gyakorlatilag meg kellett védni a támadót néhány felbőszült ember haragjától...

shutterstock_29263207 (800x533).jpgA VIP személyek védelmét különös gondossággal kell megszervezni. Természetesen utólag már mindenki nagyon okos lehet. Igen gyakran maguk a védett személyek hárítják el a "túlzott felhajtást" maguk körül. Igen gyakran a védett személyek nem engedik meg a szakszerű védelem megszervezését, mert azt túlzottnak értékelik, - legalábbis előzetesen. Nem tudom, hogy itt is ez történt -e? Mindenesetre ez a történet nagyon tanulságos. Arra világit rá, hogy folyamatosan értékelni kell a VIP személyek kockázati kitettségét, az esetleges fenyegetettséget és rizikó faktorokat. A saját biztonsági személyzetet pedig 100-szorosan át kell világítani.

 

A vagyonvédelem - de különösen a személyvédelem területén dolgozók számára különösen ajánlott a film többszöri megnézése és újbóli lejátszása lelassítva, kockáról-kockára. Egy ilyen valóságos történetből többet lehet tanulni, mint egy alacsony minőségű testőr képzésen.

Ha bárkinek további hírei vannak a támadó kilétét és motivációit illetően - kérem ossza meg velem, illetve Látogatóinkkal!

Szólj hozzá

egyéb fegyverek testőr személyvédelem rendezvénybiztosítás védd magad rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások VIP protection magánbiztonság