2013. feb 01.

Ne hagyd magára nagymamádat!

írta: steve4security12
Ne hagyd magára nagymamádat!

shutterstock_118080229_800.jpg

Régóta nem hagy nyugodni a gondolat, hogy milyen sok embertársunk válik bűncselekmény áldozatává - különösen kis falvakban. Sokat töprengek azon, mit lehetne tenni a brutális gyilkosságok megelőzése érdekében. Manapság elvetemült bűnözők immáron néhány ezer forintért embert is ölnek.  Mégiscsak elképesztő, hogy nagyszüleinkre,  szüleinkre -és akár miránk is ilyen sors várjon... Ilyen brutális bűncselekményeket követően minden szociálisan érzékeny ember képzeletében "lejátssza" a véres történetet. Kicsivel több fantáziával akár magunkat is be tudjuk helyettesíteni, bár ilyen "filmben" nem szeretnénk főszerepet játszani... Valahogy hajlamosak vagyunk a megoldhatatlannak látszó ügyeket elhessegetni magunktól. Pedig ezek az igazán életbevágó ügyek maguktól nem fognak megoldódni... Társadalmi szolidaritásra és felelősségvállalásra van (lenne) szükség. Minden magyar állampolgárnak joga van ugyanis az emberi élethez, és emberhez méltó máslétre szenderüléshez.

Valamennyien felelősséggel tartozunk embertársaink biztonságáért és emberhez méltó életéért. Különösen felesősek vagyunk idős szüleinkért és nagyszüleinkért, akik életkoruk és anyagi helyzetük miatt sem képesek már kellően megvédeni magukat erőszakos, mindenre elszánt, garázda személyekkel szemben. Nem kell megvárni, amíg az idős személyek segítséget kérnek tőlünk, mert általában nem kérnek. Nem kérnek segítséget, mert nem akarnak terhünkre lenni, továbbá többnyire fel sem tudják mérni az esetleges veszélyeket, mert jóindulatúak. De sajnos nem mindenki jóindulatú manapság...

Amennyiben idős - vidéken vagy akár városokban élő - már magányos rokonainknak akarunk segíteni, nyugalmuk és biztonságuk megóvása érdekében, akkor az alábbi pontok szerint javaslom, hogy tegyünk értük:

1/ Legfontosabb feladat, hogy a lakások bejárati ajtaját és ablakait, az un. nyílászárókat alaposan vizsgáljuk át, és ha azok nem elég biztonságosak, kérjünk fel szakértő vállalkozót, aki megerősíti azokat. Mindig a mechanikai védelemnek van prioritása, hogy aljas szándékú emberek ne tudják az éjszaka leple alatt feltörni a lakást...

2/ Meg kell oldani, hogy idős - és főleg beteg - rokonaink valamilyen módon kapcsolatban lehessenek velünk. Mobiltelefon is kiválóan alkalmas erre. De a legjobb megoldás a pánikjelzős távfelügyeleti bekötés, amely segítségével gyakorlatilag azonnal orvosi segítséget is kérhetnek.

3/ Bármilyen furcsa, az egészen idős kornak vannak a gyerekkorra emlékeztető tünetei. Ugyanolyan óvatlanság és szertelenség érződik egyes idős embereken, mint amit a gyerekeknél tapasztalunk. Őket épp úgy kell türelmesen "tanítgatni", mint ahogy ők tanítgattak téged gyerekkorodban.

4/ Az idős nagyszülőket - ha már egyedül élnek - rendszeresen meg kell látogatnunk, de legalább azt meg kell szerveznünk, hogy egy kedves szomszéd rendszeresen átnézzen hozzájuk. Nagyon hasznos lehet a Szomszédok Egymásért Mozgalom is, amely a hírek szerint mostanában újra lendületet vett! Csak remélni lehet, hogy a lendület nem fog alábbhagyni. A legideálisabb megoldás, ha egy gondozó személy felügyel rájuk és folyamatosan segítséget tud nyújtani számukra. Az idősek otthonától nagyon sokan ódzkodnak, pedig adott esetben az is sokkal jobb megoldás lehet, mint  - egyedül védtelenül - aljas bűnözők áldozatául esni.

5/ Nekünk, felelős rokonoknak "szakmai" szemmel kell átvizsgálnunk nagyszüleink életmódját, körülményeit és folyamatosan fejleszteni komfort érzetüket, biztonságukat. Ideális esetben természetesen hívjunk profi vagyonvédelmi szakembert, aki mindehhez sokkal jobban ért, és bízzuk rá a megfelelő biztonsági intézkedések megtételét.


Ne feledjük, hogy amikor nagyszüleinkért teszünk, azt magunkért is tesszük. Legalább egy kicsit nyugodtabban, tisztább lelkiismerettel hajtjuk a fejünket éjszaka a párnánkra. Minden egyes apró lépés - adott esetben - életmentő lehet. Nem feltétlenül tudunk tökéletes biztonságot teremteni - mert az egyébiránt nem is létezik - de amit tudunk azt legalább tegyük meg... A vagyonvédelem nemcsak a gazdagok kiváltsága...

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság távfelügyelet lakásriasztó lakás védelem humán kockázatok magánbiztonság