2013. feb 19.

Vigyázz az autódra...

írta: steve4security12
Vigyázz az autódra...

shutterstock_110902208_800.jpg

A személygépkocsi tulajdonosoknak továbbra is nagy figyelmet kell szentelniük "kedvencük" megóvására. A lopási módszerek ugyanis egyre rafináltabbak, kifinomultabbak. Nagyon sok pénzt kell ma kiadni egy autóért, nagyon sokat kell dolgoznunk, míg összejön az ára.  Ne hagyjuk tehát, hogy bárki is munka nélkül elkösse esetenként több milliót érő autónkat.

Gépkocsi riasztórendszerekből óriási választék áll az érdeklődők rendelkezésére, de én  a magam részéről az eredeti gyári riasztókat javaslom. Ezeket aztán még lehet bővíteni más korszerű megoldásokkal. Vannak azonban olyan szabályok, amiket érdemes lenne követnünk, hogy ne lopják el autónkat. Ezekről az irányelvekről korábbi bejegyzésemben már értekeztem,  talán nem árt még egyszer átolvasni.

 Sokkal több esélyünk marad arra, hogy nem csupán a hűlt helyét találjuk autónknak, ha keresünk a városban egy őrzött parkolót. Nem kell izgulnunk, hogy lejár az automata, nem vagyunk időhöz kötve, és biztonságban tudhatjuk autónkat is. Természetesen a legjobb megoldás, ha a munkahelyünkön is és otthon is biztonságos garázsban állíthatjuk le kocsinkat.

Amennyiben nyilvános parkolókban kell leállítani autónkat, mindig körültekintően tegyük ezt. A kocsi lezárását követően minden esetben ellenőrizzük vissza, hogy lezárt-e a központi zár. Mielőtt magunkra hagyjuk az autónkat, érdemes feltűnés nélkül körülnéznünk, nem ólálkodik-e egy gyanús személy a közelünkben. Ennek megállapítása természetesen teljesen szubjektív. Érdemes azonban hallgatni a megérzéseinkre...

Új módszerekkel törik fel állítólag a gépkocsikat. A hírek szerint egy technikai segédeszközzel blokkolják a gépkocsi távkapcsolójának központi zárat lezáró funkcióját - akár több száz méter távolságról is. A Biztonságtechnika Fórum oldalon többen kétségbe vonták a fenti hír komolyságát, de az mindenképpen tényként rögzíthető, hogy az ajtók lezárt állapotát mindig vissza kell ellenőriznünk, mielőtt magára hagyjuk járgányunkat.

Nagyon hasznos megoldás a műholdas, vagy más nyomkövető rendszer, amely a már ellopott kocsi felkutatásában sokat segíthet. A személygépkocsink ellopását azonnal jelentenünk kell a Rendőrségnek, mert minden óra - de különösen nap - számíthat. Esetenként egy nappal később az autó már "átalakul" egy kétes hírű autóbontóban, vagy Romániában dobják piacra "alkalmi áron"...

Speciális biztonsági fóliákkal továbbá meg tudjuk előzni - de legalábbis nagy mértékben meg tudjuk nehezíteni, hogy gyorsan kiemeljenek valamilyen tárgyat a tolvajok a kocsinkból. Legjobb megoldás természetesen, ha nem hagyunk értékes laptopot, fényképezőgépet - és más értékes tárgyakat - soha sem a kocsinkban. Ne "provokáljuk" a bűnözőket lopás elkövetésére...

Manapság -amikor nem szárnyal a gazdaság - minden értékünkre fokozottan vigyáznunk kell. Egy percre se hagyjuk magára az autónkat oly módon, hogy nagyvonalúan benne hagyjuk a slussz kulcsot. Se a garázsba történő beállás közben se pedig a benzinkútnál ne legyünk ilyen "gálánsak". Egyre több alkalmi tolvaj él az ilyen felkínált lehetőséggel! A lenti biztonsági kamera felvétel rögzítette, hogy egy alkalmi tolvaj ellop egy túlzott lezserséggel hátrahagyott sárga porsche személygépkocsit. A tulajdonos csak néhány percre hagyta magára a nem olcsó járgányt. Vélhetően fizetni akart. Hát erre a lezserségre rettenetesen ráfizetett:

 

A vagyonvédelem is - mint szakma - új kihívásokkal kell, hogy szembe nézzen, - nem könnyű ugyanis lépést tartani az egyre gátlástalanabb bűnözési módszerekkel. Értékeinket minden eddiginél jobban kell védenünk főleg amiatt, mert egyre több honfitársunk a legelemibb emberi értékeket is szép lassan elveszíti. De ezen nemelég csupán lamentálnunk. 

A biztonsági tudatosságunkat és felkészültségünket valamennyiünknek fejlesztenünk kell. Addig tegyük ezt amíg van mit védenünk...

Szólj hozzá

közbiztonság kockázatkezelés humán kockázatok veszélyforrások gépkocsi védelem magánbiztonság