2013. feb 27.

A fegyver nem gyerekjáték...

írta: steve4security12
A fegyver nem gyerekjáték...

shutterstock_92949556_800.jpg

A fegyver használata önvédelmi célokra világszerte vitatott kérdés. Nagyon sokan amellett kardoskodnak, hogy állampolgári jogon lehessen tartani fegyvereket önvédelmi célokra. Mások pont ellenkezőleg gondolkodnak. Egy azonban biztos, hogy a lőfegyver tartása - amennyiben az engedélyezett - a tulajdonosa számára  fokozott felelősséggel jár. Nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a fegyver tárolására,  különös tekintettel arra az esetre, ha az illető magánál kívánja azt tartani. A lőfegyverek éles helyzetben történő használata pedig rendkívül érzékeny jogi kérdéseket vethet fel. Tekintve én nem vagyok jogász, ezúttal a jogi aspektusok elemzésétől eltekintek.

A fegyverek használatának taktikai összefüggéseit viszont szeretném egy kicsit elemezni.  A fegyver használata nem csupán a tulajdonosa védelmi szintjét fokozza, de egyúttal a kockázati kitettségét is. Induljunk ki abból az esetből, hogy a fegyveres vagyonőr egy bankfiókban teljesít szolgálatot. Egyrészről a fegyver jelenléte a vagyonőr intézkedési lehetőségeit természetesen kibővíti, hiszen intézkedése során felszólítása nagyobb nyomatékot kap - különösen akkor amikor már elő is veszi fegyverét a tokból.

Ugyanakkor a bankrabló szemszögéből elemezve a kérdést - számukra egy fegyveres őr lényegesen nagyobb fenyegetettséget jelent mint egy fegyvertelen őr. Arra is volt már példa, hogy a bankrabló az ott szolgálatot teljesítő vagyonőr fegyverével rabolta ki a bankot.(Ez az eset nem a mi biztonsági szolgálatunkkal történt meg.)

A fegyvert viselő vagyonőr -vagy bárki más aki legálisan visel fegyvert, egyúttal egy fokozottabb kockázati kitettséggel kell szembe nézzen - hiszen a bűnözők számára ők egyfajta fenyegetettséget jelentenek. Akik fegyveres szolgálatot látnak el, vagy csupán privát személyként fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek nagyon alapos fegyver használati gyakorlattal kellene rendelkezniük. Amennyiben a fegyver ugyanis csak "dísznek" van a személy oldalán, azt nem képes kellő határozottsággal és magabiztossággal használni.

Magabiztosságot és jártasságot pedig csupán nagyon sok és alapos kiképzést követően lehet elsajátítani. A lőfegyvert akkor lehet megfelelő gyorsasággal és professzionálisan használni - ha erre egyáltalán valaha sor kerül - ha az illetékes személy nem csupán egy alapképzést kapott, hanem rendszeresen jár lőgyakorlatokra.  Lehetséges, hogy a kerékpározást soha sem lehet elfelejteni - és a lőfegyver használatot sem lehet elfelejteni. De éles helyzetben minden egyes mozzanatnak, századmásodpercnek életbevágó fontossága lehet - mégpedig a szó szoros értelmében.

Gyakran megkérdeznek barátaim, ismerőseim, hogy vásároljanak -e maguknak fegyvert - riasztó vagy gázpisztolyt - lakásukba vagy kocsijukba, arra az esetre, ha valaki megtámadná őket.  Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy kizárólag akkor tartsanak fegyvert - természetesen hatósági engedéllyel - ha azt követően rendszeresen időt szentelnek lövészetekre, legalább alapképzésre - és megszerzett tudásukat folyamatosan karbantartják. Egy sete suta, gyakorlatlan fegyverhasználat rendkívül kritikus következményekkel záródhat. Ezt mindenkinek érdemes alaposan végig gondolni.

A fegyver ugyanis nem gyerekjáték. Hozzá kell tennem, hogy paradox módon az alábbi videón látható 13 éves kislány példája is ezt igazolja. Az egyik kommentelő bejegyzés szerint jobban lő, mint a fél hadsereg...

A fegyverhasználat minőségével akkor lehet bárki elégedett, ha az már zsigeri szinten működik. Gyakorlatilag reflexből kell tudni a fegyvert csőre tölteni, kibiztosítani, és célzott lövést leadni. Mindezt combat vagy szituációs lövészet során lehet elsajátítani sok-sok gyakorlással. Gyakorlat teszi a mestert - mondja régi bölcs közmondás. Ez itt is így működik. A fegyverhasználat igen "kockázatos üzem" a fegyver tulajdonosa, a vele szemben fellépő személy -  de a környezetben lévők számára is.

Szólj hozzá

fegyverek védd magad bankbiztonság humán kockázatok önvédelmi eszközök magánbiztonság