2013. már 01.

Óvakodj a szélhámosoktól...

írta: steve4security12
Óvakodj a szélhámosoktól...

shutterstock_119723104_800.jpgSzálhámosok újra és újra felbukkannak környezetünkben, és a legváltozatosabb trükkökkel igyekeznek elvarázsolni és levenni minket a lábunkról. Úgy tűnik ez is  olyan ősi foglalkozás, amely - amíg a világ világ - mindig is fennmarad. Szélhámosok "sikeresen" eladták már a Trafalgar teret, a Buckingham Palotát, a Brooklyn-hidat és az Eiffel tornyot is. Úgy látszik, amíg vannak buta, hiszékeny és haszonleső emberek, addig szélhámosok is lesznek. Buta és hiszékeny emberek pedig mindig is voltak, akik "megragadták" a nagy lehetőséget - csak éppen pofára estek. A szélhámosok ugyanis általában egy soha vissza nem térő nagy lehetőséggel házalnak, amit éppen neked - és csak neked kínálnak,  mert te szimpatikus vagy számukra...

A szélhámosok hasonlóan  kápráztatnak el minket, mint a cirkuszban a bűvészek - egy illúziót keltenek, amelyet nagyon meggyőzően valóságosnak mutatnak be, és azonnal rátérnek a lehúzásra. Nyilvánvaló módon a pénzünkre hajtanak. Pályafutásom alatt már nagyon sok szélhámossal találkoztam közvetlenül és közvetve is, így van némi rálátásom módszereikre, amit most ezúton szíves figyelmedbe ajánlok. Felsorolom azokat a jellemző mozzanatokat, amelyek azonnal kapcsolják be nálad a vészvillogót, és fokozott éberséget:

1/ "Rád ragyog" a szerencse. Olyan üzleti vagy más, grandiózus ötlettel találnak meg téged, amely elkápráztat. Nagy pénzhez juthatsz - például 1 millió US $ -  egy örökösödési ügy folyamán,  de először nyiss egy devizaszámlát, és küldj át egy szerény 5000 dollárt az ügyvédi költségekre. Így manipuláltak sok hiszékeny embert szerte a világban a hírhedt nigériai csalók, akik millió számra küldték az elektronikus leveleket. Engem már hosszú évekkel ezelőtt megkerestek azzal az ötlettel, hogy egy grandiózus luxus épületkomplexum fog felépülni egy mesterséges tóban, luxus szállodával és wellness központtal. Ha hozzá szeretnék jutni a majdani őrzésvédelmi feladatokhoz, szálljak be a projektbe úgy szerény, 10 millió forinttal... Természetesen udvariasan visszautasítottam az ajánlatot. A projektnek azóta sincs se híre se hamva.

2/ Jövő idő! Amit kínálnak, nagyon vonzó, de többnyire a jövőben juthatsz hozzá. Általában hosszan, meggyőzően mondják el, milyen nagyszerű lehetőséghez jutsz - majd később. Ez lehet üzlet, örökség, vagy bármilyen más nagyon vonzó, attraktív ügy. Viszont a jövőben várható üzlettel szemben mindig azonnal kell fizetned!

3/ Azonnal kell döntened, mert lemaradsz! A legaljasabb történet, amikor idős embereket azzal hívnak fel izgatott hangon, hogy a felnőtt gyerekük kórházba került, és azonnal kell egy millió forint életmentő műtétre.

Minden más grandiózus projektnél ugyanezt a trükköt használják - nincs idő, azonnal döntened kell, mert elszáll a nagy lehetőség. Ha te nem küldöd át az 5000 dollárt két napon belül, zárolja a kormány a hercegi család örökségét, és így te is kimaradsz a millió dolláros "üzletből".

4/ Tájékozatlanságodra, vagy megtéveszthetőségedre alapoznak! Bármennyire is fájdalmas kimondani, a  szélhámosok, akik eladják Brooklyn-hidat azzal a legendával, hogy te ott átkelési díjat szedhetsz - az emberi butaságra és hiszékenységre játszanak. Általában olyan terepen akarnak lehúzni minket, amiről úgy gondolják, hogy számunkra nem kellően "hazai pálya".

5/ Naivitásodra alapoznak. Valamilyen szinten az emberi naivitásra és tisztaságra is alapoznak a szélhámosok. Sokan azt állítják, jótékonysági célokra gyűjtenek pénzeket, miközben hamis igazolványokkal, átszellemült arccal csalnak ki pénzeket szegény nyugdíjasoktól. A nagystílű szélhámosok is számítanak naivitásodra.

ormester028.jpg

6/ Kapzsiságodra alapoznak. Sok esetben az elkövetők az emberi gyarlóságokat - mint például kapzsiság használják ki. Gyors meggazdagodás reményében szerveznek be tengerentúli internetes portálok európaikat óriási üzleti lehetőségekkel, amiből csupán a befizetés stimmel.

7/ Befolyásos emberekre és barátokra hivatkoznak. Tekintve a szélhámosoknak többnyire egy árva petákjuk sincs,  lehengerlő stílusukkal és befolyásos barátaikkal kápráztatják el áldozataikat. Ne lepődj meg ha épp akkor "hívja fel"  őket mobilon  Bill Gates vagy Barack Obama, amikor  veled tárgyalnak.

8/ Attraktív megjelenés! Nagystílű szélhámosok elegáns öltönyben és névjegykártyával, drága Rolex órával és  BMW autóval is "pozicionálják" magukat. Tekintve nincs saját irodájuk, többnyire elegáns szállodák aulájában beszélnek meg veled találkozót. Lényeg a megtévesztés és hatáskeltés. A kisstílű szélhámosoknak - ők vannak többen - minderre nem telik,  ők primitív prospektusokkal és tollal átírt névjegykártyával nyomulnak.

9/ Lenyűgöző és lehengerlő stílus. A legnagyobb szélhámosoknak eredeti stílusuk, kiváló humorérzékük, és rendkívül magabiztos fellépésük van. Ez önmagában természetesen nagyon előnyös bármelyikünk számára, csak éppen nem mindegy, hogy mire használjuk tehetségünket és meggyőző erőnket. A szélhámosok azt akarják elhitetni velünk, hogy most ránk ragyoghat a szerencse és rengeteg pénzhez juthatunk -többnyire minden különösebb erőfeszítés nélkül.

10/ Beetetés. Az igazán profik a beetetés játszmáját is bedobják, mielőtt csontig lehúzzák áldozatukat. Egy-két körben nyertes játszmát nyújtanak, majd mikor kialakult a szinte tökéletes bizalom -  kíméletlenül lehúzzák a naiv "nyertest". Az itt a piros, hol a piros átverést is erre alapozták a "játékosok". Néhány száz forintot hagyták nyerni a kiszemelt naiv áldozatot, majd jött a lehúzás.

A szélhámos szó eredetileg a szélső hámba fogott lóról lett elnevezve, amely nem húzta a szekeret, hanem éppen pihent. A konkrét jelentésből alakult ki a mai szóhasználat, amellyel csalókat illetünk. Jelek szerint a szélhámosok száma nem csökken. Módszereik változnak a világ változásával. Bármikor és bárhol felbukkanhatnak, - jó lesz tehát vigyáznunk! Nem baj, ha egyfajta óvatossággal - és ha kell "paranoiával" fogadunk minden grandiózus lehetőséget. Csodák ugyan vannak, de többnyire a mese világban...

Szólj hozzá

szélhámosság közbiztonság humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság