2013. már 13.

Edukáció a vagyonvédelemben...

írta: steve4security12
Edukáció a vagyonvédelemben...

shutterstock_105959135_800.jpg

Manapság egyre gyakrabban felbukkan az üzleti szférában és a sajtóban is az edukáció, mint  kifejezés. Gyorsan fejlődő világunkban ugyanis tanulás és önképzés hiányában az ember könnyen végzetesen lemaradhat. A vállalati marketing és PR csapatok "képezik" a fogyasztókat, a HR osztályok fejlesztik a vezetői felkészültséget, és a vagyonvédelem területén is egyre jobban teret nyer az edukáció. Személyesen nagyon sok állásinterjút folytattam le az elmúlt hónapokban, és úgy gondolom, hogy a képzés - és főleg önképzés - valamennyiünkre ráfér. Még mindig meglep, amikor öntelt emberekkel találkozom, akik azt gondolják, hogy ők már mindent tudnak erről a szakmáról! Sajnos a vezetői pozíciókra jelentkező un. vagyonvédelmi szakemberek zöme olyan egyszerű kérdésre sem tud érdemben válaszolni, hogy a vagyonvédelem milyen főbb alrendszerekből áll. (Helyes válasz: mechanikai védelem, elektronikus védelmi rendszerek, élőerős védelem, biztonsági szakértői tevékenység.)

A megrendelők egy része ugyan nem tart igényt az edukációra, jóllehet manapság már nincsenek polihisztorok a vagyonvédelemben sem. Olyan szinten fejlődik a szakmánk, hogy immáron nyomon követni sem egyszerű az egyes szegmensek fejlődését. A vállalati biztonsági vezetők jelentős része viszont a jelek szerint folyamatosan képezi magát, és szakkonferenciákon bővíti látókörét.

A vagyonvédelmi szolgáltatók többnyire a nagy pörgésben és hajszában esetenként elhanyagolják a képzést és továbbképzést.  Valahogyan a tanulás és a továbbképzés sokaknál az  "ez majd később ráér" kategóriába kerül. Az okosan gondolkodó cégvezetők ma viszont tanuló szervezetnek definiálják önmagukat, ahol a tanulás és önképzés minden vezető számára elemi kötelesség. Mondanom sem kell talán, hogy mi is tanuló szervezetnek tekintjük önmagunkat, és elvárom a vezetőtársaimtól a folyamatos tanulást és önfejlesztést.

A társadalom jelentős része sajnos jelenleg a napi megélhetésért küzd, és kisebb gondja is nagyobb annál, hogy vagyonvédelmi témakörben képezze magát. Pedig a viszonylag szerény anyagi körülmények között élőket sem kíméli a bűnözés. Sőt, hajléktalan személyeket esetenként  egy üveg bor eltulajdonítása miatt is bántalmaznak. Kemény  és szívós munkával megteremtett életfeltételeinket valamennyiünknek meg kell védenünk. Hiábavaló ábránd egyfajta gondoskodó államtól teljes körű védelmet és szociális biztonságot elvárni. Valamennyien felelősek vagyunk saját magunk és hozzátartozóink biztonságáért. Ezt azonban nem elég felismerni, ezért tennünk is kell.  Személyes tapasztalatom szerint az átlag magánszemélynek többnyire felületes információi vannak alapvető vagyonvédelmi kérdésekről, és szándékukban sem áll különösebben utána nézni a dolgoknak.

Társaságunknak szilárd meggyőződése, hogy társadalmi felelősségvállalásunk keretében az érdeklődő magánszemélyek számára tegyük hozzáférhetővé az alapvető vagyonvédelmi ismereteket és tapasztalatokat. Azt reméljük, hogy tapasztalataink és módszereink szélesebb nyilvánossággal történő megosztásával, szerény eszközeinkkel mi is hozzájárulhatunk egy biztonságosabb életminőség eléréséhez, a bűnmegelőzés eredményességéhez! Az sem riaszt el minket, hogy egyes "szakértői" vélemények szerint olyan bizalmas adatokat osztanánk meg, amelyek a bűnözők malmára hajtják a vizet. Mi ezzel ellentétben azt gondoljuk, hogy a vagyonvédelmi technológiai  megoldásokat, teljesen fölösleges misztifikálni. Egyébiránt ma már az internet korában, gyakorlatilag némi angol nyelvtudással töménytelen szakmai anyaghoz hozzá juthat bárki.  Csupán ízelítőként ismételten beágyazok egy YouTube-on és Indavideón megosztott edukációs filmünket a távoli hozzáférésről:

 Társaságunk megújuló weboldalával és közösségi oldalaink (Facebook,YouTube, stb.) folyamatos fejlesztésével azon dolgozunk, hogy hozzád, kedves érdeklődő egyre több hasznos információt juttassunk el. Ez a blog oldal is pont ilyen célokat szolgál. Nem profi szakembereknek szól, hanem minden szakma -és bűnmegelőzés iránt fogékony személynek. Természetesen a szaktársaimat is örömmel üdvözlöm itt, de nekik főleg megújult web oldalunk blog rovatát javaslom, amely szándékaink szerint kicsit alaposabb elemzéseket és szakmai publikációkat fog rendszeresen megosztani. Továbbra is nagyon szépen köszönöm a szakmai hozzászólásokat, de a kritikai észrevételeket is gondosan tanulmányozom.

Szólj hozzá

egyéb edukáció humán kockázatok