2013. ápr 10.

Veszélyek az interneten

írta: steve4security12
Veszélyek az interneten

shutterstock_116202553_800.jpgMa már szinte elképzelhetetlen az életünk modern informatikai rendszerek és eszközök,- továbbá az internet nélkül. Csak kapkodjuk a fejünket, olyan szédítő a fejlődés tempója. Egyrészről az internet rendkívül kényelmessé teszi az életünket, hiszen percek alatt rákereshetünk a Google rendszerben bármilyen kifejezésre, és azonnal rendkívül sok hasznos információhoz juthatunk. Ugyanakkor a kockázataink is jelentősen megnövekedtek - különösen akkor, ha elővigyázatosság és megfelelő felkészültség nélkül osztunk meg  bizalmas információkat. Manapság az informatikai rendszerek egyre összetettebbé válnak, hiszen a számítógépek mellett immáron az okostelefonok és notebookok is a rendszer részévé válnak.

A kényelmi-, és adatátviteli fejlődés mellett azonban a kockázatok száma és nagyságrendje is fokozódik. Valamilyen érthetetlen módon minél fejlettebbek az informatikai rendszerek, annál inkább - egyébiránt tévesen - azt gondoljuk, hogy azok tökéletesen biztonságosak is. Valahogy az autókkal is így vagyunk. Időnként az autóvezetőket is a kényelmi fokozat és a valóban nagyon magas biztonsági szint téveszti meg. Sok autós áldozatul esett már a szinte "tökéletesen biztonságosnak" vélt autójával történő száguldozásnak.

Ugyanígy "száguldozunk" és szörfölünk  elképesztő sebességgel az interneten, gyakran megfeledkezve saját korlátainkról. Egyre több informatikai felhasználó esik áldozatul hackerek és crackerek támadásainak. Mások csupán naiv módon mindenféle alkalmazást válogatás nélkül letöltenek okostelefonjukra, és gyakorlatilag minden kényes adatot is megosztanak önmagukról a Facebookon.  Facebookos buktatók c. írásomban ezzel a témával korábban már foglalkoztam.Az alábbi film egy briliáns felvilágosító film a naivitás és óvatlanság visszaszorítása érdekében. Különösen a legerősebb közösségi médium, nagyon sok - és egyre több adatot megszerez rólunk, - és a folyamat nem állt le...

Korábbi bejegyzéseimben már foglalkoztam a ránk leselkedő veszélyekkel. Lehetséges, hogy szép lassan, ha nem vigyázunk minden lépésünket követhetik?

Megjelentek már sokkoló hírek korábban arról, hogy a távoli Kínában hozzáfértek európai gyártási folyamatokat felügyelő kamerarendszerek képeihez. A Shodan nevű keresőmotorról pedig azt állítja a CNN, hogy webkamerák segítségével akár atomerőművek irányítóközpontjába is "kukkolhat" az ember.

Úgy tűnik, hogy egyelőre a kényelmi szolgáltatások, az elbűvölő technológiai megoldások elnyomják biztonsági aggályainkat, kétségeinket. Ma már véleményem szerint magánszemélyeknek, de vállalatoknak különösen profi IT biztonsági szakemberekkel is át kell nézetnie a számítógépét, okostelefonját és a teljes informatikai rendszerét. A védelmi programok és tűzfalak szerepét természetesen ismernünk kell, de ezeket az ügyeket érdemes profi szakemberekre bízni. Vállalati szinten szép lassan szinte minden munkatársnak értenie kell az informatikához - legalább alapfokon.

Ahogyan a rendszerek egyre integráltabbak és összetettebbek - ezzel párhuzamosan egyre felkészültebb és tudatosabb felhasználókra lenne szükség. Az informatikai képzéseket a vállalati terepen kellene megszervezni, de a jelen gazdasági helyzet és a nagy hajtás közepette erre  viszonylag kevés cégnek van pénze és ideje. Pedig a kockázatok napról napra növekszenek. A fiatalabb generációk viszonylag felkészültek, vagy ahogyan sokan gondolják: szinte "született tehetségek" az informatikai területen, de a közép- és idősebb generáció nem kis hányada csupán kínlódik a számukra egyre nagyobb kihívást jelentő területen.

Nincs más hátra mint : tanulni, tanulni, tanulni !

Szólj hozzá

adatvédelem közbiztonság IT biztonság humán kockázatok magánbiztonság