2013. máj 14.

Tévhitek a testőrökről

írta: steve4security12
Tévhitek a testőrökről

alomesvalosag.png
A hollywoodi filmek sokunk fejébe beépítettek egyfajta mítoszt a jóképű, sikeres testőrökről, akik általában a rivaldafényben tündöklő sztárok körül bukkannak fel. Sok fiatalember  - aki ezeken a filmeken nőtt fel - arról álmodozik, hogy egyszer híres testőrré válik és rengeteg pénzt fog keresni. Talán sokan el se tudják képzelni, hogy mennyi lemondás, hosszú évekig tartó  verejtékes edzés,  milyen sok tanulás és kitartás  szükséges a sikerhez.  A szakma csúcsain dolgozó testőrök valóban elképesztően jól keresnek New Yorkban és néhány más világvárosban is. Ugyanakkor sokan nem képesek elérni az álmaikat. Akármilyen remek fizikai felkészültséggel is rendelkezik egy testőr, tökéletes angol nyelvtudás hiányában korlátozott lehetőségei vannak, ugyanis  meglehetősen kicsi a hazai piac. 

Magyarországról kiindulva is többen eljutottak azonban a szakma csúcsaira komoly hírnevet  és elismerést szerezve a hazai testőr szakmának, - kis túlzással talán az egész országnak. Nem kevesen azonban olyan kalandokba is belevágtak nagy pénzek reményében, amelyek több mint kockázatosak. Egyes afrikai országok nehezen  áttekinthető hatalmi/ politikai poklába is beszálltak már egyébként jól kiképzett honfitársaink. De van  aki - jobb híján -  a hazai alvilágban találta meg a számítását...

Sokan azt gondolják, hogy a testőrök kizárólag politikusokat és sztárokat védenek. Mindez a televíziós közvetítéseknek köszönhető, hiszen naponta látjuk a híradásokban, hogy a kormányfőket és híres sztárokat napszemüveges, "fülbevalós"  testőrök kísérik. Ezzel szemben személyvédelmi szakemberek dolgoznak üzletembereknek, bankároknak és bármilyen veszélyeztetett személynek. Az is közismert, hogy az alvilág erős emberei is testőrökkel védik magukat, ha másért nem - saját presztízsük miatt. Apropó, a sztárok is gyakran saját karrier- építésük részeként alkalmaznak testőröket. Nagyon sok védett személy kifejezetten ragaszkodik ahhoz, hogy a testőrök megjelenésükben ne tűnjenek ki a hétköznapi emberek közül. Ezek a testőrök olyan fedésben kísérgetik az "utast" mint sofőr, vagy kolléga.  Ugyanakkor a szokásos testőr-megjelenésnek egyfajta preventív hatása is van a potenciális támadó számára. Ideális esetben ezt a kétféle taktikát célszerű kombinálni. 

ormester008.jpgA testőrök nem kizárólag elegáns öltönyben kísérgetik a védett személyt, hanem igen gyakran objektumvédelmi feladatot is el kell látniuk. A feladatnak ez a része nem feltétlenül sziporkázóan izgalmas, de szükséges és hasznos. A mi testőreink is zömmel VIP ügyfeleink lakásának védelmét,  vagy kiemelt biztonsági fokozatú objektumok védelmi feladatait  látják el. Folyamatos személyvédelmi feladatokat a hazai piacon viszonylag kevesen és ritkán igényelnek. A kereslet azonban érzékelhetően növekszik. Aki hosszútávon a szakmában akar maradni, annak nagyon keményen kell készülnie és nagyfokú alázattal kell rendelkeznie.

A professzionális személyvédelem teammunkát jelent, ahol minden egyes testőrnek megvan a maga pontosan körülhatárolt szerepköre. Az egyes pozíciókat gyakran számokkal is  megjelenítik a csoport tagjai, a precizitás miatt. Igen gyakran metakommunikációval jeleznek egymásnak a testőrök, mert esetleg nincs idő a walky-talky használatára, vagy az üzenet tartalma annyira kényes, hogy inkább szavak nélkül kommunikálnak egymással. A testőrcsapat tagjai között egy akkurátus   hierarchia van. Minden személy pontosan tudja magáról, hogy az adott pillanatban mi az ő helyi  értéke a rangsorban. Ez nem kizárólag kor, vagy fizikai felkészültség kérdése. Ebben a szakmában mindenki a tudása és teljesítménye alapján pozicionálja magát (Bárcsak minden más szakmában és hivatásban így működne!)

Óramű pontossággal kell végrehajtaniuk a menekítést, mert éles helyzetben minden egyes töredék másodperc is számíthat. A személyvédelmi csapatnak a hiedelmekkel ellentétben soha sem kell "felvenni a kesztyűt". A védett személyt minden komolyabb veszélyeztetettség esetén azonnal el kell menekíteni az adott helyről. A testőrök a lehető legritkábban keverednek fizikai összetűzésbe, hiszen nem erre lettek kiképezve. Sohasem a konfliktusra vagy összeütközésre, hanem mindig annak elkerülésére készülnek.

 Sokan azt hiszik, hogy komoly testőr képzéseket csak külföldön szerveznek.  Az kétségtelen tény, hogy néhány országban -  különösen Izraelben és az Egyesült Államokban a szakma -és főleg képzési háttere, megbecsültsége előttünk jár. De hazánkban is egyre színvonalasabb és felkészültebb képzési háttér kezd kialakulni.

A szakma alapjainak lerakását illetően elévülhetetlen érdemei vannak Polyák József barátomnak, aki a rendszerváltozást követően megosztotta tapasztalatait az akkor még gyerekcipőben járó magán biztonsági társaságok rátermett munkatársaival. Elképesztő pedagógia érzékével és humorával magával ragadta az akkor még csetlő-botló testőr palántákat. Tulajdonképpen lerakta a magánszféra számára a személyvédelmi szakma alapjait.   Popper Györgynek pedig azért jár kiemelt köszönet, mert közismerten zseniális szervezőkészségével létrehozott egy ma már nemzetközileg is elismert szervezetet az IBSSA-t. Ez a nemzetközi szervezet nagyon nagy segítséget nyújt a testőröknek és biztonsági szakembereknek képzési és oktatási területen. Nagyon sok testőr az IBSSA keretein belül indított testőr tanfolyamokon sajátította el a szakma alapjait.                                                

Természetesen hosszan lehetne még sorolni azon kiemelkedő, küzdő sportokban jártas személyek neveit akik nagyon sokat hozzá tudtak tenni a hazai személyvédelmi szakma fejlődéséhez. Furkó Kálmán, Antal József, vagy Kelemen István - aki nem mellesleg  Testőr Kft. többségi tulajdonosa  - olyan nevek, - akik bevésték nevüket a szakma egykor megírásra kerülő arany lapjaira.

A modern személyvédelem ma már egyre inkább szellemi tevékenység, melyben komoly csapatok tudnak eredményesen teljesíteni. A vagyonvédelmi szakma egyik ékköve a személyvédelem. Aki ebben a szakmában nevet tud szerezni magának, az méltán lehet büszke teljesítményére. Tiszteletem fejezem ki ezúton  azok előtt is, akik világszínvonalú teljesítményükkel a csúcsokra is el tudtak jutni! Ma már szabadon lehet munkát vállalni a határokon túl is. Minden tettre kész fiatalember előtt nyitott a pálya. Think big!

Szólj hozzá

egyéb testőr személyvédelem bodyguard