2013. máj 18.

Biztonság okosan

írta: steve4security12
Biztonság okosan

shutterstock_110678570_800.jpg

Az okos telefonok térnyerése megállíthatatlannak tűnik hazánkban is- ezt bizonyítja az immáron 2,4 millió felhasználó. Az okosak minél előbb csatlakoznak a technológiai fejlődés által kínálta lehetőségekhez, míg mások úgy okoskodnak ,  hogy érdemes megvárni az árak esését.  De olyanok is vannak, akik az  okostelefonokat csupán presztízs szempontok   miatt szerzik be és egyfajta "játékszerként" kezelik azt, - mit sem sejtve arról a hatalmas potenciálról, amely segíthetné mindennapi életüket. Valóban  nem mindig túl egyszerű feladat eligazodni az egyes  alkalmazásokat és funkciókat illetően. Én magam is sokat  "kínlódok", - most éppen az Instagrammal, - de szerintem megéri.

A vagyonvédelmi rendszerek területén is egyre inkább létjogosultságot nyer az okostelefon -alkalmazások használata. Amennyiben családi házunkban, munkahelyünkön riasztó- vagy kamera- rendszer van felszerelve, -  segítségével könnyűszerrel haza tudunk nézni. Akár külföldi utazásaink során is ellenőrizni tudjuk a riasztórendszerünk állapotát. A biztonságunkat is fokozhatják ezek a kényelmi megoldások, de a biztonságérzetünket mindenképpen.

A technológiai fejlődés egyre több intelligens biztonsági megoldást nyújt az arra fogékony, igényes  személyek számára. Ezen innovatív megoldások természetesen többünket kicsit frusztrálnak, és a megszokott kerékvágásból sem könnyű kilépni. Mégis ha döntenünk kell a komfort zóna és a fejlődés között, - véleményem szerint nem kérdés, hogy a fejlődés mellett  kell voksolnunk. 

shutterstock_104530886_800.jpg

Egyre több ingyenes vagy  minimális összeggel előfizethető applikáció érhető el az okos- telefonnal rendelkezők számára.  Több, biztonsági megoldásokat támogató alkalmazás is elérhető az un. Apps tárakban.  Ezek az applikációk könnyűszerrel illeszthetők már felszerelt kamera- vagy riasztó rendszerekhez is. De a távfelügyeleti    rendszerünk állapota is nyomon követhető akár a tengeren túlról is. Korábbi bejegyzésemben már írtam a távoli hozzáférés lehetőségeiről. 

Úgy látom, hogy jelenleg az intelligens megoldások viszonylag lassabb térnyerésének döntően nem anyagi okai vannak, hanem inkább egyfajta tájékozatlanság, illetve ragaszkodás a megszokott dolgokhoz. Érdemes átgondolnunk  a kérdéskört. Maradunk a langymeleg, kényelmes  komfortzónában,  vagy vállalva a kisebb-nagyobb frusztrációt és "kínlódást" igyekszünk lépést tartani a fejlődéssel. Én a magam részéről azért is forszírozom az intelligens megoldások választását, hogy előnyt szerezhessünk azokkal a bűnözőkkel szemben, akik értékeinkre pályáznak, és könnyű zsákmányhoz jutást remélnek.

Az "okos" megoldásokat célszerű saját biztonságunk és biztonságérzetünk miatt igénybe vennünk -már csak óvatosságból és lelkiismeretünk megnyugtatása miatt is. Ha véletlenül elbizonytalanodnánk nap közben, hogy beélesítettük-e a riasztó rendszerünket, akkor nem kell   hazautaznunk, csupán egy laza mozdulattal ellenőrizzük azt az okostelefonunkon. Ha reggel induláskor ezt elmulasztottuk, a munkahelyünkről akár egy cappucchinó elfogyasztása közben ezt  azonnal pótolhatjuk. Azzal is számolnunk kell, hogy a bűnözők egy része is képezi magát, következésképpen  nem csak a technológiai fejlődéssel kell lépést tartanunk...

Sokan még  azon morfondíroznak, hogy egyáltalán érdemes -e okostelefont vásárolniuk, miközben a Google megjelentette a legújabb termékét a Google Glasst. Az új, speciális szemüvegbe integrált okostelefon számtalan új lehetőséget kínál a vagyonvédelem és bűnmegelőzés területén is. Csupán egy kacsintással lehet fényképet készíteni, mindenféle feltűnés nélkül. Nagyon komoly vitákat is kivált az okos szemüveg -  mindenesetre erősen át fogja rajzolni a mindennapjainkat. 

Már elkészült az első arcfelismerő applikáció, egyelőre kórházi alkalmazás céljából. De könnyen megjósolható, hogy hamarosan újabb és fejlettebb arcfelismerő applikációk is felbukkannak a  későbbiek során a piacon biztonsági célokból is. Képzeljük csak el, hogy milyen mértékben növelhetné a mindennapi biztonságunkat egy olyan arc felismerő applikáció, amely például felismerné a körözött bűnözőket.

Biztonságunk érdekében egyre inkább össze kell hangolnunk a különböző vagyonvédelmi és informatikai/ kommunikációs  berendezéseinket. A távoli hozzáférés,  rendszereink állapotának ellenőrzése és szükség esetén távoli beavatkozás kezdeményezése nagy mértékben fokozza biztonságunkat. Az okostelefonok speciális biztonsági applikációkkal egyre nagyobb szerepet játszanak a komplex vagyonvédelmi rendszerekben. Az okosak ezt már felismerték és várják a további fejlesztéseket. Az okoskodók pedig lamentálnak és kritizálnak, és folyton megmagyarázzák, hogy miért nem kell semmit sem megváltoztatni. Jól mondja bölcs közmondásunk: A tett halála az okoskodás!

Szólj hozzá

távoli hozzáférés intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem magánbiztonság