2013. máj 28.

Önvédelmi- vagy közveszélyes fegyver?

írta: steve4security12
Önvédelmi- vagy közveszélyes fegyver?

shutterstock_119134153_800_1.jpg
Egy avatatlan kézben a fegyver nagyon könnyen Ön-, és közveszélyessé válhat.  Következésképpen a hatóságoknak százszor meg kell fontolniuk, hogy kinek adjanak fegyverviselési engedélyt.  Idegileg labilis  ill. büntetett előéletű személyek értelemszerűen szóba sem kerülhetnek - az esetleges kockázatok miatt. Bármilyen körültekintő is azonban az engedélyeztetési folyamat és a hatósági szigor, rendszeresen előfordulnak sajnálatos balesetek - sőt súlyos visszaélések is. Volt olyan amerikai "defektes" diák, aki az apja engedélyezett fegyverét magához véve hajtott végre iskolai vérengzést. Önmagában ilyen kirívó eseti kockázatok miatt azonban nem feltétlenül lehet megtagadni az állampolgárok    -alaptörvényben is biztosított -  elemi jogait:

IV. cikk(1) Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.

V. cikk Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett, vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.

Természetesen aranyszabály, hogy a fegyvert csak arra megfelelően kiképzett személyek vegyék kézbe --józan, kipihent állapotban. Annak használata során ugyanis minden pillanatban koncentrálni kell,  mert a fegyver viselése "veszélyes üzem". Ezt a fenti film is kiválóan bizonyítja. Egy pillanatnyi kihagyás sem engedhető meg azok számára, akik fegyvert fognak kezükbe.

shutterstock_119921194_800_1.jpg

Kicsit álszentnek érzem, hogy több országban egyszerűen nem engedik a hatóságok, hogy a lőtereken ember alakú táblákra lőjenek a gyakorlók. Szívesen megkérdezném az arra illetékeseket,  akik ezt kitalálták -hogy tessék mondani, kire is kell majd lőnie éles helyzetben az adott személynek? Túlzottan filantróp humanisták kezébe teljesen fölösleges a fegyver, mert adott esetben éles helyzetben nem merik meghúzni a ravaszt, és csak magukat (esetleg családjukat, vagy kollégáikat) sodorják ezzel még nagyobb veszélybe. Céltáblákra sem túl egyszerű feladat pontos lövéseket leadni, de ez kellően nem készít fel senkit az esetleges valós eseményre. Taktikai-  vagy combat lövészeti tréningekre  van szükség, ahol szituációs gyakorlatok során lehet elsajátítani azokat mozdulatokat, amelyeket később - a szó szoros értelmében véve  -  álmunkból  felriadva is zsigeri szinten kell tudnunk reprodukálni. Mindig készen kell lennünk ugyanis arra a legrosszabb forgatókönyvre is, ami elő állhat - vagyis arra a helyzetre, hogy használnunk kell a fegyvert. Éles helyzetben persze a legritkább esetben  kell céltáblára lőnünk. Szemben fog állni velünk valaki - aki az életünkre tör.... Nekünk pedig a pillanat tört része alatt kell a megfelelő döntést hoznunk,  ezért aztán aki fegyverrel rendelkezik,  annak tökéletesen kell tudni azzal bánni. Kellő rutin,  tudás és koncentráció nélkül a fegyver könnyen "visszafelé sülhet el".

Kicsit megrökönyödve hallgatom  minap a fegyverétől (is) megrészegült barátom élménybeszámolóját, aki a haverokkal egy születésnapi bulit követően a városon kívüli csárda parkolójában "szitává lőtte az ott lévő kukát" . Mindezt mondanom sem kell - "nagyon jó hangulatban"  tették. Ugyanakkor a dolog pozitív oldala, hogy ma még a legritkább esetben kell a fegyvert ember ellen használni, mert hazánkban a fegyveres támadások száma viszonylag csekély.

De a helyzet közel sem biztató, mivel a hazai bűnözés is egyre kíméletlenebbnek tűnik.  A világ több országában egyelőre még nagyságrendekkel több fegyveres rablást és támadást követnek el a bűnözők a polgárokkal szemben, mint hazánkban. Sajnos sok negatív dolog "begyűrűzött" már országunk területére...talán ezúttal ezt megússzuk. A világ sok országában az önvédelmi fegyverek tartását a hatóságok szélesebb körben engedélyezték. Erre talán a legjobb példa  az Egyesült Államok. Sajnos az iskolai mészárlások nagyon erős figyelmeztetést jelentenek a liberális fegyvertartást illetően.  De arra is nagyon sok példát tudunk, hogy a legális önvédelmi fegyverükkel a polgárok meg tudták védeni magukat Az alábbi dél-amerikai videofelvétel figyelmeztető momentum minden fegyveres bűnöző számára: 

Szigorú és körültekintő jogszabályi rendezést követően én a magam részéről támogatom az önvédelmi fegyverek beszerzésének  engedélyezését a tisztességes állampolgárok számára. Annál is inkább, mert a bűnözők megtalálják a maguk illegális beszerzési forrásait.  Személyes tapasztalataim és egy - nem reprezentatív - FB megkérdezés alapján úgy látom, hogy  a lakosság  legalább 60-70 % támogatná az önvédelmi fegyverek beszerzésének engedélyezését.  Nyilvánvaló módon ebben az érzékeny kérdésben társadalmi párbeszédre van szükség, és az érveket pro és kontra tárgyszerűen kellene egymással ütköztetni.  A lakosság biztonságérzete és védekezési lehetősége nagy mértékben javulhatna. A bűnözők kockázatai pedig jelentősen megnövekednének, mert soha sem tudnák, hogy éppen milyen ellenállásba ütköznek. Természetesen a fegyverbeszerzés kockázatait és veszélyeit is nagyon hosszasan lehetne sorolni.  De mint az életben, mindennek meg vannak a maga  előnyei és hátrányai, - ez a fegyver beszerzés liberalizálása esetén is igaz.

Addig is amíg a parlament nem fogad el új liberalizált fegyvertartási törvényt, sok önvédelmi eszköz közül választhatunk.  Jelenleg nagyon sok fegyverszakértő éles lőfegyver helyett  gumilövedékes fegyvert javasol, amely engedély nélkül beszerezhető, és igen komoly sérüléseket is okozhat a hívatlan betolakodó testén.

Szólj hozzá

fegyverek közbiztonság védd magad humán kockázatok magánbiztonság