2013. jún 06.

Katasztrófa bűnözés

írta: steve4security12
Katasztrófa bűnözés

Katasztrófa bűnözés_1.jpgValamennyien aggódva figyeljük a híreket, és sajnos többen nemcsak az árvízi  károktól tartunk.

Miközben a szakhatóságok és önkéntesek lázasan dolgoznak a hatalmas árhullám megfékezésén, a jelek szerint a bűnözők  sem tétlenkednek. Míg azonban a vízügyi-, és katasztrófavédelmi munkatársak  a gátak megerősítésén-, addig bizonyos  bűnözői körök az eltulajdonításra érdemes vagyontárgyak feltérképezésén dolgoznak. Erre utalnak  legalábbis azok a hírek, mely szerint  egyesek a katasztrófavédelemre  hivatkozva kezdtek el érdeklődni több helyen is vagyontárgyak iránt. Az érintett - különben is feszültségben élő  - emberek immáron nemcsak a természeti károk miatt izgulnak, hanem a rossz természetű emberek miatt is.  Ezek a bűnözői körök nyilvánvaló módon arra spekulálnak, hogy a kényszerűségből evakuált utcákban, településeken hátrahagyott nagyobb értékeket - ebben a nehezen ellenőrizhető helyzetben - eltulajdonítsák. Sok állampolgár azért sem szívesen hagyja el a lakását, mert emlékeiben élnek a korábbi évek negatív tapasztalatai.

Ha valamikor, most  aztán a legszélesebb társadalmi összefogásra van/lenne szükség, nemcsak az árvízi katasztrófa elkerülése érdekében. A köz- és magánvagyonok védelmére ilyen időszakokban még a szokásosnál is sokkal jobban oda kell figyelni. A BTK májusi módosítása miatt a bűnözők lényegesen szigorúbb büntetési tételekre számíthatnak, amennyiben közveszély és rendkívüli helyzetekben lopnak. Hamarosan kiderül, hogy a szigorúbb törvényi fenyegetettség visszatartja-e a bűnözőket a fosztogatástól. A víz alá került üresen maradt lakásokban áram hiányában sajnálatos módon  a riasztórendszerek sem tudnak működni. Természetesen az illetékes hatóságok mindent megtesznek a bűncselekmények megelőzése érdekében, de az állampolgároknak is nagyon sok lehetősége van, - különösen szervezett összefogással, hogy megvédjék értékeiket.

969014_584357224921151_958926738_n.jpgo A Polgárőrség, a Vöröskereszt  a Magyar Gárda a helyi közbiztonsági szervezetek és az önkéntes állampolgári kezdeményezések is sokat tehetnek a köz- és magánvagyonok megóvásában.  Az  árvíz elleni védelmi gát-, és az esetleges bűnözői csoportok ellen vont közbiztonsági védelmi gyűrű kiépítése, megszervezése egyaránt fontos feladat ilyenkor.

o Az természetesen nem lehet kérdés, hogy  az állampolgárok életének és testi épségének megvédése fontosabb, mint egy esetleges lopás megelőzése. Nyilvánvaló módon a hátrahagyott lakásokból minden készpénzt, és komolyabb mozgatható értéktárgyat érdemes elhozni, hogy az ne lehessen véletlenül se bűnözők martaléka. Ilyen esetekben minden elektromos berendezést áramtalanítani kell, és hátrahagyott lakásunkat gondosan bezárni.

o Magán biztonsági társaságok is kapnak ilyen katasztrófa helyzetekben megbízásokat hazánkban is és külföldön is. A magánszemélyek szempontjából lényegesen olcsóbb egy ilyen megbízatás elvégeztetése, ha nem egyedül, hanem közösségbe szerveződve bízzák meg a biztonsági céget, hogy járőrözéssel ellenőrizzék a víz alá került és üresen hátrahagyott ingatlanokat. Ezt természetesen ilyen esetekben kizárólag mentőcsónak segítségével lehet végrehajtani. 

o Ha bárkinek olyan események tűnnek fel , melyek csalókra, vagy betörőkre utalhatnak, - azt haladéktalanul jelentsék az illetékes rendőri szerveknek. Éppen elég kárt okozhat az árvíz, ne engedjünk meg további károkozásokat bűnözőknek. Amikor pedig bűnözők fontos védelmi eszközöket is eltulajdonítanak, - mint szivattyúk, vagy akár homokzsákok - arra már szavakat is nehéz találni.

 

A nemrég túlélt váratlanul ránk zúdult hóhelyzetben is nagyon komoly segítséget jelentett a bajba jutottaknak a Facebook és más közösségi portálok.  Az egyre bővülő funkciójú  okostelefonok is óriási segítséget jelenthetnek a bajba jutottaknak és a mentésben résztvevőknek egyaránt. Hiszen  a telefonokkal rendelkező személyeket sokkal könnyebb megtalálni, ha be van állítva készülékükön valamilyen helymeghatározós funkció. Fotó és akár videó anyagokat lehet továbbítani percek alatt.

A baj nem jár egyedül - szokták mondani. Arra is lehet számítani, hogy még a legkiélezettebb veszélyhelyzetekben is felbukkanhatnak a katasztrófák vámszedői, vagyis a szélhámosok. Jöhetnek még lehengerlő fellépésű biztosítási kárszakértők, ingatlan becsüsök, de akár olyanok is akik már hoznák is a nagy értékű hollandiai adományokat,  csupán a listára kerülésért cserébe kérnek 10.000Ft-ot.   Most lenne fontos igazán, hogy ne hagyjuk magukra idős szüleinket, és figyeljünk egymásra, és a szomszédok tegyék félre a haragot, és megfelelő óvatossággal fogadjuk az esetleges szélhámosok felajánlásait.  Ezúton is megemelem a kalapomat minden mentésben részvevő állampolgár előtt, attól függetlenül, hogy hivatásos vagy önkéntes.Családi és közösségi szinten is meg kell szervezni a védekezést a pusztító árral, de annak negatív hordalékával-, vagyis az esetleges bűnözési hullámmal szemben is!

Szólj hozzá

közbiztonság katasztrófavédelem bűnmegelőzés humán kockázatok