2013. jún 20.

Egyre vakmerőbb rablók

írta: steve4security12
Egyre vakmerőbb rablók

 

Andrássy úti támadók.jpg

Gátlástalan bűnözők egyre vakmerőbb és agresszívebb módon lépnek fel a könnyű zsákmány reményében. 

Egyúttal a leckét is feladják mind a biztonságtechnikai cégeknek, mind pedig az üzlet tulajdonosoknak. Tapasztalataim szerint ugyanis a bűnözők egyre kevésbé rettennek meg a betörésjelző- és kamerarendszerektől. A legújabb, Andrássy úti rablás  is erre utal. Budapest szívében fényes nappal követtek el a rablók egy nagy értékű rablást, brutálisan bántalmazva az eladót.  Mindeközben mit sem törődtek a biztonsági kamerákkal. Az egyik elkövető igyekezett legalább az arcát baseball sapkával eltakarni, de a másik személy még ezt a fáradtságot sem vette. Pedig úgy gondolom,  egy ilyen nagy értékre elkövetett rablás esetén előzetesen akár többször is terepszemlét tarthattak, és nyilvánvalóan tudhattak a kamerarendszerről. Hacsak nem rejtett módon helyezték el a telepítők a kamerákat.

Sok negatív tapasztalat árán azzal már évekkel korábban szembesültek a biztonsági szakemberek, hogy önmagában egy lakás- vagy gépkocsi riasztó nem feltétlenül akadályozza meg a bűnözőket. Sajnos a kamerarendszerek telepítésével kapcsolatban  táplált illúziók és  várakozások sem mindig valósulnak meg. Sokan azt gondolták - és gondolják ma is, hogy a kamerarendszerek önmagukban elrettentik a bűnözőket, mert félni fognak az utólagos lebukástól. Természetesen a bűnözők kockázata mindenképpen emelkedik, hiszem igen gyakran a kamerarendszerek képeinek elemzése segíti a hatóságok felderítő munkáját.

Mégis azt gondolom, hogy ez a szükséges funkció messze nem elegendő. A jelenlegi passzív rendszereket egyre inkább intelligens, aktív, sőt ha lehet -a jövőben proaktiv rendszerekké kell fejleszteni.  Manapság már a rendelkezésre álló intelligens rendszerek sokkal többet tudnak a hagyományos, dokumentáló típusú rendszereknél. Be lehet programozni például, hogy ha egy vásárló vagy ügyfél áthajol a pulton, akkor a rendszer azonnal küldjön egy jelzést az operátornak. Természetesen itt már egy aktív rendszerről beszélek,  amelyet egy operátor folyamatosan felügyel.  Az intelligens kamera rendszereket nagyon sok más funkcióra is be lehet programozni. De kizárólag akkor lehet azonnali reakciót várni, ha a jelzések egy intézkedésre jogosult személyhez futnak be. Az operátor lehet a helyszínen egy nagyobb áruház vagy bevásárló központ esetén. Egy kis bolt esetén az operátori funkciót egy felkészült biztonsági cég bevetési-irányítási központja is átveheti, - lényegesen szerényebb összegért, akár havi 8-10 ezer forintért is. De ma már az is megoldható, hogy az üzlet tulajdonosa az okos telefonjára kapjon riasztó jelzést, vagy értesítést.

Sokan alkalmaznak videó távfelügyeleti rendszert is, amely a kameraképeket szintén egy biztonsági céghez továbbítja. Ezekkel a videó távfelügyeleti megoldásokkal többnyire szintén az a probléma, hogy a hagyományos "kőkorszaki" rendszerek képeinek folyamatos felügyelete és a látottak értékelése messze meghaladja egy-két ember figyelmi- és koncentrációs kapacitását. Vannak olyan nagy bevásárló központok, ahol több száz kamera képét kellene egyidejűleg egy-két embernek felügyelnie. Ez már csak azért is nyilvánvaló képtelenség, mert egyidejűleg ilyen nagy számú kamera képe meg sem jeleníthető megfelelő méretben a nagyméretű monitoron. Az intelligens kamerarendszerek lényegesen több funkcióval segítik az operátorok munkáját, következésképpen sokkal nagyobb biztonsággal és eséllyel lehet azonnal közbeavatkozni egy kényes helyzetben.

Egy üzlethelyiség védelmi rendszerének megtervezését nem szabad csak mérnök emberekre bízni. A digitális és analóg kamerarendszer ugyanis, amely remekül detektál és rögzít, önmagában még  nem egy igazi rendszer.  A vagyonvédelmi rendszereknek nem lehet csak az a funkciója, hogy a rablást és káreseményeket követően segítse a hatóságok munkáját. Ez szükséges, de nem elégséges funkció! A rendszerekből nem szabad kifelejteni azt az embert, aki a védett objektumban dolgozik (vagy él) de azt az embert  sem, akinek felügyelni kell a kamera képeket.

A térfigyelő kamerarendszerek esetén is úgy érzékelem, a rendszerek többnyire csak arra alkalmasak, hogy utólag segítsék a hatóságok munkáját, illetve a hírközlő szervek használhassák a rendszerekből kiemelt fotókat. Nyilvánvaló módon a védelmi berendezéseknek elsődlegesen a bűncselekmények, és  anyagi veszteségek megelőzését kellene szolgálniuk. Sajnálatos módon ez a koncepció nem mindig érvényesül.

Ezen rendszerek fejlődési iránya a jelenlegi többnyire  passzív állapot felől halad az aktív, sőt megkockáztatom a proaktiv irányba, - amint ezt az alábbi példa is szemlélteti:

A Los Angeles-i rendőrség már egy éve alkalmazza egyelőre kísérleti jelleggel  az un. Predictive Policing szoftvert, mely a bűnügyi adatok számítógépes feldolgozását követően tulajdonképpen jövőbe látó módon előre jelez bizonyos bűncselekményeket. 

Az üzletek védelmi koncepcióját a mérnökök mellett avatott biztonsági- és tapasztalt bűnmegelőzési szakembereknek kell együttesen megtervezniük. A védelmi koncepció első pontja a személyzet ill. vevők  életének és testi épségének megóvása kell legyen. Csak ezután következhet az anyagi javak védelme. Ma már nagyon sokféle támadásjelző berendezés áll rendelkezésre egy azonnali veszély jelzésére. Videó távfelügyeleti megoldások is szóba jöhetnek, és nagyon sok áruvédelmi megoldás is létezik. Nagyon sokféle mechanikai védelmi eszköz is segítheti a hatékony védelmet. Ezeket a megoldásokat azonban mindig testre szabott módon érdemes alkalmazni, - az adott konkrét körülményekhez és adottságokhoz igazodva.

Az az erős gyanúm, hogy ilyen brutális bolti rablásra a közvélemény, de mi vagyonvédelmi szakemberek sem voltunk kellően felkészülve. Csak remélhetjük, hogy a bűnözés ilyen irányú gátlástalan válfaja nem fog nagyobb teret nyerni a jövőben. Figyelmeztető jel mindenesetre, hogy a közelmúltban is történtek már ilyen brutális rablások, egy bevásárló központban. A rablók áruvédelmi rendszerrel védett laptopokat raboltak el, miközben az őket üldöző eladókat késsel  fenyegették meg. 

Esetenként még egészen komplex biztonsági intézkedések sem elégségesek a vakmerően brutális bűnözőkkel szemben - különösen akkor, ha azok szervezetten, és megfelelő előkészületeket követően hajtják végre akciójukat.  Néhány éve Egyesült Államokban egy szervezett csoport egy Apple üzletet fosztott ki, mely   a maga nemében szinte tökéletesen végrehajtott akció volt. Gyakorlatilag az összes üzletérbe kihelyezett laptopot és számítógépet összepakolták, mégpedig rekord gyorsasággal. Kár, hogy az akció előtt egykedvűen sétáló  biztonsági őr hirtelen eltűnt a helyszínről és a kamerák látószögéből is.

 Önmagában még a kamerarendszer és biztonsági őr jelenléte sem feltétlenül elegendő a hatékony védelem szavatolásához. Az egyes biztonsági intézkedések egymáshoz illesztése és precíz összehangolása lehet csupán eredményes. Tökéletes biztonság természetesen nincs.

Az híradásokból már jól ismerjük, hogy amennyiben bizonyos állatok télen nem jutnak élelemhez megszokott területükön az erdőkben egyre közelebb merészkednek lakott területekhez kockázatokat sem mérlegelve. Lehetséges, hogy a "kiéhezett" bűnözői körök immáron nem csak az elhagyatott vidéki és külvárosi zsákmányokat veszik célba, - hanem kockázatot nem ismerve egyre vakmerőbb módon - akár a belvárosban is támadásba lendülnek?

Mindenesetre ha  ezek a brutális  módszerek elszaporodnának, akkor alapvetően át kell értékelni az üzletek és bevásárló központok védelmi rendszerét! Előrelátó üzlettulajdonosok és vezetők azonban nem a bűnügyi trendek várható alakulását fürkészik, hanem előre felkészülnek az ilyen típusú brutális bűncselekmények megelőzésére is. 

Szólj hozzá

közbiztonság kamerarendszer kereskedelmi vagyonvédelem