2013. júl 06.

Eszeveszett bulizás után rémisztő kijózanodás

írta: steve4security12
Eszeveszett bulizás után rémisztő kijózanodás

shutterstock_88703284_800.jpg

Itt a nyár és már be is indultak a szabadtéri fesztiválok és partik. A tízen- és huszonéves fiatalok eufórikus lelkesedéssel készülnek a különböző szabadtéri bulikra és rendezvényekre. Nem is kérdés, hogy megérdemelnek egy kis kikapcsolódást,  szórakozást.  A szülők pedig eközben egyfolytában aggódnak, nehogy véletlenül a gyerekükkel bármilyen baj történjen. A tapasztaltabb és többet megélt ősök számára nem egyszerű feladat a nyári tombolás előtt felajzott fiatalok óvatosságra intése. Pedig jó lenne megértetni a bulizásra induló gyerekeinkkel, hogy az ilyen szórakozóhelyekre alattomos szándékú bűnözők is ellátogatnak.

A szabadság, a bulizás, a kellemes zene és a jó társaság már eleve nagyon feldobja a fiatalok   hangulatát. Az önfeledt szórakozás közepette a feledékenység és óvatlanság akár alkohol vagy bármilyen bódító szer fogyasztás nélkül is könnyen kialakulhat. Természetesen az alkohol, de különösen bármilyen tudatmódosító szer fogyasztása végzetes módon feloldhatja az egészséges önvédelmi reflexeket. 

o Azt javaslom a fiataloknak, hogy óvakodjanak az agresszív és túlzottan domináns személyektől, mert könnyűszerrel   alárendelt - vagy akár kiszolgáltatott -  helyzetbe kerülhetnek. Semmilyen társaság és főleg alkalmi "menő" kedvéért se kell lemondania senkinek sem önálló  akaratáról és személyisége integritásáról. A jó társaság, az igazi  barát mindig tiszteletben  tartja a többiek szabad akaratát és véleményét. Egy jó barát soha sem akar senkit se ledominálni agresszív magatartással. Ha pedig a társaság domináns bunkójának akarnak megfelelni, aki semmi mással  nem képes menő lenni, csak az alkoholfogyasztás erőltetésével - az végtelenül alacsony színvonalat jelez. Egy jó közösség soha egyetlen tagját sem akarja kényszeríteni semmire se. A jó közösségben mindenki vállalhatja szabadon önmagát - mindenféle nyomás gyakorlás nélkül.  

takarva-Palfi Laszlo drog 02(1).JPG
A székesfehérvári B. Renátót  néhány hete vitték a székesfehérvári kórházba, a 18 éves fiatal másnap hunyt el. Halálát feltehetőleg kábítószer okozta.

 A 27 éves csákvári fiatalember, P. László   ugyancsak néhány hete egy  reggel lett rosszul, aztán megállt a szíve. Lapinformációk szerint László nem volt drogfogyasztó. Főiskolára járt, kommunikációs szakon tanult. Sokat edzett a konditeremben, hozzátartozói úgy vélik: lehet, hogy a sportoláshoz akart valamilyen felpörgető szert szerezni.

o Amennyiben tanácsokkal kívánjuk ellátni bulizni induló gyerekeinket, első helyen a mértéktelen alkohol- fogyasztás veszélyeire kell felhívni a figyelmüket. Abszolút nem tartom vagány  dolognak, ha egy fiatalember a sárga földig leissza magát. Ehhez nem kell bátorság - csak nagyfokú felelőtlenség.  A drogot pedig teljesen fölösleges kipróbálni, mert az élet szépségeit csak józan állapotban lehet megélni. Kétes eredetű drogok okozták a közelmúltban több fiatal hirtelen beállt halálát a Dunántúlon. 

Egyes becslések szerint minden hét végén 70–80 ezer(!) fiatal fogyaszt partidrogot, de az elmúlt időszakban különösen veszélyes amfetamin került forgalomba. Valószínűleg a dílerek sem tudják, mit árulnak. 

 A drogvásárlás az orosz ruletthez hasonlatos, mivel 25 százalék az esélye annak, hogy a fogyasztó nem azt kapja, amit venni akart – vélekedik dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője.

 Egészséges fiatalembereknek egyébiránt abszolút nincs szükségük külön hangulatjavító szerekre, még alkoholra sem. A túlzott alkoholfogyasztás vagy drogok hatására könnyen beállhat  az eszmélet vesztés,  amely teljesen kiszolgáltatottá -sőt áldozattá -  teheti a fiatalokat. Kerüljék azokat a haverokat, akik folyamatos vedelésre akarják rábírni őket. Különösen kerüljék a drogdilereket, akik gyakran fognak kezet a fiatalokkal, de csak néhány szót váltanak, illetve gyakran vonulnak félre- illetve a WC-re, hogy intézzék az ügyleteiket.   

 shutterstock_97951145 (800x600).jpgo A hirtelen feltűnő  "jó fejeket" szintén megfelelő óvatossággal kell fogadni, mert a gáláns úriember álarc mögött esetenként számító bűnözők rejtőzködhetnek.   Ezek a nagymenők  igyekeznek elbűvölni az általuk kinézett áldozatot valamilyen alattomos hátsó szándékkal. Érdemes roppant óvatosan ismeretségeket kötni...

Idegenektől italt se kellene elfogadni - bármilyen előnyösnek is tűnik -  mert előfordult már, hogy előzetesen abba partidrogot helyeztek. Sőt ha italt rendelnek,  jobb ha üvegben rendelik és előttük bontják azt ki.  Inkább térjünk át üvegből fogyasztásra, mintsem üveges szemmel,  "bénultan" kelljen  átélni borzalmakat.   Különösen veszélyes a Gina nevű szer, amely italba juttatva a szerencsétlen áldozatot gyorsan kiüti, és akarat nélküli lénnyé deformálja.  Egy alattomos bűnözőnek ideális célpont az ilyen Ginával "lebénított" személy.  Szexuális visszaélés és kifosztás lehet többek között a keserű tanulság. Rosszabb esetben akár súlyosabb egészségügyi következmények is adódhatnak. Célszerű tehát a szórakozóhelyen kihozott italokat folyamatosan felügyelet alatt tartani. Különösen fiatal hölgyek figyelmét keltheti fel egy érdekes új fejlesztés,melynek neve: partidrog jelző pohár.

o A túlzott alkohol fogyasztás vagy a drogozás elsődlegesen egészségügyi kockázat. Másodlagosan viszont világosan látni kell, hogy egy - gyakran magatehetetlen -  részeg vagy belőtt embert sokkal egyszerűbb kifosztani, mint egy cselekvőképes, józan állapotú személyt. További veszélye az erősen bódult állapotnak, hogy a józan ítélőképesség helyét átveszi egy több mint lezser, felelőtlen magatartás. A reflexek, a reakcióidők lelassulnak  az érzékelés esetlegessé válik. Zsebtolvajok és más pitiáner bűnözők számára igazi paradicsom egy erősen bódult állapotú társaság kifosztása. Agresszív személyek lényegesen könnyebben tudnak  magatehetetlen embereket bántalmazni, vagy  akár  szexuális visszaéléseket elkövetni. A legtöbb drog viszont olyan szinten felpörgeti a fiatalokat amely szintén kockázatos, mert sokkal könnyebben válnak agresszívvé mely akár verekedésekbe és atrocitásokba torkollhat.

o A többnapos kempingező fesztiválokon a hátrahagyott értékek őrzését gondosan meg kell szervezni.  Ha értékmegőrző is működik a helyszínen akkor a dolog könnyebben megoldható. Társaságba szerveződve azt is meg lehet oldani, hogy valaki mindig vigyáz az értéktárgyakra, mint  a strandokon is szokás. Ne feledjük, hogy az ilyen fesztiválokon a haszonleső tolvajok is megjelennek, és csupán a kedvező pillanatra várnak. Amikor az önfeledt fiatalok a menő zenekar koncertjén csápolnak, a holmijaikat és értékeiket a pitiáner tolvajok gyorsan begyűjtik. Manapság már a nagy szabadtéri rendezvényeken profi biztonsági szolgálatok működnek, rendőrőrs és orvosi ügyelet is rendelkezésre áll. Ettől függetlenül minden fiatalnak tisztában kell lennie azzal, hogy milyen felelősséggel tartozik önmaga és barátai iránt, továbbá értékei megőrzése miatt.

 shutterstock_83384638_800.jpgo Különösen szabadtéri koncerteken érdemes kerülni a nagy tömeget. Sajnos könnyen kialakulhat  tömegpszichózis, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. Lehetséges, hogy közvetlenül a színpad mellől testközelben lehet látni a menő rock zenekarok tagjait - annyit azonban biztosan nem ér meg ez az élmény, hogy az embert közben szinte halálra tapossák. Inkább nézzük meg a koncertet kicsit nagyobb távolságról, és nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. A túl nagy zsúfoltságban az ember magatehetetlenné válhat, különösen akkor, ha egyébiránt is bódult állapotban van. Még friss élményként élhet bennünk a hírhedtté vált West Balkánban történt halálos kimenetelű dráma. Érdemes - friss és józan módon - előre gondolkodni, mert a zsúfoltságban, sodródó tömegben már nagyon korlátozott bárkinek is a cselekvőképessége.

o Különösen fiatal hölgyeknek alaposan meg kell szervezni az éjszakába nyúló bulik utáni hazatérést. Egyedül nekivágni az éjszakának meglehetősen kockázatos. Érdemes csoportokba szerveződve hazajutni - például közösen hívni egy taxit. Az is megoldás lehet, ha egy jó barátot megkérnek a hölgyek, hogy kísérje őket haza. A nemi erőszak veszélyeivel korábbi posztomban már foglalkoztam, javaslom elolvasását.

Minden fiatalnak azt ajánlom, hogy őrizzék meg szabad akaratukat és józan ítélőképességüket - higgyék el, nagy szükségük lehet rá. Ha minderre akkor döbbennek rá, amikor magukhoz tértek a kábult magatehetetlen állapotból - súlyos esetben  kifosztva és megerőszakolva - egy "kicsit" késő. Fontos, sőt akár életbevágó fontosságú, hogy tiszta tudatállapotban előre gondolkodjanak, és ne ragadtassák el magukat  az eszeveszett bulizásban. Minden fiatalnak élményekben gazdag  bulizást kívánok! A rémisztő kijózanodást pedig öntudatosan kerüljék el!

Szólj hozzá

közbiztonság nemi erőszak bűnmegelőzés humán kockázatok magánbiztonság