2013. aug 04.

Besurranó tolvajok

írta: steve4security12
Besurranó tolvajok

shutterstock_67259962_800.jpgMit sem ér a riasztórendszer, és a biztonsági zárszerkezet ha óvatlanul bárkit beengedünk lakásunkba.  Trükkös tolvajok, és dörzsölt szélhámosok nagyon leleményes módszerekkel igyekeznek bejutni otthonainkba, hogy figyelmünket elterelve szabadítsanak meg minket értékeinktől. Különösen idős egyedülálló személyek vannak kitéve ilyen típusú bűncselekményeknek. A lakótelepen élők a nyári kánikulában időnként kereszthuzatot csinálnak, hogy enyhítsék a hőséget. A nyitva hagyott bejárati ajtó azonban nem csak a lakásunkat hűtheti le, de kedélyállapotunkat is. De az igazán profi csibészek nem válogatnak, - szinte bárhol és bármikor bepróbálkoznak. Legyünk roppant óvatosak és elővigyázatosak, mert a szélhámosság tárháza szinte kimeríthetetlen...

Röviden tekintsük át, hogy a tapasztalatok alapján milyen módszerekkel igyekeznek bejutni ravasz bűnözők a lakásunkba. A kígyó ravaszságával kitalált módszerek már sokakat megtévesztettek, ezért érdemes egy kicsit elemeznünk ezeket a trükköket. Az okos ember ugyanis mások hibájából tanul.

o A leghagyományosabb technikák szerint az elkövetők csak egy pohár vizet szeretnének kérni, mert hirtelen megszédültek, vagy éppen rosszul lettek. Van aki arra hivatkozik, hogy nagyos sürgősen szüksége lenne egy WC-re, mert hasmenése támadt, és helyzet nagyon sürgős. De van aki csak sürgősen pénzt szeretne felváltani, és ebben kéri a segítségünket. A trükk lényege, alapvető emberi jó szándékunk és segítőkészségünk, arcátlan módon történő ellenünk fordítása.

o A profik úgy fedik akciójukat, hogy valamilyen kilátásba helyezett előnnyel akarnak bejutni. A legegyszerűbb módszer,hogy a sértett rokona pénzt küldött. De van aki gázár támogatás vagy nyugdíj-kiegészítés ígéretével igyekszik megnyitni a naiv lakástulajdonos lelkét, - majd a bejárati ajtaját is. Mások szociális segélyt hoznak és azt akarják átadni. Van aki úgy jelentkezik be, hogy irreálisan magas összeget kínálva megvenné az ingatlanunkat. A trükk lényege a mézesmadzag elhúzása az orrunk előtt. Ki ne szeretne pénzhez jutni? A szélhámosok ősidők óta igyekeznek szerencsétlen áldozataikat elkábítani. Sajnos néhányan a hirtelen rájuk szakadt jótól, - vagyis, hogy pénz jön a házhoz - azonnal elveszítik józan ítélőképességüket.

o Még dörzsöltebb profik szinte filmes szinten kidolgozott sztorikkal jelentkeznek be ártatlan emberekhez. Könnyes szemmel adják elő, hogy nem rég karamboloztak a személygépkocsijukkal és nincs náluk egy fillér se hogy hazajussnak Miskolcra.   Csak 10 ezer forintra van szükségük, de mihelyt hazaérnek megküldik a pénzt, és már veszik is elő hamis személyigazolványukat. A trükk lényege ugyancsak egy meggyőzően előadott  az empátia keltés.

o Az arcátlanságnak szinte nincs is határa.. Egy fiatalember becsengetett egy idős nénihez, és közölte vele, hogy ő az unokája barátja. A néni unokája súlyos közlekedési balesetet szenvedett, de az életmentő műtétre azonnal szűkség van 100 ezer forintra. A szerencsétlen halára rémült idős nő csak az unokája megmentésére gondolt, és már hozta is a pénzt, - gondolkodás nélkül.

shutterstock_119519410_800.jpg

Mit tehetünk, hogy ne legyünk áldozatok?

Arany szabályként rögzítsük le, hogy senki idegent ne engedjünk be lakásunkba. Kitekintő ablakon, vagy kaputelefonon keresztül beszéljünk az idegenekkel, és soha senki miatt se hagyjuk magunkat sürgetni. A bűnözők egyik ősi technikája, hogy mielőtt feleszmélnénk már át is tolják akaratukat.

 A fenti sztorikat pedig ne fogadjuk el. Ha valakinek tényleg autóbalesete volt azt nyilván a rendőri szervek helyszínelték, és ha kölcsönt nem is nyújtanak a bajba jutott állampolgárnak, de abban nyilván segítenek, hogy telefonon értesíthessék ismerőseiket. Ma már egyébiránt nem is életszerű, ha valaki nem rendelkezik saját mobil telefonnal. A baleseti sebészeten pedig minden állampolgárt ellátnak, - különösen ha életmentő műtétről van szó.

    Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjünk meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát. Kérjük el a fényképes igazolványát, vagy akár telefonon is érdeklődhetünk  az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat!

A közszolgáltatók (víz, villany, gáz, stb.) a jelenlegi gyakorlat szerint  sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással intézik! Munkatársaik nagyon ritkán keresik fel a fogyasztókat, de akkor is rendszerint előre értesítik az ügyfelet az ellenőrzésről. A szolgáltatók munkatársai minden esetben igazolvánnyal igazolják magukat. Ha ezt mégsem teszik meg, akkor ne szégyelljük kérni hivatalos fényképes igazolványukat. Önmagában valamelyik szolgálató nevének megjelenése a formaruhán messze nem elegendő. Ilyen ruházatot, - de sajnos még rendőr egyenruhát is be lehet szerezni illegálisan. 

Ne legyünk naivak, ugyanis abszolút nem életszerű, hogy rokonunk egy ismeretlen személlyel küldene nekünk pénzt, ráadásul erről nem is értesít előzetesen minket. Egy ilyen ügynek eleve roppant erős szélhámosság szaga van. De a biztonság kedvéért azért felhívhatjuk rokonunkat, hogy leellenőrizzük a dolgot. A gáláns idegent pedig addig se engedjük be lakásunkba, amíg telefonálunk.

 Ha már mégis beengedünk idegeneket, akkor tartsuk őket folyamatosan szemmel. Ez nem bizalmatlanság, hanem kötelező óvatosság. Idegenek előtt soha se vegyük elő megtakarított pénzünket, mert  ahhoz senkinek semmi köze. Kifigyelhetik, és akár tippadóként tovább adhatják a nehezem megtakarított pénzünk rejtekhelyét. 

Ha már a legnagyobb óvatosság mellett is besurranó szélhámos áldozatává váltunk, azonnal minden értékelhető adatot írjunk fel egy papírra. Az illető személy leírása, magassága, haja színe, ruházata, gépkocsijának színe esetleg rendszáma (ha esetleg megfigyeltük) mert a rendőrhatóság számára ezek fontosak lehetnek, és megkönnyíthetik az elkövető felkutatását. Még arra is figyeljünk oda, hogy a rendőrség kiérkezéséig semmilyen esetleges nyomot se tüntessünk el. A kilincsen hagyott ujjlenyomat vagy akár az elkövető által használt érintetlen pohár is fontos beazonosítható nyomokat tartalmazhat.

Gyakran úgy tűnhetnek az ilyen típusú tanácsok fölöslegesek. Pedig nagyon sok megtört bűncselekmény, és sok átvert ember példája is azt igazolja, hogy óvakodnunk kell a szélhámosoktól. Ha nem is besurranó tolvajok, de szélhámosok, már nyugdíjas rendőr ezredest is átvertek, aki pedig vélhetően meglehetősen széleskörű ismeretekkel rendelkezett a bűnözési módszereket illetően.

A bűnmegelőzési edukációt szerencsére egyre több társadalmi szervezet is felkarolta. Az érdeklődő magánszemélyek bűnmegelőzési képzése egyre fontosabb elem lesz a hatékony közbiztonságnak. Társaságunk is csatlakozott egy ilyen nemes kezdeményezéshez. Szerény véleményem szerint sokkal több ilyen kiváló kezdeményezésre van szükség.  Sokaknak szüksége van bűnmegelőzési képzésre, és nemcsak Zuglóban :  Egy jó szó Zuglóban.

Szólj hozzá

szélhámosság közbiztonság csalók magánbiztonság