2013. aug 06.

Trükkös autótolvajok

írta: steve4security12
Trükkös autótolvajok

auto_lopas_mod2.jpgHiába a folytonos jó tanács, a személygépgépkocsi  vezetők egy része továbbra is gyakran úgy száll ki autójából, hogy közben jár a motor. Ez a lezserség - vagy mondjuk azt figyelmetlenség - sokszor megbosszulta már magát, mivel a közelben ólálkodó  autótolvajoknak csak be kell pattanniuk a vezető ülésre, és azonnal teljes gázzal távozhatnak a helyszínről.

Trükkös autótolvajok agyafúrt módon gyakran maguk provokálnak  olyan helyzeteket, hogy a naiv autósokat kiugrasszák verdájukból. Olyan váratlan szituációt idéznek elő, mely  a gépkocsi vezetőket kibillenti a megszokott rutinjukból. Sokan minden elővigyázatosságról megfeledkezve  azonnal zsigerből reagálnak. Azt a kis apróságot pedig elfelejtik, hogy gyakorlatilag tálcán kínálják fel autójukat a tolvajoknak, hiszen az ülés előmelegítve, a motor kellően bemelegítve járó állapotban, a tolvajnak "kreatív" indítással sem kell bíbelődni hiszen a slusszkulcsot "gondosan" indítási üzemmódban hagyják. Sokan még a vezetőülés felőli az ajtót is "hívogató" módon nyitva hagyják. Mi kell még egy autótolvajnak?

Jelen írás keretében nem a tolvajoknak kívánok tippeket adni, hanem az autójukat féltő tulajdonosoknak igyekszem érzékeltetni a potenciális veszélyeket. Ha ugyanis legalább alapfokon tisztában vagyunk ezekkel a trükkökkel, akkor már nyert ügyünk van. Egy kis paranoia pedig - mint állandóan hangsúlyozom - soha sem árt.  Azért építettem be több, valóságos eseményeket rögzítő videófelvételt,  mert ezek hűen visszaadják az átverések stílusát. A trükkök száma és stílusa is természetesen szinte végtelen. Itt csupán ízelítőül teszek közzé néhányat,- nem árt mások hibájából tanulnunk!

Klasszikus autólopási módszer, hogy a naiv autóst egy úttesten heverő, balesetet szenvedett személy kényszeríti megállásra. Miközben a naiv autós minden elővigyázatosságát félretéve a segítőkészségéről tesz tanúbizonyságot, addig a készenlétben lévő tolvajok csak a kedvező pillanatra várnak. Napnál világosabb, hogy a balesetet szimuláló személynek kutya baja sincs. A járó motor, a nyitva hagyott ajtó viszont óriási kísértés, aminek nem tudnak ellenállni a "szegény" bűnözők.

Megoldás: Bármilyen segítőkészek vagyunk is, ha megállunk, állítsuk le a motort, és a kocsinkat zárjuk be - vagy ha van riasztónk, azt élesítsük be. Csak ezt követően kezdjünk hozzá emberbaráti kötelességünkből fakadó feladatainknak.

A fenti trükkhöz nagyon hasonló az a megoldás, amit a filmen látható "kalandvágyó" tizenévesek csinálnak. A banda egyik tagja szándékosan a közlekedő autó elé lép provokatív módon megállítva a mit sem sejtő autóst. Még ki is rángatja a vélhetően megriadt  sofőrt a volán mögül, majd a figyelmét elterelendő a műbalhé keretében dulakodásba is kezdenek. A dulakodás természetesen csupán része az elterelő hadműveletnek. Lényeg, hogy totálisan elvonják szerencsétlen autós figyelmét a hátrahagyott autójáról! A lesben álló cinkostársak pedig élnek a felkínált lehetőséggel, azonnal az autóba pattannak és elhajtanak a helyszínről. 

Megoldás: Ilyen kiprovokált helyzetben nem kell azonnal kinyitni a kocsi ajtaját, hanem dudálni kell, vagy kitérni a provokátor elől. Ha más megoldás nem kínálkozik, akkor hátramenetbe kell kapcsolni és úgy elhagyni a helyszínt. De a bátrabbak, ki is szállhatnak a kocsiból, hogy rendre intsék a hőzöngő fiatalembert - de előtte le kell állítani a motort és becsukni az autót. Az indítókulcsot pedig zsebre kell tenni.

A figyelemelterelésnek természetesen számtalan más  válfaja is létezik. Profi, szervezett csoportok kinéznek maguknak egy autóst, majd mopeden követni kezdik. Az egyik mopedes szándékosan nekiütközik a kocsi hátsó részének, de csak annyira, hogy kisebb riadalmat keltsen a vezetőben. A naiv vezető szintén kiszáll kocsijából- tisztázandó a kisebb karambolt - e közben a cinkostárs a jobb oldali első ajtót gyorsan kinyitja és kiemeli a hölgy kézitáskáját.

Megoldás: Ugyancsak az a megoldás, hogy miután kiszállok az autómból, azonnal leállítom a motort és lezárom a központi zárat - vagy beriasztom a kocsimat. Bárhol is vagyunk ez a teendő, de külföldön és számunkra idegen közegben különösen! 

A gépkocsivezetőkre induláskor is bőségesen leselkednek veszélyek.  Gyakorlatilag egy papírral és egy kis cellux ragasztó segítségével is el lehet lopni egy autót. Csupán fel kell írni egy üzenetet a kocsi hátsó szélvédőjére, ami a kellő időben felkelti a sofőr figyelmét. Beindítja a motort, majd tolatásba kapcsol, - de mivel hátra kell pillantania, észreveszi a hátsó szélvédőn a feliratot. Nagy úr az emberi kíváncsiság. Azonnal kiszáll a kocsijából a fent már leírtak szerint. A lesben álló tolvaj, pedig átveszi a vezetést, és  angolosan távozik az elegáns autóval. 

De három üres konzervdobozzal és egy kis zsineggel is zavart lehet kelteni.  A friss házasoknál  jó móka az autó hátsó lökhárítójára szerelt zörgő hangot adó üres konzervdoboz. Egy munkába siető autós esetében a tudta és belegyezése nélkül odakötözött zörgő konzervdoboz hirtelen akár valamilyen elhárítandó műszaki akadálynak is tűnhet. Az autó mihelyst mozgásba lendül, a konzervdobozok elkezdenek zörögni. Az autós azonnal megáll, és anélkül, hogy leállítaná a motort és bezárná az ajtaját, kiszáll  szemrevételezni a helyzetet. Ezt a néhány másodpercet használja ki a készenlétben lévő tolvaj, és előlépve rejtekhelyéről azonnal bevágódik a volán mögé. Ilyen nem túl elegáns módszerrel is el lehet kötni egy elegáns autót.

Megoldás: Ismételten fő az elővigyázatosság! Addig nem szállunk ki soha az autónkból, amíg le nem állítjuk a motort - már csak környezetvédelmi szempontból is - és nem zárjuk be gondosan az autónkat, vagy nem élesítjük be a riasztó rendszerűnket. Gyakorlatilag ezeket a lépéseket kell magunkba zsigeri szintre vinni, hogy reflexből helyesen reagáljunk!

A dél-amerikai módszer lényege, hogy az egyik elkövető feltöri a parkoló személygépkocsit, és azonnal beül a volán mögé. Annak érdekében, hogy ne kelljen értékes másodperceket a gyújtás beindítására szentelni, a cinkostársa mögé sorol  az autójával és tovább tolja az ellopásra kinézett autót. Csupán a féket kell kiengednie a tolvajnak, és kormányoznia az autót. A trükk lényege, hogy minél előbb eltűnjenek a helyszínről. De valószínűleg egyfajta szakképzetlenség is állhat a háttérben, mert az igazán profik másodpercek alatt be tudják indítani a motort slusszkulcs nélkül is.

Megoldás: Telepítsünk riasztó rendszert a kocsinkba, vagy akár kormányzár szerkezetet is.

 Manapság -amikor nem szárnyal a gazdaság - minden értékünkre fokozottan vigyáznunk kell. Egy percre se hagyjuk magára az autónkat oly módon, hogy nagyvonalúan benne hagyjuk a slusszkulcsot. Se a garázsba történő beállás közben, se pedig a benzinkútnál ne legyünk ilyen "nagyvonalúak". Egyre több alkalmi tolvaj él az ilyen felkínált lehetőséggel! A fenti biztonsági kamerafelvétel rögzítette, hogy egy alkalmi tolvaj ellop egy túlzott lezserséggel hátrahagyott sárga Porsche személygépkocsit. A tulajdonos csak néhány percre hagyta magára a nem olcsó járgányt. Vélhetően fizetni akart. Hát erre rettenetesen ráfizetett!

Megoldás: Bármilyen lazának is látszik kilibbenni az elegáns verdából, és anélkül, hogy lezárnánk a központi zárat, vagy a riasztót - csak úgy besétálni a benzinkútra - kerüljük ezeket a lezser allűröket, mert könnyen ráfizethetünk. 

Amiért  kemény munkával megdolgoztunk, - azt ne hagyjuk veszni percek alatt!

Szólj hozzá

szélhámosság közbiztonság humán kockázatok gépkocsi védelem magánbiztonság