2013. aug 19.

Videó kaputelefon

írta: steve4security12
Videó kaputelefon

Az audió shutterstock_23152960_800_1.jpg kaputelefonok szerepét egyre erőteljesebben átveszik a videó kaputelefonok. Évente globálisan  1,8 milliárd amerikai dolláros kaputelefon-piacot elemezve az egyik felmérés szerint a videó kaputelefonok eladási számai 7,5 %-al emelkednek éves szinten.

A hozzánk érkező személyek beazonosítására kiválóan alkalmasak a videó kaputelefonok. Amennyiben nem akarunk például adományokat gyűjtő, vagy hittérítő személyeket beengedni, akkor azt egy rövid udvarias párbeszéddel megtehetjük. Ha a látogató kiesik a kamera látószögéből, akkor megkérhetjük, hogy lépjen közelebb mert szeretnénk látni az arcát. 

 A videó kaputelefon általában két egységből áll, egy kültéri vízálló fémházas egységből, amiben egy kamera és egy beszélgetésre alkalmas hangszóró és  mikrofon van beépítve -  továbbá egy beltéri  egységből, amiben egy LCD kijelző található, amin láthatjuk a kültéri egység által készített képet, valamint mikrofont és hangszórót a beszélgetéshez. A mágneszár-nyitó funkcióval  egy  gombnyomással be tudjuk engedni a rokonainkat és barátainkat.

Profi rendszerekben riasztási funkció is be van építve, amely a kapuegységben ad riasztó hatást. Ez a funkció különösen akkor lehet hatásos, ha egy agresszív vagy kötekedő személy nem akar tágítani. A rendszer segítségével - ha gyanús zajokat hallunk a bejárat környékéről, akkor észrevétlenül ki tudunk tekinteni. Ezzel a funkcióval úgy tudunk kinézni, hogy közben nem kell kinyitnunk a bejárati ajtót, és nem kell kimennünk az utcára se.

A videó kaputelefonok erőteljes elterjedésének egyik döntő oka a sok kedvező tapasztalat, és ismerősök ajánlásai. Másrészről az eszközök árai is egyre elérhetőbbek a felhasználók számára. A kínaiak által piacra dobott    olcsó termékek erős árversenyt generáltak, mely szép lassan csökkenti az árakat. Az USA-ban már 3 dollárért is lehet vásárolni egyszerű készülékeket. Nálunk is  nagy választék kapható 20-30 ezer forintos kategóriában, de a legprofibb rendszerek műszaki tartalom és minőségi megjelenés függvényében akár a 200 ezer forintos árat is meghaladhatják. Alapkészülékek nálunk is kaphatók már 5-10 ezer forintért is.

 

Az IP-alapú videó-megfigyelőrendszerek széleskörű elterjedése  kihat a kaputelefonok fejlesztési irányaira is. . Egyre erőteljesebb a felhasználói igény a távoli hozzáférésre és a jobb képfelbontásra. Ma már okostelefonnal a világ bármely pontjáról  is megnézhetjük, hogy amíg szabadságon vagyunk - ki csöngetett be hozzánk.

 Igazából  akkor beszélhetünk intelligens videó kaputelefon-rendszerről, ha bármikor és bárhol is vagyunk, vendégeink érkezésérül értesítést kapunk telefonunkra és számítógépünkre, tudunk a látogatóval beszélni és be tudjuk engedni - ha úgy látjuk helyesnek. Okostelefonra telepített applikációval gyakorlatilag  tökéletes bejárat-felügyeleti és beléptető rendszert is kiépíthetünk, ha szorosan szeretnénk ellenőrizni a lakásunkba, vagy irodánkba érkezők személyét.

Ha el akarjuk bűvölni a kerti ünnepségre hozzánk érkező vendégeket - és mellesleg nem akarunk folyamatosan kapukulcsokkal rohangálni a kiskapuhoz - akkor ez a rendszer kiválóan bevethető.

Bár az IP-alapú rendszerek ára még mindig magas az analóghoz képest, a megrendelők mégis egyre inkább ezt a technológiát favorizálják. Ahol már eleve IP-alapú az egész videorendszer,  a kaputelefon könnyen integrálható a meglévő IP-hálózatba. Hozzá kell tennem, hogy analóg rendszerhez is illeszthetőek. 

A rendszerek kiválasztásánál célszerű arra törekedni, hogy azok éjszaka is jól működjenek, vagyis használható képminőséget produkáljanak. Az egyik lehetőség az automata éjszakai megvilágítás, a másik pedig az infra LED-es megoldás, amely akár teljes sötétségben is képes jó minőségű képet készíteni. Az infra LED-es sugárforrásokat  azért is alkalmazzák előszeretettel a biztonságtechnikában, mert nem látszanak, vagy jóval kevésbé látszanak, mint a látható fényt kibocsátó fényforrások. A rosszban sántikáló bejárat körül ólálkodó személyt így könnyűszerrel - és feltűnés mentesen - tudjuk beazonosítani, és róla akár fotót is készíteni.

A beépített  digitális óra funkció nagyon fontos lehet, ha szeretnénk megtudni, hogy a hívatlan látogató mikor akart bejutni lakásunkba. 

Manapság már vezeték nélküli videó kaputelefon-rendszer is beszerezhető, amely rádiós átjelzővel működik. Különösen azok számára ajánlom, akik nem akarnak utólagosan kábelezési munkákat is megrendelni.

Véleményem szerint ha már pénzt adunk ki videó kaputelefon beszerzésére, akkor célszerű minőségi terméket beszereznünk, amely integrálható a meglévő védelmi rendszerünkbe - továbbá okostelefonnal is vezérelhető.  A modern vagyonvédelem ma már szinte el sem képzelhető videó kaputelefonok nélkül. Magánszemélyek éppúgy használhatják, mint vállalatok és intézmények. Egyre jobb áron egyre jobb minőségű termékek piacra dobására számítok! 

Szólj hozzá

biztonságtechnika távoli hozzáférés lakás védelem objektumvédelem intelligens vagyonvédelem magánbiztonság