2013. sze 03.

Videofelvételek a rendőri intézkedésekről

írta: steve4security12
Videofelvételek a rendőri intézkedésekről

 

M-TASER-officers-with-axon.jpg

A rendőri intézkedések jogszerűsége az egész világon  foglalkoztatja a közvéleményt.

A New Yorki  Stop and Frisk  program  gyakorlati végrehajtását meglehetősen sokan kritizálták Amerikában, mert álláspontjuk szerint  a rendőrök minden különösebb magyarázat nélkül megállíthattak bárkit, igazoltathatták és átvizsgálhatták ruházatát. Jóllehet a program mérhető  eredményeket hozott -  mivel csökkent a bűnözés a városban - ugyanakkor a kritikát gyakorlók szerint  a rend őrei főleg színesbőrű kisebbségekhez tartozó személyeket vegzáltak, és esetenként jogszerűtlenül állítottak  elő állampolgárokat. Az emberi jogi aktivisták kritikai észrevételei a döntéshozókat is lépésre késztették...

A közelmúltban elrendelték , hogy a rendőrök viseljenek  kamerát, amely folyamatosan rögzíti az ellenőrzések és letartóztatások menetét. Több száz New York-i rendőr már el is kezdte használni a készülékeket. A nyilvánvaló szándék, hogy a felvételekkel tudják dokumentáltan visszaellenőrizni, hogy a rendőri intézkedés szakszerű illetve jogszerű volt-e! Nagy kérdés persze, hogy az intézkedő rendőröket nem fogja-e zavarni munkájuk közben a vállra szerelt-  vagy szemüvegbe beépített mobilkamera?

Annak pontos meghatározása, hogy ki látszik rendőri szemszögből gyanúsnak, ki az akit igazoltathat - sőt meg is motozhat - mindig is egy érzékeny és vitatható kérdés marad. A szubjektivitás és egyfajta elfogultság 100%-os biztonsággal soha sem zárható ki.  A rendőri intézkedéseket bírálók részben előítéletességre és bizonyos előállítási kvótákra panaszkodtak.

Tekintve az Egyesült Államokban közismerten nagy figyelmet szentelnek az emberi jogok érvényesülésének - emiatt sok vitatott rendőri intézkedést a média is reflektor fénybe állított.. Természetesen senki sem lehet boldog, ha rendőri intézkedés alá esik, főleg ha ez ruházatának és táskájának átvizsgálására is kiterjed. Sokakat eleve sért az ilyen típusú intézkedés, jóllehet valamennyien biztonságos világban szeretnénk élni. A program keretében nagyon sok fegyver, kábítószer és más bűncselekményekre utaló dolog is előkerült. Vitathatatlan módon a programnak nagyon komoly preventív hatása is van, hiszen minden bűnözőnek százszor meg kell gondolnia, hogy ki lépjen-e az utcára - például  engedély nélkül tartott fegyverrel a zsebében.

Videofelvételeket eddig is készítettek az intézkedő rendőrök. A dolog újdonsága, hogy a továbbiakban az intézkedő járőr szemszögéből készül dokumentált felvétel.  A TASER nevű cég már több más termékkel is szolgált az amerikai rendőrségnek. Az intézkedésekről készült videofelvételt okostelefon applikáció segítségével maga a rendőr is visszanézheti, és esetleg tanulhat saját kisebb-nagyobb hibáiból. Nyilvánvalóan erősen vitatott eseteket az előljárókon kívül az ügyészség vagy a bíróság illetékesei is bekérhetik, és lényegesen könnyebben tudják rekonstruálni és minősíteni a rendőri intézkedés jogszerűségét.

Az intézkedések során a parancsnok akár nagy távolságról is "élő adásban" követheti nyomon kollégája működését és lényegesen nagyobb rálátással tudja ellátni utasításokkal, vagy akár tanácsokkal beosztottját.

A tesztelés alatti kamerarendszer alkalmazása számtalan intézkedés-technikai és emberi jogi kérdést is felvet, amely akár újabb vitákat is generálhat. Nagy érdeklődéssel várom a további tapasztalatokat az innovatív megoldással kapcsolatban.

Amennyiben a rendszer beválik, akkor számolni lehet további elterjedésével akár a civil szférában is. Nem lennék meglepődve, ha magánbiztonsági vállalkozások is érdeklődni kezdenének a technológia fejlesztés iránt. A rendszer alkalmazásával lényegesen átláthatóbb és ellenőrizhetőbb lesz a rendőrség működése, és vélhetően a vitás ügyek tisztázása is leegyszerűsödik. A Rendőrség iránti töretlen bizalmat nagyban segítheti ez a transzparenciát  fokozó megoldás. 

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság kamerarendszer intelligens kamerarendszerek