2013. sze 21.

Alkalom szüli a kerékpártolvajt

írta: steve4security12
Alkalom szüli a kerékpártolvajt

tolvika.jpg

Alkalom szüli a tolvajt - tanít minket a bölcs közmondás.  Mégis mintha a nagy pörgésben  folyamatosan megfeledkeznénk erről az aranyszabályról. Pedig napról-napra halljuk a híreket azokról a bűncselekményekről, melyeknek kiinduló pontja mindig az áldozat gondatlansága, lezsersége, figyelmetlensége. Óvatlanul nyitva hagyjuk a bejárati ajtót, hogy egy kicsit kiszellőztessük a lakásunkat, de közben a besurranó tolvaj elemeli az asztalon hagyott pénztárcánkat. Tankolás közben lezseren a kocsiban hagyjuk az indítókulcsot és - anélkül, hogy lezárnánk a központi zárat - belépünk a kasszához fizetni. Aztán drágán meg kell fizetnünk, ha közben egy alkalmi tolvaj bepattan a kocsinkba és elhajt vele. A kerékpártolvajok nem kis százaléka is a kínálkozó lehetőséggel él,  hiszen sokan csak letámasztják kerékpárjukat egy percre, amíg belépnek a boltba. De közben nem zárják le biztonsági lakattal a bringát, hiszen csak egy percről van szó.

Futószalagon lopják a tolvajok a lezseren vagy figyelmetlenül hátrahagyott kerékpárokat. Korábbi írásomban már elemeztem a témakört. Ezúttal egy nagyon tanulságos, térfigyelő kamerák által rögzített felvétellel kapcsolatban fejtem ki a véleményemet.

Egy amerikai felmérés során azt elemezték a szakértők, hogy mennyire tisztességesek az emberek. Ebből az derült ki, hogy az adott körbe vont személyek 10%-a neveltetése miatt abszolút tisztességes. Még akkor sem tulajdonít el egy általa talált értékes órát, ha azt  valahol lakott területen kívül találja meg. Azonnal leadja az illetékes hatóságoknak. Nyugodtam elfordulhatunk, és hátunk mögé engedhetjük őket.

A megkérdezettek 80%-a alapvetően tisztességesen él, viszont adódhatnak olyan helyzetek, amikor etikai stabilitásuk megbillenhet. Ehhez sok negatív hatásnak kell érnie őket egyidejűleg, de matematikailag az un. nagy többség nem 100%-osan tisztességes. 

A felmérésbe vont személyek másik 10%-a viszont gyakorlatilag minden alkalmat megragad, ami számára kínálkozik, hogy jogosulatlanul gazdagodjon. Ez a csoport gyakorlatilag minden adódó lehetőséget igyekszik megragadni. Sőt ezen csoport egy alrésze profi bűnözővé válik. 

Ez a felmérés ugyan Amerikában készült és pedig nagyon régen, de véleményem szerint hellyel-közzel nálunk is érvényesnek tekinthetjük. Érdemes azzal a tudatossággal szemlélnünk a környezetünket, hogy bármikor felbukkanhat közelünkben is az a személy, aki gátlástalanul el akarja tulajdonítani például a kerékpárunkat. Íme lent a tökéletes példa:

Folyamatosan szem előtt kell tartanunk, embertársaink 10%-a szinte állandóan olyan üzemmódban működik, hogy éppen milyen értékünket tudná ellopni tőlünk. Természetesen senkinek sincs a homlokára írva szándéka - ezért aztán nagyfokú óvatossággal kell eljárnunk, ha nem akarunk keserű tanulságok árán tanulni. A fenti - egyébiránt rendkívül tanulságos - térfigyelő biztonsági kamera felvételeken szereplő hölgy is valószínűleg egy életre megtanulta, hogy egy percre sem hagyhatja magára a kerékpárját anélkül, hogy előzetesen azt gondosan lezárná.

Nyilvánvaló, valamennyien hajlamosak vagyunk megmagyarázni magunknak, hogy fölösleges a túlzott óvatoskodás - hiszen velünk úgysem történnek meg a hírekben hallott bűncselekmények. Naivitásunk és kényelmes hozzáállásunk aztán nagyon könnyen megbosszulhatja magát. Szerintem tanulnunk kell az ilyen eseményekből, hogy ne legyünk áldozatok.

Természetesen a gátlástalan tolvajoknak is tanulniuk kellene az ilyen lopásokból. Lassan be kellene látniuk, hogy a térfigyelő kamerarendszerek és az üzletek kamerarendszerei minden lépésüket rögzíti. Nem kérdés, hogy ezek a kerékpártolvajok és más alkalmi tolvajok, akik biztonsági kamerák által pásztázott területen követnek el bűncselekményeket, nagyon gyorsan rendőr kézre kerülnek.

A Tolvajkergetők pedig csali kerékpárokkal egyre több kerékpártolvajt kapcsolnak le országszerte. Nagyon remélem, hogy a kerékpártolvajoknak és minden más tolvajnak előbb utóbb befellegzik. Addig azonban még sok a teendő... 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kerékpárlopás magánbiztonság