2013. okt 15.

Beláthatatlan trafikok

írta: steve4security12
Beláthatatlan trafikok

a_belathatatlan_trafikok.jpg

A trafikosok sérelmére elkövetett rablások és betörések továbbra is élénken foglalkoztatja a (szakmai) közvéleményt, - főleg pedig az érintett kereskedőket.

A nemzeti dohányboltok számára kidolgozott arculati kézikönyv nagyon profi munka. Kár hogy biztonsági szempontból nem lett kellően végig gondolva a kirakati üvegek átláthatatlansága. Teljesen érthető az a szándék, hogy az egészségre káros cigaretták fogyasztását a kereskedők ne élénkíthessék elegáns betekintő kirakatokkal. (Jóllehet nem tartom életszerűnek, hogy bárki is a kirakat előtt elhaladva, impulzív módon dönt a dohányzás mellett.)

A betekintés hiánya viszont sajnálatos módon -az egyébként jószándéku koncepció ellenére - kapóra jön  bűnözők számára. Hiszen a többnyire egyszemélyes trafikok kirablása, vagy akár feltörése sokkal kevésbé feltűnő az utcai járókelők számára. Az arra elhaladók ugyanis kívülről  semmit sem érzékelhetnek egy esetleges rablásból.

Vannak olyan tükrös felületű biztonsági fóliák amelyek segítségével bentről ki lelhet látni az utcára, de kintről nem lehet belátni. Ezen biztonsági fóliák a jelenlegi előírásoknak is megfelelnének, - és egyúttal legalább az eladó láthatná, hogy éppen ki készül belépni a trafikba. Újabban bukósisakot  vagy kapucnit viselve igyekeznek a bűnözők "rejtőzködni" a kíváncsi kamerák elől. Ha a trafikos  ilyen személyeket lát máris gyanakodhat...

Jelentős mértékben csökkentené a trafikok kockázati kitettségét a hagyományos betekintő kirakatok alkalmazása. A rablók fellépését ugyanis nem csupán a magánbiztonsági társaságok diszpécserei láthatnák a kamera felvételek alapján, - esetenként több kilométeres távolságból  - hanem az éppen a trafik előtt elhaladó járókelők is. A biztonsági cégek ugyanis a legoptimálisabb esetben is csupán 5-6 perc múlva érnek ki a helyszínre. Az utcán éppen arra járó személyek pedig - legalábbis szerencsés esetben - azonnal be tudnak avatkozni!

A betörők is nagyobb kockázatokat vállalnának éjszaka, mert a betekintő kirakaton keresztül kiszűrődhetne az elemlámpák fénye az utcára. A bűnözők alaposan mérlegelnek a bűncselekmények elkövetése előtt, és minden kockázati tényezőt számba vesznek és lemodelleznek. Ha nem is tudományos módszerekkel, de előzetesen elemzik a kockázataikat. Azt ők is pontosan tudják, hogy a legprofesszíonálisabb távfelügyeleti cég se fog 2-3 percen belül a helyszínre érkezni.

De azt is pontosan tudják, hogy amennyiben épp a bűncselekmény idején jár arra egy bevállalós személy (volt rendőr, polgárőr, stb.) az számukra komoly lebukási kockázat. A szemtanuk ugyanis közbe is avatkozhatnak, de legalábbis értékes információkkal szolgálhatnak a hatóságok számára. Az átláthatatlan kirakatüveg azonban jelenleg egyfajta "védelmet" is jelent a bűnözők számára, hiszen rejtve maradnak a  járdán, vagy utcán elhaladók elől. 

Nagyon remélem, hogy a belátható jövőn belül a kirakatüvegek is beláthatók lesznek! Az átláthatatlan kirakat szerintem senki kedvét sem fogja elvenni a dohányzástól. Az átlátható kirakat viszont jó néhány bűnözőnek elveheti a kedvét. Én a magam részéről az átláthatóság híve vagyok.

( A témakör iránt érdeklődőknek ajánlom korábbi írásomat: Dohányra buknak a betörők )

Szólj hozzá

trafik közbiztonság bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem objektumvédelem magánbiztonság