2013. nov 16.

Mobil rendőrőrs

írta: steve4security12
Mobil rendőrőrs

2013_4336 (1).jpg

Önkormányzati beruházás keretében valósult  meg Zuglóban  egy mobil rendőrőrs, amely prevenciós célokat szolgál és éjjel-nappal a rászorultak rendelkezésére áll. A mobil rendőrőrs  jól felszerelt, és profi kommunikációs- és  térfigyelő kamerarendszer is segíti a szolgálatban lévő rendőrök munkáját.

A szolgálatot teljesítő rendőrök  bűnmegelőzési tanácsokkal is segítik a lakosságot. Újszerűnek tűnik a kezdeményezés, bár ez már a második mobil őrs Budapesten. Egyes hírek szerint Miskolcon már volt ilyen típusú próbálkozás, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A lakosság nyilvánvalóan örömmel látja és üdvözli a rendőrség érzékelhető jelenlétét. Ideális esetben ugyanis fokozott rendőri jelenléttel,  hatékony bűnmegelőzési tevékenységgel -és még hatékonyabb felderítésekkel nagyon sok bűncselekmény megelőzhető lenne.

A mobil rendőrőrs vélhetően nagy mértékben fogja javítani a környéken lakó és dolgozó személyek biztonságérzetét. Egyúttal a zsiványok számára magasabb kockázati szintet jelent majd a rendőrőrs közelében bármilyen bűncselekmény elkövetése. Kevésbé kell rettegniük a környéken élőknek és dolgozóknak  a rablásoktól és egyéb bűncselekményektől. A sötétedés beállta után is némileg bátrabban mernek majd a járókelők közlekedni. 

A közelben lévő nagy hipermarketben lopási céllal érkezők számára különösen megemelkedik a kockázat,  mert a rendőrőrsről a rendőrök percek alatt a helyszínre érkezhetnek. Ugyanezt lehet elmondani a közelben  lévő bankfiókokról is. Azok  biztonsági szintje is automatikusan megemelkedik, hiszen szükség esetén innen a rendőrök percek alatt a helyszínre érkezhetnek. A rendőri jelenlét mindig erőteljes és  hatékony fenyegetést jelent a bűnözők számára.

A közvetlenebb lakossági kapcsolatok és információ begyűjtések szempontjából is nagy jelentősége lehet ennek a mobil rendőrőrsnek. A szolgálatba vezényelt rendőrök a nap 24 órájában rendelkezésére állnak mindazoknak, akik feljelentést kívánnak tenni, vagy csupán bűnmegelőzési tanácsokat szeretnének kérni.

A rendőrség az elmúlt években nagyon sokat tett a társadalmi kapcsolatok fejlesztése érdekében. Nyílt napokat, gyerek programokat is szerveztek annak érdekében, hogy a lakossággal közvetlenebb kapcsolatot építhessenek ki.  A polgárbarát rendőrség megteremtése nem megy máról-holnapra. Ez egy hosszú folyamat. Sokakkal együtt szeretném azt látni, hogy a politika - az aktuálisan hatalmon lévők -  teljesen távol tartják magukat a rendőrségtől,  és semmilyen módon sem óhajtják befolyásolni annak működését.

A közbiztonság erősítése  érdekében pedig nyilvánvalóan több őrsre, több rendőrre, jobb anyagi és technikai feltételekre  és érzékelhetőbb jelenlétre van szükség. A  lakossági kapcsolatok fejlesztésével és a polgárbarát attitűd erősítésével a rendőrség  nagymértékben fokozhatná a lakosság segítőkészségét, és rengeteg használható információt szerezhetne. Ilyen szempontból is előremutató kezdeményezés lehet a zuglói mobil rendőrőrs megnyitása.

Sok rendőri vezető panaszkodik a nagy fluktuációra és a szerintük túlzott adminisztratív leterheltségre. Nagyon sok rendőri vezető épp akkor hagyja el a pályát, amikor már kellő tapasztalattal rendelkezne. Helyettük érkeznek a tapasztalatlan fiatalok.

  „Nem könnyítette meg feladataink ellátását az a tény sem, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is jelentős volt a fluktuáció mértéke” – írta beszámolójában a józsefvárosi rendőrkapitány. A helyzetet enyhítette a próbaidős rendőrök véglegesítése, de őket rutinosabb, tapasztaltabb rendőrök mellé lehet csak beosztani, de „nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a rutinosabb állomány nagyobb része is csupán két-három éve teljesít rendőri szolgálatot.”

A salgótarjáni rendőrkapitányság vezetője, Ponyi Béla ezredes sem titkolta a gondokat a tavalyi évre vonatkozó beszámolójában. „Az adminisztrációs terhek fokozódása a végrehajtói rendőri állományon a jogszabályváltozások, illetve az átszervezések miatt” – írta, és ki is fejtette, ez mit jelent: „a felderítést végző állomány a munkaidejének nagyobb részét a számítógépek mögött, a bürokratikus terhekből adódó papírmunka elvégzésével tölti.” Ráadásul hiába igyekezne a rendőr, minél előbb letudni az adminisztrációt, előfordult, hogy hetekig nem lehetett iratot rögzíteni az ügyviteli és ügyforgalmi rendszerben, a Robotzsaruban.

Az ország sok más pontján is várják (és elvárják) a lakosok rendőrőrsök megnyitását, de legalábbis az  erőteljesebb   rendőri jelenlétet. Az informatikai fejlesztések,  a gyorsabb és pontosabb adminisztráció kialakítása is sokat segíthetne a hatékonyabb felderítési munkában. A rendőri pálya vonzóbbá tétele pedig talán a legfontosabb feladat lenne, hogy a tapasztalt és erejük teljében lévő nyomozók ne hagyják el a pályát.

A mobil rendőrőrs megnyitásához egyébiránt gratulálok!

Szólj hozzá

egyéb rendőrség biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés