2014. jan 09.

Belátás trafik ügyben

írta: steve4security12
Belátás trafik ügyben

004.jpg

Belátható időn belül változást ígérnek az illetékesek a nemzeti dohányboltok arculatára vonatkozó előírásokat illetően. A trafikosok elsődlegesen a kirakatok és ajtók átláthatatlanságát kifogásolják, - mégpedig teljes joggal. Az eredeti koncepció ugyanis az volt, hogy a fiatalkorúakat ne ösztönözze dohányzásra a betekintő kirakat. Tekintve ők be sem léphetnek a trafikokba, ez az előírás túlzottnak és végig nem gondoltnak tűnik. 

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján sajnálatos módon  megszaporodott a nemzeti dohányboltok terhére elkövetett rablások száma.

A rendőrségi jelentések szerint több mint 50 rablás történt az elmúlt fél évben, nem kis költségeket generálva ezzel  a rendőrség, a trafikosok és a biztosító társaságok számára is. A júliusi nyitás óta a rendőrség eddig 23 rablót kapott el.  A trafikok eladói pedig folyamatos stresszben dolgoznak, félve az újabb fegyveres rablásoktól. Az  eladók zöme ugyanis nő és sajnálatos módon nem tudják sem magukat, sem pedig a trafik értékeit és a pénztárban tárolt készpénzt megvédeni. Sőt, egy esetleges brutális támadást követően  akár órákon keresztül is segítség nélkül maradhatnának, hiszen az utcai járókelők semmit sem észlelnek kívülről.

A bűnözőket többek között ezek a beláthatatlan kirakatok és ajtók is vonzzák. Számukra ugyanis paradox módon az elsötétített kirakatok egyfajta védelmet jelentenek. A rablásokról megjelent biztonsági kamera felvételeket látva megállapítható, hogy  gyakorlatilag mindig akkor rontanak be az üzlettérbe, amikor ott az eladón kívül senki sem tartózkodik. Nyilvánvaló módon előzetesen szemrevételezik az adott üzletet, és kivárják a megfelelő pillanatot. Érthető módon nincs szükségük szemtanúkra, illetve olyan személyekre akik esetleg megakadályozhatnák cselekményüket.  A profibbak már azt is megtanulták, hogyan kell elrejteni arcukat a "kíváncsi" biztonsági kamerák elől.

Természetesen, csupán  a betekintő kirakatok esetleges visszaállítása miatt nem várható egy csapásra a rablások megszűnése. Csodákat egy ilyen várható intézkedés sem fog okozni, jóllehet a bűnözők kockázatai ezzel tovább növekednek...

Azt viszont világosan látni kell, hogy ezek  a bűnözők egyre profibb és vakmerőbb módszerekkel már eddig is igen magas kockázatot vállaltak, - és egyelőre nem látok okot arra, hogy ez szignifikánsan megváltozzon. Következésképpen az üzletek tulajdonosainak továbbra is mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elsősorban az eladók testi épségét, és természetesen a trafikban tárolt értékeket és készpénzt megóvják.

Több üzletben arra is panaszkodnak a zömmel női eladók, hogy pénzváltási trükkel, és más egyéb módszerekkel is zaklatják őket tagbaszakadt ismeretlen személyek. 

 A tulajdonosoknak azt ajánlom, hogy az eladók számára szervezzenek konfliktus-, és kritikus helyzetek  (pl. fegyveres rablás) kezelésére szolgáló képzési gyakorlatot,tréninget

Tudom, hogy ez eddig nem volt szokás, de ilyen magas számú és agresszív rablás sem volt eddig jellemző. Ezekre a rablási helyzetekre ugyanis ha tetszik ha nem, az eladókat fel kell készíteni, hogy a körülményekhez képest a lehető legbiztonságosabban kezeljék a helyzetet. A személyzet, illetve az esetleges betérő vevők testi épségének megóvása első számú prioritás. 

Számomra egyértelmű, hogy manapság már nem lehet a régi  reflexekkel megközelíteni és kezelni ügyeket, projekteket. A gazdasági, pénzügyi és marketing szempontok mellet mindig figyelembe kell venni a közbiztonsági és vagyonvédelmi szempontokat is.  Még trafik ügyben is...

Bízom az illetékesek és minden érintett belátásában! 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet trafik közbiztonság bűnmegelőzés konfliktus kezelés kereskedelmi vagyonvédelem humán kockázatok