2014. jan 21.

Robbantás a Lehel úton

írta: steve4security12
Robbantás a Lehel úton

 

D_MTI20140117001.jpg

A Lehel úti banknál történt viszonylag nagy erejű robbantás nem kizárólag a környéken élőket rázta meg, hanem szinte az egész társadalmat. A közvélemény számára még mindig nem világos, hogy egy szimpla ATM rablási kísérletről van -e szó, vagy esetleg a robbantással az elkövető valamilyen módon "üzenni" akart. A sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy a robbantás előtt egy férfi jelent meg a helyszínen és az árkádok alatt tartózkodó hajléktalanokat távozásra szólította fel. Apropó helyszín. Jelentősége lehet az ügy tisztázása szempontjából, hogy itt több bankfiók sorakozik közvetlenül egymás mellett. Továbbá a jelek szerint mintha az elkövető csupán károkozásra és megfélemlítésre törekedett volna... Az ATM-ek kifosztása ugyanis egy összetett logisztikai feladat, amelyre világszerte jól szervezett és megfelelő eszközökkel ellátott csapatok szakosodtak.

Mindenesetre a rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt. Az igen magas létszámú nyomozócsoport létrehozása is mindenképpen kiemelt ügyre utal, - tegyük hozzá teljesen jogosan. A www.police.hu felhívása szerint a rendőrség a lakosság segítségét is kéri a tettes minél előbbi kézre kerítése érdekében;

"A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrség keresi, azt a fekete bukósisakot, sötét kezes-lábast viselő 180-185 centiméter magas ismeretlent, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű, forgalmi rendszám nélküli, 125 cm³ vagy 250 cm³ hengerűrtartalmú, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott."

A 10 milliós nyomravezetői díj vélhetően sokak fantáziáját megmozgatja, - ráadásul a személyleírás is meglehetősen sokakra ráillik. Mindenesetre a közvélemény is élénk érdeklődéssel várja a nyomozás eredményét. Már csak azért is, mert egyelőre nem világos, hogy mi volt az elkövető szándéka. Egyes jelentések szerint az ipari kamerák felvételét elemezve a robbantó fekete bukósisakjának bal oldalán egy Contour ROAM típusú fejkamerát azonosítottak a nyomozók. Lehetséges, hogy maga az elkövető is rögzítette az eseményeket, mégpedig saját szemszögéből? 

ATM-ek kifosztása világszerte ismert bűncselekmény típus. A bűnözőket oly mértékben vonzza a viszonylag nagy mennyiségű készpénz, hogy többnyire a felszerelt biztonsági kamerák miatt sem zavartatják magukat. Rendkívül széles a repertoár mellyel igyekeznek "kiszabadítani" a készpénzt az erős fémszerkezetből. Feszítővasakat, gépjárművet és természetesen robbanószert is bevetnek a cél érdekében. A bűncselekményeket általában szervezett csapatok végzik, komoly koncentrációval és rendkívül gyorsan, mert pillanatokon belül el kell tűnniük a helyszínről. 

Ez a roppant szervezett kis csapat professzionális technológiai ismeretekkel és felszereléssel gyakorlatilag 1 perc alatt kirámolt 100.000 US $ értékű készpénzt egy bogotai ATM-ből. Nyilván megfelelő belső információkkal is rendelkeztek, hogy az automata mikor van teljesen feltöltve. A képek alapján az is világosan látszik, hogy előre lemodellezett szakszerű lépések szerint haladtak.  Minden mozdulatuk előre meg volt tervezve, egyetlen pillanatig sem hezitáltak. Hideg fejjel, de arcukat gondosan elrejtve a kíváncsi kamerák elől, továbbá  kesztyűs kézzel, de elképesztően gyorsan rámolták ki a pénzt.

A másik felvételen is robbanószer felhasználásával bontották meg a bűnözők az ATM erős fémszerkezetét, majd erős feszítővasakkal nyitották ki a készpénz tároló részét. (A felvételt egy magánszemély készítette és tette fel a világhálóra. Itt már csak a robbantás utáni eseményeket látjuk.) Mindeközben a személygépkocsik készenlétben álltak a helyszín gyors elhagyása érdekében. Nyilvánvalóan tisztában voltak vele, hogy a biztonsági kamerák az eseményeket rögzíteni fogják. De azt is tudták, hogy egy esős éjszakai időszakban készült kamerafelvétel kép minősége nem feltétlenül elégséges, pontos beazonosításuk céljából.  Sajnos a Lehel úton készült kamera felvételek minősége sem igazán megfelelő... Jó hír, hogy már rendelkezésre állnak olyan intelligens térfigyelő rendszerek amelyek azonnal jelzik az operátornak, ha bármilyen szokásostól eltérő eseményt érzékelnek. Rossz hír viszont, hogy még  várni kell ezek széleskörű elterjedésére... 

Többször előfordult már, hogy a bűnözők erős gépkocsival bontották meg az üzlet oldalára felszerelt ATM-et, vagy éppen vontatókötéllel "szabadították ki" azt a falazatból. Mindez nagy zajjal jár, viszont nem szükséges robbantaniuk amely még nagyobb zajjal jár, és az elszállított automatát  később nyugodtabb helyen és körülmények között tudják kinyitni. Számukra ugyanis rendkívül fontos, hogy a készpénzt sértetlenül tudják kinyerni.

Visszatérve a Lehel úti robbantáshoz számomra nehezen elképzelhető, hogy a tettest az ATM kifosztása motiválta volna, mert az egyedül roppant nehezen valósítható meg. Egyelőre nem jelent meg arra vonatkozó információ, hogy a robbantást követően megpróbálta volna valamilyen feszítővassal megbontani az ATM szerkezetét. De az is lehetséges, hogy egyszerűen túlzott mennyiségű robbanószert helyezett  el a helyszínen , - és nem kellő szakszerűséggel járt el. Nagyon remélem, hogy a rendőrség hatékony felderítő munkája következtében hamarosan okosabbak lehetünk, - ez ügyben is.

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság robbanószer bankbiztonság rendkívüli helyzetek mechanikai védelem