2014. feb 10.

Hogyan lehetsz testőr?

írta: steve4security12
Hogyan lehetsz testőr?

_a_testor_2.jpg

Legyél legalább 1,8 méter magas és minimum olyan széles mint egy kétajtós  szekrény! Gyúrjál minden nap és tömd tele magad  szteroiddal,  - hogy mindenki lássa milyen erős testalkatod van!  Válassz tüsi frizurát, elegáns öltönyt és menő napszemüveget! Nem árt ha az image miatt a füledből egy diszkrét fülhallgató kábel lóg  ki, a zakód hajtókáján pedig egy mini mikrofon port díszeleg. Mozgásod, testtartásod legyen határozott és célratörő! Az elegáns mobiltelefonod tömve van dúsgazdag vállalkozók és sztárok neveivel, akik rendszeresen igénylik munkádat. Bankszámládat, elegáns autódat és izgalmas munkádat sokan irigylik... 

Na ezek azok a klisék és sztereotípiák, amelyek sokakban élnek a testőrökről. A valóságban azonban ennél sokkal árnyaltabb a kép. Hosszú évek kemény munkájával és sok-sok kitartással és tanulással lehet eljutni a sokak által irigyelt profi testőr szintig. Elmélyült közelharc tapasztalatok, profi fegyver ismeret, kriminalisztikai és antiterrorista felkészültség és sok más taktikai és technológiai tudás szükséges ehhez a komoly hívatáshoz. Manapság már az angol nyelv ismerete és az informatikai jártasság is elvárás.

Milyen előfeltételekkel kell rendelkeznie egy fiatalembernek, ha egy percig is komolyan gondolkodik komoly testőr karrierben és - később csodálatos jövedelemben? Először is tökéletes egészségi állapotra és  kiváló érzékszervekre van szükség. A minimum 18 éves életkor, és egyfajta minimális érettség és általános műveltség előfeltétel. Legalább alapszintű közelharc ismeretek mindenképpen szükségesek egy tanfolyam megkezdéséhez és eredményes lezárásához. Több képzési hely IQ és EQ tesztek segítségével, továbbá a kommunikációs készség ellenőrzésével is szűri a jelentkezőket. De van aki  azonnal egy profi testőr mellé szegődik és a gyakorlatban tanul, míg mások a kormányőrséget célozzák meg...

Nézzük miket tanulhat az, aki egy alapszintű testőrképzésben kíván részt venni: 

1/ Önvédelmi fogások, támadások elhárítása, az egyik legalapvetőbb feladata a személyvédelmi szakembereknek, hiszen meg kell védeni az "utast", vagyis a védett személyt. A profi testőr azonban csupán a támadás elhárítására törekszik, és nem bonyolódik bele semmilyen fölösleges konfliktusba. A védett személyt ugyanis azonnal el kell menekíteni az adott kritikus helyszínről.

A fegyveres támadások elhárítása a legnagyobb felkészültséget és koncentrációt igényli, - mert itt minden egyes tévedésnek végzetes következményei lehetnek. A fegyveres merénylők többnyire testközelből támadnak, - ilyenkor már nincs idő fegyverrel reagálni. A testőr egy gyors mozdulattal lenyomja a fegyvert tartó kezet a föld felé, majd ártalmatlanná teszi az elkövetőt.  Az igazán profik egy gyors mozdulattal egyúttal le is fegyverzik a támadót. Ezt így persze könnyű leírni, de csak sok sok gyakorlással érhető el, hogy éles helyzetben "zsigerből" tudja ezt a bodyguard végrehajtani. 

2/ Gépkocsi vezetés speciális tanpályán, szintén fontos része a képzésnek. Profi személyvédelmi csapatokban van, aki a gépkocsivezetésre szakosodik. De a megrendelők igen gyakran költséghatékony megoldást választanak, és egy "univerzális" testőrt kérnek, akinek a volán mögött is profi módon fel kell magát találnia. A gépkocsi vezetési gyakorlatok  sok-sok speciális elemmel vannak fűszerezve,  mint például hirtelen fékezés és megfordulás vizes pályán. Ugyancsak gyakorolni kell a konvojban történő közlekedést, az útzárásokat. Egy tapasztalt testőr, bármilyen típusú kocsiba ül be vezetni, azonnal "megtalálja" a sebességváltót és a féket. Sőt, az igazán profi csapatok a páncélozott gépkocsik vezetését is kellően elsajátítják.  

 3/ A személykísérési pozíciók és rutinok begyakorlása nagyon kedvelt a testőr jelöltek körében. A pozíciókat a szakmában számokkal jelöljük, mint 1-es, 2-es stb. Minden egyes pozíciónak meg van a sajátságos funkciója, amit el kell sajátítani. Ezt a munkát ugyanis alapvetően szervezett kis csapatokkal lehet  eredményesen végezni. A profi 3-5 fős teamben mindenkinek megvan a maga saját funkciója és  feladatköre, és csak arra fókuszálnak. 

4/ Speciális védelmi eszközök használatát is meg kell ismerniük a testőröknek. Olyan eszközökről van szó, mint golyóálló mellény, golyóálló kinyitható táska, gépkocsi átvizsgálásához szükséges teleszkópos tükör, kommunikációs eszközök, mint walky-talky. De manapság a személyvédelmi szakembereknek az informatikában is jártassággal kell rendelkezniük. Ma már számítógépes programok segítségével lehet útvonalterveket készíteni, és a keresőprogramok segítségével sok mindenre előzetesen fel lehet készülni.

 Nem árt tudniuk, hogy a védett - esetleg megfenyegetett - személy minden mozdulatát ellenőrizhetik a "rossz fiúk", ha a közösségi médián nem elég körültekintő  és az okostelefonján bizonyos applikációkat alkalmaz. Úgy nehéz egy személy biztonságos mozgatását és védelmét megszervezni, ha a fenyegető személy vagy csoport egyébiránt szinte minden lépéséről tudhat...

5/ Taktikai ismeretek gyakorlása is fontos része a testőr képzésnek.. Útvonaltervezés, terepfelmérés, menekülő útvonalak megtervezése, menekítés módszertana és gyakorlata is szerepelni szokott a képzési tematikában. A védett személlyel már a feladat ellátása előtt tisztázni kell, hogy "ki a főnök". Ugyanis ha menekíteni kell, nincs idő udvariaskodó egyeztetésekre, - mert minden egyes másodperc késlekedésnek fájdalmas következménye lehet.

Kiemelt állami vezetők mozgatása során egy külön csapat előzetesen leellenőrzi a teljes útvonalat. Minden üres lakást, orvlövész számára alkalmas beszökellést,  sőt még a csatornafedeleket is átvizsgálják. Természetesen a magánszférában ilyen komoly erőkkel nem lehet az útvonalakat előzetesen leellenőrizni. Arra pedig végképp nincs forrás, - de nem is szükséges - hogy a magánszemély utaztatását a teljes útvonalon egy komoly biztonsági csapat biztosítsa. A fenyegetettséget és veszélyforrásokat a biztonsági team folyamatosan elemzi és értékeli. Erőteljesebb fenyegetettség esetén az közlekedési útvonalakat állandóan váltogatni kell, hogy arra külső személy ne tudjon előre felkészülni. Kiemelt fenyegetettségi szinten a védett személyt csak limitált időszakonként és páncélautóban lehet mozgatni. Ilyenkor már az otthonát is megerősített védelmi intézkedésekkel - például pánikszobával és megduplázott biztonsági szolgálattal kell védeni.

6/ Csapatmunka, együtt mozgások begyakorlása, mivel a testőrfeladatok ellátása többnyire csapatban lehetséges. A csapatmunka fontos része a jeladásokkal történő kommunikáció, mivel nincs mindig lehetőség walky-talky-k használatára. De gyakran úgy felgyorsulnak az események, hogy  idő sincs szavakra, csupán egy tekintettel vagy előre begyakorolt mozdulattal tájékoztatják egymást a potenciális veszélyre. Ezen rutinok alapjait is a testőrképzések keretei között kell gyakoroltatni a jelöltekkel.

7/ Gépkocsi- és épületátvizsgálás elmélete és gyakorlata ma már a magánszférában is fontos. Itt természetesen nem kizárólag robbanószerek kutatására kell gondolni, hiszen minden más potenciális veszélyforrást fel kell mérni és el kell hárítani. Adott esetben egy éttermi asztal előzetes lefoglalásának is fontos jelentősége lehet. Célszerű, ha a védett személy könnyen menekíthető, továbbá ha a testőr szemmel tudja tartani a teljes teret és a bejáratot is. Fokozottabb biztonsági szintek mellett a testőrök előzetesen még a mellékhelyiségeket is átvizsgálják, - sőt a védett személyt oda is elkísérik. Ja kérem, ez a munka sem csak csillogásról szól.

8/ Kvázi "éles" helyzetek szimulálása taktikai házban rendkívül fontos, mert a személyvédelmi szakembereket "váratlan" támadások érik, - meglehetősen valóságos körülmények között - amit el kell hárítaniuk. A testőr jelöltek gyakorlása során a kiképzők minden mozdulatot árgus szemmel figyelnek és korrigálnak. Minden érintett esetében mérik a szívfunkciókat és a vérnyomást is. Ezt a munkát ugyanis kizárólag tiszta tudatállapotban és igen nagyfokú koncentrációs képességgel lehet csak végezni. A túl magas vérnyomás és szívverés olyan mértékben beszűkítheti a delikvens reakcióképességét ami adott esetben veszélyes lehet. Éppen ezért fontos, hogy a jelöltek a taktikai házban essenek át a "tűzkeresztségen" ne pedig éles helyzetben. Ezekben a taktikai házakban nagyon jól kiképzett profi "támadók" ugranak elő a lehető legváratlanabb helyen és időben. De a szimulált támadások is rendkívül rafináltak. Emlékszem, hogy az egyik ilyen gyakorlás során a rendőrségi taktikai házban a "támadó" videó kamerába épített fegyverrel lepte meg kollégáinkat.

9/ Viselkedési és protokoll ismeretek gyakoroltatása, fejlesztése szintén elemi fontosságú. Ne feledjük, hogy a megrendelők gyakran azt kérik, hogy a testőr ne nyíltan dolgozzon, hanem például munkatársként (asszisztensként) fedje tevékenységét.  Elengedhetetlen az általános műveltség és az angol nyelv társalgási szintű ismerete. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a testőr akár órákig egy gépkocsi utasterében tartózkodik as utassal, és ilyenkor egy kellemes eszmecsere mindkét félnek hasznos. Egy 5-10 napos testőr képzésen természetesen a jelöltek nem tanulnak meg perfektül angolul, de a kiképzők példákkal illusztrálják a nyelv-, és protokoll ismeretek fontosságát.

A személyvédelem területén dolgozóknak a verbális és nonverbális kommunikáció területén is az átlagosnál magasabb szinten kell működniük. Annál nincs visszataszítóbb, amikor a túlbuzgó testőr egy ártatlan autogramkérő diákot terroristaként kezel. De az is roppant kockázatos lehet, ha a testőr az értelmiségi külsejű szemüveges személyben - a számtalan apró nonverbális jel ellenére  sem -  ismeri fel a terroristát.

10/ Figyelési és pszichológiai gyakorlatok is szerepelnek a képzéseken, éles helyzetek-, és gyors helyzetfelismerés fejlesztésére. Ne feledjük, a testőrnek folyamatosan szkennelnie kell a védett személy környezetét és minden apróságot azonnal érzékelnie kell, amely nem életszerű. Még a legprofibb támadó/ merénylő testbeszéde és arckifejezése is árulkodó lehet. Adott esetben végzetes tragédiákat is megelőzhet a testőr, ha idejében felismeri az agresszív szándékot. Csupán két másodperc késlekedésnek is végzetes következményei lehetnek...

A biztonsági embereknek esetenként a megfélemlített védett személyt is meg kell nyugtatniuk, - elsősorban saját nyugalmukkal és higgadtságukkal.

 

  Természetesen egy 5 - 10 napos testőrképzést követően még senki sem válik automatikusan felkészült testőrré, de az alapokat meg lehet tanulni, ami a további fejlődés szempontjából döntő lehet. Végig kell járni a karrierépítés nem egyszer rögös  ösvényeit egészen a csúcsokig. A védett személyek lakását kell biztosítani és sok más kevésbé látványos biztonsági feladatot is el kell látni, amíg jönnek az izgalmasabb és jövedelmezőbb megbízások. Mindeközben pedig folyamatosan tanulni és gyakorolni is kell! 

Akik egy nagy lépést akarnak tenni egy új karrier felé azoknak érdemes szakértő céghez fordulni, ahol sokat tanulhatnak képzett szakemberektől. A testőr szakma csúcsára csak a legkitartóbbak jutnak fel, akik folyamatosan képezik magukat, és soha sem adják fel. Mert ez egy roppant összetett és kemény szakma, amely legalább olyan felkészültséget és kitartás igényel, mint a hegymászás! Viszont akik a csúcsra érnek, azok előtt egy csodálatos új világ képe jelenik meg! Sok sikert a bátraknak és elszántaknak!

Szólj hozzá

biztonságérzet testőr személyvédelem humán kockázatok magánbiztonság testőrképzés