2014. feb 18.

Elkerülhetőek-e az utcai támadások?

írta: steve4security12
Elkerülhetőek-e az utcai támadások?

__aa_utcai_tamadas.jpgÖsszevertek egy lányt Budapesten a bulinegyedben, látszólag minden ok nélkül. A lány védelmére kelő barátja sem úszta meg a vélhetően felhevült hangulatú, bedrogozott társaság "vezérbikájának" ámokfutását. Mindeközben az autók közvetlen közel gurultak tovább, és járókelők sem avatkoztak közbe. Végül  egy közeli borozóból jött ki egy biztonsági őr és két szemtanú, akik a fiatalok védelmére siettek és  véget vetettek az atrocitásnak.  Ezek a sokkoló hírek valamennyiünket aggodalommal töltenek el, mert pontosan tudjuk, hogy mindez velünk és szeretteinkkel is bármikor, bárhol megtörténhet. 

Felmerül a kérdés, hogy tehetünk-e egyáltalán bármit is az értelmetlen erőszak és brutalitás megelőzése érdekében? Elkerülhetjük-e, hogy antiszociális, agresszív személyek - szándékaink ellenére - belénk kössenek?

Sajnos a legjobb jóindulattal sem tudok tökéletesen hatékony és minden helyzetben érvényes ajánlásokkal szolgálni. Mégis nagyon sok taktikai lehetőségünk van, hogy elkerüljük és megelőzzük az ilyen agresszív támadásokat.

1/ Lehetőleg kerüljük a késő éjszakai sétákat, különösen úgynevezett fertőzött területeken. A rendőrségi bűnügyi térkép alapján mindenki tájékozódhat az ország egyes régióinak, sőt utcáinak bűnügyi fertőzöttségéről. Sajnálatos módon azonban agresszív és erőszakos személyek manapság már bármikor és bárhol felbukkanhatnak. Különösen egyedül késő éjszaka ne kockáztassunk...  

2/ Amikor közterületen sétálunk, mindig érdemes a közvetlen környezetünkön túl kicsit messzebbre is tekintenünk. Ha már messziről  látjuk, hogy egy agresszív csoport közeledik felénk, érdemes feltűnésmentesen elkerülni a találkozást. Betérhetünk néhány percre egy kávéházba, vagy átmenetileg másfelé vehetjük az irányt, - lényeg az, hogy elkerüljük a hangoskodó és erőszakos csoportot.

3/ Ha már nem tudunk kitérni az agresszív támadás elől, igyekezzünk pacifikálni a helyzetet. Kerüljük el a konfliktust, és ne menjünk bele fölösleges vitákba. Tegyük félre hiúságunkat és inkább minél előbb hagyjuk el a helyszínt. Bölcs közmondásunk ma is érvényes iránymutatást tartalmaz számunkra: "Szégyen a futás, de hasznos!" Korábbi egyik írásomban már foglalkoztam azokkal a minden előzmény nélküli támadásokkal, - amely főleg tengerentúlon terjedt el - amikor a támadók minden előzmény nélkül ütnek  

4/ Folyamatosan hangsúlyozom, ha csak tehetjük, képezzük magunkat önvédelmi fogásokat illetően. A küzdősportok gyakorlói (karate, cselgáncs, kungfu, stb.) eleve helyzeti előnyben vannak. Manapság már nagyon sok speciális önvédelmi kurzus áll az érdeklődők rendelkezésére. Társaságunk ingyenesen kínál a hölgyek számára alapfokú önvédelmi tréningeket. Akik az önvédelmi technikákat magasabb szinten kívánják elsajátítani, azok számára  kravmaga tréningeket javaslok. Ha már nem tudjuk elkerülni az agresszív támadást, - akkor nincs más választásunk, mint megvédeni magunkat!

5/ Önvédelmi eszközöktől sokan idegenkednek, pedig ilyen támadások esetén nagy segítségünkre lehetnek. Ha nincs nálunk semmilyen legális önvédelmi eszköz, például paprika spray, akkor egy kulcscsomó is nagy segítségünkre lehet. Jelzem az önvédelmi eszközök használatát is előzetesen érdemes begyakorolni, hogy ne éles helyzetben kelljen átesnünk a tűzkeresztségen.

6/ Kérjünk hangosan segítséget! Addig ne reménykedjünk segítség nyújtásban, amíg hangosan nem kérünk segítséget. Egyáltalán nem kell szégyellnünk, ha szorult helyzetünkben segítséget kérünk idegenektől, a környéken lévőktől. A hangos segítségkérés ráadásul elbizonytalanítja az agresszort, mert innentől kezdve nagyobb eséllyel kaphatunk segítséget, vagy szemtanú is segítheti később a rendőrségi nyomozást. Sok olyan okostelefon applikáció is létezik manapság, amely segítségével azonnal segítséget kérhetünk, - mégpedig pontos geopozíciók megadásával. De jó is lenne, ha az éppen bajba jutottak megsegítése egyfajta mozgalommá válna...

7/ Ha már nem tudunk kitérni, álljunk ellen a támadásnak! Senki sem várhatja el tőlünk, hogy zokszó és ellenállás nélkül hagyjuk magunkat ütlegelni. A passzivitás ráadásul felbátorítja az agresszorokat és még vérszemet is kapnak ezek a gyáva alakok. Emlékezhetünk pszichológiai tanulmányainkból az agresszivitás természetrajzára:

félelem     -   harag   -    agresszió  

8/ Azonnal hívjuk a rendőrséget! A rendőrséget egyébiránt hangos kiabálással is hívhatjuk, - ha éppen nincs nálunk mobiltelefon, - mert így a környezetünk figyelmét jobban fel tudjuk hívni a bajra. Sokkal nagyobb eséllyel fog egy közelben lakó a rendőrségnek telefonálni.. 

9/ A biztonsági tudatosságunkat érdemes fejlesztenünk, hogy nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni és kezelni az ilyen helyzeteket. A magabiztos fellépés és konfliktuskezelési jártasság például nagyon sokat segíthet minket ilyen váratlan helyzetekben. Nem hátrány, ha kicsit foglalkozunk előzetesen a viktimológia és kriminálpszichológia "rejtelmeivel" is. Én a magam részéről a biztonsági tudatosságot az általános iskolai képzés részévé tenném. Biztosan nem ártana...

RUN, HIDE, FIGHT. Vagyis fuss el, bújj el - vagy szállj szembe az elkövetővel és harcolj!  Így foglalható össze röviden az, amit tehetünk ilyen kiélezett helyzetben. Azért kell ezeket a lehetőségeket lemodellezni és villám gyorsan döntést hozni, mert adott esetben a gyors és megfelelő döntés életmentő lehet. Természetesen, amennyiben egy fegyveres támadó felbukkanna a közelünkben, nem lehet más a tervünk, mint azonnal menekülni.

10/ A legfontosabb ajánlásom pedig talán az lehet, hogy őrizzük meg lélekjelenlétünket. Tudom könnyű ezt mondani, és roppant nehéz ilyen helyzetekre mentálisan felkészülni, - mégis arra kell törekednünk, hogy lehetőleg maradjunk higgadtak.

 Egyre erősödik a társadalmi szolidaritás a bűnözés visszaszorítása érdekében. Szép lassan valamennyien felismerjük, hogy segítenünk kell egymáson az agresszív támadókkal szemben. Ezúton is gratulálok annak a vagyonőrnek és azoknak a közelben lakóknak, akik a fiatalok segítségére siettek!  Szerencsére ma még mi tisztességes jogkövető emberek vagyunk  túlnyomó többségben. Közös értékeinket és nyugalmunkat pedig meg kell védenünk!

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad humán kockázatok magánbiztonság