2014. máj 01.

12 év börtön nemi erőszakért!

írta: steve4security12
12 év börtön nemi erőszakért!

 

nem-a-nemi-eroszakra.jpg

Talán sokan emlékszünk még arra az elhíresült esetre, amikor egy büntetett előéletű fiatalember erőszakosan lépett fel egy éjszakai buliról hazafelé siető lánnyal szemben. Páva Zsolt polgármester lányának támadóját a bíróság 12 év börtönre ítélte. 

Az ítélet - legalábbis a hazai  gyakorlat ismeretében -  rendkívül szigorú, sőt talán úgy is értelmezhető,  hogy   példát statuáltak egy visszaeső bűnözővel. Véleményem szerint a társadalom nagy többsége örömmel üdvözli az elrettentően szigorú ítéleteket, - sőt többnyire az enyhe ítéletek miatt berzenkedik. Remélem, hogy ez a szigorú és precedens értékű  ítélet - legalábbis a visszaeső elkövetők esetében - a továbbiakban általános gyakorlattá fog válni.

Természetesen a konkrét ügyet nem ismerem, és ahhoz nem is kívánok hozzászólni. Ez a példátlanul szigorú ítélet vélhetően sok agresszív - ösztönein uralkodni képtelen - bűnözőt mélyen el fog gondolkodtatni, - sőt elrettent hasonló brutális cselekményektől. De közel sem remélhető, hogy  egyszer, s mindenkorra megszűnjön ez az ősidők óta létező bűncselekmény típus.  Továbbra is az a véleményem azonban, hogy nagyon sok nemi erőszak megelőzhető vagy legalábbis elhárítható lenne, nagyobb odafigyeléssel és koncentrációval. Egyáltalán nem gondolnám, hogy a nők tehetnek arról, hogy elvetemült agresszív bűnözők látókörébe kerülnek. Ugyanakkor nagyobb óvatossággal, körültekintéssel sok nemi erőszak elkerülhető lenne. A nők - és a társadalom valamennyi tagjának - biztonsági tudatosságát és önvédelmi reflexeit fejleszteni kell. Ez ügyben úgy gondolom, bőven van még teendő...

 Több korábbi blog bejegyzésemben is igyekeztem már hasznos tanácsokkal szolgálni az érdeklődőknek, hogy ne legyenek áldozatok:

1/ Nem a nemi erőszakra

2/ Családon belül marad?

3/ Nem a nemi erőszakra (2.)

4/ Biztonsági tanácsok kocogóknak

Fenti írásaimhoz számtalan hozzászólás érkezett, - többnyire heves indulatokkal és nem egyszer szélsőséges és extrém véleményekkel. Viszonylag kevés konstruktív, alkotó jellegű hozzászólással találkoztam, de az érzékelhető, hogy a nők elleni erőszak problematikája nagyon sokakat foglalkoztat. A fenti írásaim hatására több meghívást is kaptunk középiskoláktól, hogy önvédelmi bemutatókkal tarkított előadás keretében igyekezzünk a fiatal lányok figyelmét felhívni a kockázatokra és főleg a megelőzési lehetőségekre. Ilyen típusú felkéréseket továbbra is szívesen fogadunk és azoknak eleget is teszünk.

Én a tettek embere vagyok, és már a fent említett esetet követően szinte azonnal egy ingyenes önvédelmi tréninget kezdtünk el szervezni a nők számára. Társadalmi szerepvállalásunk keretében (CSR) úgy gondoltuk, hasznos kezdeményezés lehet, ha a gyengébb nem mellé állunk, és nemet mondunk a nemi erőszakra.

 115714_noi_onvedelem.jpgZuglói székházunkban minden héten egy órás intenzív tréninget tartunk az érdeklődő hölgyek számára, ahol nagyon kellemes és oldott légkörben gyakorolnak hasznos és praktikus önvédelmi fogásokat. A jó hangulat, a nevetés szerves része a programnak. Meg is lepődtem volna, ha nem kapunk kritikát, - hiszen hazánkban ez teljesen megszokott dolog, ha valaki kezdeményez valamit akkor ott szinte törvényszerűen megjelennek az ellenzők is.

Elsősorban az általam nagyra becsült Kelemen István tette közzé véleményét az ő szokásos szókimondó stílusában. Ezúton is köszönöm a számomra  inspirációnak tekintett kritikát! (Nyilvános vitában nem kívánok részt venni, de tekintve nyilvánosan lettem "megszólítva" ezúttal  mégiscsak reagálok.)

Egyik kedvenc jelmondatom így hangzik: "Ami nem pusztít el, attól csak erősebbé válsz!" Nem vagyok egy könnyen feladós típus, és ha van egy elképzelésem, akkor nem feltétlenül zuhanok össze bármilyen kritikától is. Általában az ügyekre és feladatokra koncentrálok, - nem pedig a kritikákra.

Immáron Szeged közelében Mindszenten is elkezdtünk egy ingyenes tréninget helyi segítséggel és Somogyi László kollégánk hatékony szervező közreműködésével. Mi egyébiránt nem terminátorokat és élsportban küzdő több danos karate versenyzőket képezünk, hanem egyszerű háziasszonyokat és diáklányokat önvédelmi fogásokra. Többek között a test úgynevezett gyenge pontjait támadva a gyengébb nemnek is komoly esélyei lehetnek a támadások és erőszakos magatartás elhárítására. Ezeken a foglalkozásokon egyébiránt alkalmanként hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal is ellátjuk a hölgyeket.

További terveink is vannak, mert szeretnénk egy országos mozgalmat szervezni, melynek keretében az érdeklődő és fogékony hölgyek önvédelmi technikákat gyakorolhatnak rendszeresen, - mégpedig a lakóhelyükhöz közel. A mozgalom jelleg erősítése érdekében egy Facebook csoportot is szerveztünk az érdeklődők számára, ahol egymással is megoszthatnak hasznos információkat, és ötleteket. Meglehetősen sokan érdeklődnek a program iránt az ország különböző városaiból, csak egyelőre például Miskolcon, vagy Győrben nem tudtunk ilyen önvédelmi csoportokat szervezni.

Támogatókat várunk, akik akár mint szervező, akár mit tréner segíteni tudják mozgalmunkat. Olyan intézmények vagy vállalatok is segíthetik törekvéseinket akik ingyenesen tudnak legalább heti egy alkalommal sportolásra és mozgásra alkalmas termet és öltözőt biztosítani.

Az ügy felkarolásával párhuzamosan van egy fontos irányelvünk, melynek szellemében e területen kiiktattuk a pénzt. Se nem adunk senkinek, se nem fogadunk el senkitől anyagi ellenszolgáltatást. Kizárólag olyanok jelentkezését várjuk, akik pénz nélkül is hajlandóak egy ilyen nemes ügyet támogatni. Mi rendületlenül hiszünk abban, hogy lehet és kell is tenni valamit a nők elleni erőszak és általában a bűnözés megfékezése ellen. Abban is hiszünk, hogy minden egyes tett (még ha talán dilettáns is) többet ér, mint bármilyen bölcselet. 

Büszkék vagyunk, hogy szerény lehetőségeink szerint mi is támogatni tudunk egy ilyen rendkívül hasznos bűnmegelőzési programot, és bízunk benne, hogy egyre több településen tudunk ilyen hasznos tréningeket indítani. Nem vagyunk befeszülve, - nincsenek tervszámaink - ha csak három, négy  városban indul be a projekt,  akkor az is eredmény. Az is sokkal többet ér, mint a totális nihil és közömbösség. Példa értékű az alábbi kampány videó amely nem rég készült az USA-ban:

A nők nagyon sok területen kivívták már maguknak az egyenjogúságot, - épp itt az ideje. hogy kilépjenek a gyakran rájuk osztott áldozati szerepkörből. Épp ideje lenne minden nőnek sokkal körültekintőbben és óvatosabban élni mindennapjaikat. Éjszaka egyedül hazamenni az üres utcákon, vagy akár parkokon keresztül haladva akár még férfiak számára is kockázatos lehet.

Minden jó szándékú és tettre kész támogató, aktivista jelentkezését előre is köszönjük!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság nemi erőszak bűnmegelőzés védd magad humán kockázatok magánbiztonság