2014. máj 14.

Maszk

írta: steve4security12
Maszk

maszk.jpg

Az arcfelismerő kamerarendszerek elterjedése viszonylag lassan halad, - többek között emberi jogi-, és anyagi szempontok miatt is. Ugyanakkor a rendszerek ellenzői már erőteljesen akcióba léptek, hogy az arcfelismerő szoftverek működőképességét megakadályozzák. Londonban például nagyon sok fiatal azért hord  kapucnit és napszemüveget,  hogy ilyen módon is tiltakozását fejezze ki  a "totális megfigyelés" ellen. A fiatalság egyébiránt mindig is örömmel csatlakozik olyan proteszt mozgalmakhoz, amely számukra elfogadhatatlan korlátozásokkal jár. 

Több mint érdekes, hogy a ThatsMyFace.com  háromdimenziós nyomtatóval megalkotott gumi-, és papír álarcot kínál az érdeklődőknek viszonylag jó minőségben és elfogadható áron.  A bőrszín és a forma is meglehetősen élethű, kizárólag  a szemeknek kihagyott "kémlelőnyíláson" látszik, hogy álarcot hordunk. Az arcfelületre felhúzható elasztikus, gumiszerű műanyag álarc ára 200 dollár, de alkalmi papír álarc 100 dollár alatti áron is megrendelhető.  

"A chicagói Columbia Collage-en tanuló Leo Selvaggio nemrég egy Indiegogo kampányt is elindított, hogy támogassák a kezdeményezését. A művész egy nyílt forráskódú arctitkosító szoftver prototípusát is elkészítette, ezzel a videókban szereplő arcokat lehet az övére lecserélni. Ez később ingyen letölthetővé válik az URME Surveillance weboldalán."- index.hu.

Leo Selvaggio nyilván jó ötletnek és talán üzleti vállalkozásnak is tartja ezt a koncepciót, jóllehet a magam részéről egy nagyon buta heccnek látom.(Bizonyára látta a "V mint Vérbosszú" c. filmet...) Teljesen életszerűtlennek tartom ugyanis, hogy bárki is hosszabb távon hetekig, vagy akár évekig egy gumiálarc mögé bújva akar eltűnni a "kíváncsi" kamerák elől. Ez már csupán azért is kivitelezhetetlen, mert nyilvánvalóan egy hosszabb távú álarc viselés legalábbis bőrirritációkat okozhat.  Egy félórás bűncselekmény - például bankrablás - alkalmával viszont az álarc viselése, már szignifikánsan megnehezítheti a tettes beazonosítását. 

 Egyik korábbi bejegyzésemben már megemlítettem, hogy az  Egyesült Államokban nemrég kaptak el egy 37 éve körözött személyt aki 1974-ben  szúrta le egy katonatársát, és 1977-ben szökött meg a börtönből. Arcfelismerő szoftverrel tudták azonosítani, ami a technológiának egy bravúros eredménye. 

URME SURVEILLANCE: Indiegogo Campaign from Leo Selvaggio on Vimeo.

Egyébiránt már a piacon rendkívül sok igen kreatív megoldást kidolgoztak leleményes fejlesztők, hogy hatástalanítsák az arcfelismerő rendszerek működését. Azonnal hozzá kell tennem, hogy például a fenti maszkkal, nem csupán az arcfelismerő kamerarendszereket lehet kijátszani, - hanem minden térfigyelő, vagy telepített kamerarendszer hatékonysága ilyen megoldásokkal erőteljesen lerontható. Hiszen kizárólag a testmagasság és a ruházat azonosítható be a képi felvételek alapján, - de a legkarakteresebb információ az arckép így rejtve marad. Az arcba húzott sapka, a kapucni, a napszemüveg, az arc elmaszkírozása és még rengeteg más technológiával is lehet rövid távon és alkalmilag zavarokat kelteni.

Egyes proteszt csoportok mindenféle kamerarendszer ellen egyfajta "háborút" kezdeményeztek, függetlenül attól, hogy térfigyelő vagy objektum felügyeleti rendszerről van szó. Elsősorban az emberi szabadság jogok korlátozását vélelmezik,  és egyfajta totális ellenőrzéstől tartanak.  Sokan már   Georg Orwell által megírt  (1984) világot vizionálják. Jóllehet ezek a lelkes "proteszt" csoportok nem bűnözők, - de a bűnözők malmára hajtják a vizet...

 Átlátszó műanyag álarcot öltenek, a fejüket 45 fokos szögben megdöntik (hamar nyaki görcsöt okoz) csak azért, hogy ellehetetlenítsék az arcfelismerő szoftverek működőképességét. Amatőr megoldásokkal lehet fényforrást beépíteni a baseball sapkákba, melyek elvakítják a kamerákat. De lézer fénysugárral is "zavarba hozhatók" a kamerák.  Ezeket a módszereket még terjesztik is...

 

Mindenféle mesterkedés és maszkok előállítása ellenére is az a véleményem, hogy az arcfelismerő technológia további fejlődése és elterjedése megállíthatatlan folyamat. Természetesen jogászok és emberi jogi szakértők véleményét és szakértelmét kikérve lehet, és kell majd a felvételeket tárolni és kezelni. Hazánkban már ma is rendkívül, - sőt sokak szerint túl szigorú - jogszabályok szabályozzák a kamerafelvételek tárolást és megőrzését. 

Az arcfelismerő szoftverek fejlesztői és az ellene fellépők között hosszú távú erős "versengés" várható, ahol az ellen érdekű felek folyamatos kreativitásra és leleményességre vannak kényszerítve. Manapság már a fejlesztők nem csupán az arcszerkezet beazonosíthatóságára koncentrálnak, hanem egyre inkább a testméretekre és tipikus testtartásokra is.  

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer intelligens kamerarendszerek magánbiztonság arcfelismerő kamerarendszer kutatás fejelsztés