2014. jún 03.

Polgárpukkasztó akció gázpisztollyal

írta: steve4security12
Polgárpukkasztó akció gázpisztollyal

 a_tolvajk.jpg

Többször is   tisztelettel és nagyrabecsüléssel írtam már  a Tolvajkergetők önkéntes bűnmegelőzési munkájáról. Ez az országos mozgalommá fejlődő csapat elsősorban csali kerékpárok kihelyezésével és a tolvajok kézre kerítésével vívott ki magának méltán elismerést. Közösségi oldalaik, web oldaluk, a profi kommunikáció egyaránt szervezettségre utal. Ugyanakkor módszereik - a legjobb szándékaik ellenére is -   egyesek számára kicsit erőszakosnak tűnnek.

Legújabb Hódmezővásárhelyi akciójukkal a média és a közvélemény  érdeklődésének középpontjába kerültek. Magát az akciót nagyon nehéz értelmezni és értelmesen bárhova is besorolni. A közösségi oldalukra feltöltött általuk készített videó ( az első verziót több mint 200 ezren nézték meg aztán el lett távolítva)  hatalmas népszerűsége mellett is erősen megosztja a közönséget. Nagyon sokan gratulálnak nekik az állítólagosan bűnöző életmódot élő B. Zoltán elleni fellépésük miatt. Mások az akciót eltúlzottnak és erőszakosnak minősítik. Többek között a rendőrség is jogszerűtlennek minősítette az akciót és eljárást kezdeményezett.

 Az érintett személy B. Zoltán így interpretálta az eseményeket.

– "Ebédeltünk, amikor többen bejöttek a házba, és négy gyermekem, valamint a terhes feleségem szeme láttára ránk rontottak. Gázpisztollyal szó nélkül fejbe lőttek, vascsővel ütlegeltek, rám támadtak pajszerral. A bútorainkat erővágóval verték szét, összeszedték a pénzünket, az aranyainkat. A szárítóval együtt dobálták ki a gyerekruhákat, az asztalt, a bőr ülőgarnitúrát az ablakon keresztül az utcára. 10-15 percig törtek-zúztak" – mesélte Borbás Zoltán. 

Ezzel szemben a tolvajkergetők az alábbi tájékoztatást tették közzé FB oldalukon:

"Először is oszlassuk el néhány önjelölt jogdefiniátor tévképzeteit. Gáz-riasztó pisztoly engedély nélkül vásárolható és tartható. A közterületen való viseléshez kell egy formális engedély. A videó viszont egy magánház kertjében készült, ahol a pisztoly gazdája jogszerűen, a tulajdonos engedélyével, és érvényes bérleti szerződés birtokában tartózkodott. Ezzel szemben a pofán lőtt szegény áldozat erőszakkal hatolt be oda, fenyegetőzött. Többszörösen büntetett, erőszakos bűnözőről van szó, aki korábban embercsempészetért ült, kábítószerrel kereskedik. Az, hogy ez az "ő háza" csak annyiban igaz, hogy pár hónappal korábban veréssel és fenyegetéssel kikergette onnan a jogos tulajdonost. Amennyiben ez valaki szerint tulajdonjog megállapítására alkalmas, ahhoz szívesen elmegyünk tulajdonjogot szerezni az ingatlanában." 

"Jött aztán egy pár elmebeteg, akik "önbíráskodásról" sipákolnak, és azt hiszik, lovagi tornához kértük fel őket bírónak. Kedves idióta Gyerekek, szó sem volt erről. Az, aki azon rinyál, hogy "túlerőben támadtunk", vagy hogy "ok nélkül ráfogtuk a pisztolyt" szegény bűnözőre, azok menthetetlenül és sajnálatos módon élet- és társadalomképtelenek. A saját egyesületünk által bérelt magánterületre annyian megyünk be, amennyien akarunk. Ha valaki oda erőszakkal behatol, és szakosztályvezetőnk karját megragadva ki akarja onnan őt lökdösni, arra még szép, hogy a szakosztályvezetőnk ráfogja az önvédelmi fegyverét. Ha ezek után megpróbálja kicsavarni a kezéből, miért is "aljasság" meg "cigány tempó" pofán lőni? Egy olyan alakot, aki verőlegényeket küldött egy 55 éves nőre, mert  beszélni mert a megyei újságnak arról, hogyan kergette ki őt az otthonából? Ejnye, Gyerekek, nektek a társadalomtól elzárva, közrendvédelmi felügyelet mellett kellene élnetek, mert közveszélyesen ostobák vagytok..."

"Aztán van egy pár önjelölt vizsgálóbíró is, akik szerint a videó "nem támasztja alá a korábban írtakat", mármint hogy Borbás öklöt emelt Tomcatre. Miért, ti látjátok a kezeit a videón? Az egyik kezével megragadta TC karját, a másikkat ökölbe szorította, ütni készült. Ezért fogta rá a pisztolyt. Mi ott voltunk, és mind a tizennyolcan láttuk. Ti meg nem. A továbbiakban az szólaljon meg a kérdésben, akinek írásos meghatalmazása van Borbástól, hogy ő a jogi képviselője."

 Nekem ugyan nincs írásos felhatalmazásom B. Zoltántól - és nem is lesz a jövőben sem. Mindazonáltal állampolgárként engedtessék meg nekem is kifejteni álláspontomat. 

Természetesen a nehezen áttekinthető ügyben a rendőrségnek és más hatóságoknak kell rendet vágniuk, - gondolom alapos jogi szakértői vélemények alapján. Mindazonáltal a társadalom nagy része számára sokkal megnyugtatóbb lenne, ha az ilyen vitás ügyeket nem társadalmi szervezetek és mozgalmak  hanem az arra kijelölt hatóságok intéznék. 

A tolvajkergetők ezzel az akcióval hatalmas média felülethez és sajtó nyilvánossághoz jutottak.  Nagy kérdés, hogy ez volt -e az eredeti szándék. Az is nagy kérdés, hogy ezt az akciót jogilag kellő körültekintéssel tervezték-e meg, továbbá az akció kivitelezése is tervszerűen zajlott-e le. A tolvajkergetők állításuk szerint érvényes bérleti szerződéssel léptek birtokon belülre. Az is világosan látszik, hogy legalább két személy készített videó felvételt. (Nem lennék meglepődve, ha egy másik felvétel is megjelenne hamarosan a közösségi oldalakon.)

Nekem mint az események távoli szemlélőjének két dolog jut eszembe az üggyel kapcsolatban:

o A társadalmi igazságosság és a bűnözés visszaszorítása  nagyon sok jó szándékú, tenni akaró aktivistát, és önkéntes támogatót mozgósít,  akik szabad idejüket feláldozva igyekeznek segíteni bajba jutott honfitársainknak. Mindezért jogosan vívtak ki maguknak társadalmi elismerést, és széleskörű támogatottságot.

A jelek szerint  immáron nem csupán kerékpártolvajokra "vadásznak", hanem viszonylag bonyolult birtokvitás ügyben is igyekeznek megmutatni erejüket. A birtokon belüli személyeket a jogrendszer laikus vélemények szerint szinte jobban védi mint magát a tulajdonost.  A törvények és jogszabályok érvényesítése/ betartatása  sajnálatos módon nem mindig találkozik igazságérzetünkkel. Sőt az igazságszolgáltatás rendszerének rugalmatlanságát és lassúságát is lehet kritizálni.   Erőszakosnak látszó módszerekkel - dulakodással és gázpisztollyal - még sem lehet igazán meggyőzően embertársaink jogaiért küzdeni. Függetlenül az akció hatósági megítélésétől, a videó felvételek önmagukért beszélnek. Nem tűnik túl életszerűnek az az érvelés,  hogy TC. közel húsz fő kíséretében gázpisztollyal lett volna kénytelen megvédenie magát B. Zoltánnal szemben.  

o Ennek a mozgalomnak immáron nagyon sok követője és szimpatizánsa van. Nagyon komoly felelősséget vállalnak fel a tolvajkergetők amikor széles körben teszik közzé sikeresnek vélt akcióikat. Profi videóikkal és népszerű FB oldalukkal  éppúgy vélemény formálókká váltak, mint más nagy hatalmú médiumok. Kár lenne, ha az erőszak bármilyen formáját, mint követendő mintát népszerűsítenék. Szerintem még az sem lehet mentség, ha egyébiránt bűnözőnek vélt személyekkel szemben lépnek fel erőszakosan. Az sem lebecsülendő mellékkörülmény, ha ez a fegyvernek látszó tárggyal történő fellépés - többször leadott lövésekkel - kiskorú gyerekek előtt játszódik le. Kiskorú gyerekekben akár jelentős lelki traumát is okozhat egy ilyen incidens átélése.  

Én  egyébiránt a magam részéről még a verbális erőszak - és bizonyos vélemények oktrojálását se tudom támogatni. 

  Továbbra is drukkolok a tolvajkergetőknek, hogy nagyszerű kezdeményezésüket vigyék tovább és a bűnmegelőzés terén eddig is elért komoly  eredményeikre méltán büszkén működjenek tovább. Én személy szerint ezt a hódmezővásárhelyi "fellépésüket" különösebben nem tudom díjazni. Mindazonáltal kár lenne ezért a sokkal többre hívatott mozgalomért, - ha ilyen balul sikerült akciók miatt társadalmi megítélésük és támogatottságuk megrendülne. De azt sem tudnám kitörő örömmel fogadni, ha több más hasonló önkéntes csoport kezdene el "rendet teremteni".

Szólj hozzá

fegyverek közbiztonság bűnmegelőzés konfliktus kezelés magánbiztonság