2014. jún 23.

Vagyonőrök vs droidok?

írta: steve4security12
Vagyonőrök vs droidok?

a_robo_guard.jpg

A vagyonőri munkának sajnos vannak olyan kötelező rutin elemei, amelyek nem túl látványosak, mégis el kell végezni. Ezek  a precizitást és pontos megfigyelőképességet igénylő apró mozzanatok, ahol időnként hibáznak is a biztonságiak. Talán pont erre gondolhattak azok a fejlesztők, akik roppant érdekes feladatra vállalkoztak.

Az Egyesült Államokban és Japánban már régóta kísérleteznek robotok fejlesztésével. Néhány napja azonban a londoni DailyMail és Mirror lapok is egyfajta nyári szenzációként közölték a legújabb európai droid tesztelésről  szóló híreket. 

Különböző innovációs műhelyek már több éve dolgoznak a robot biztonsági őr koncepción. Az intelligens rendszernek nem lankad a figyelme, elképesztően sok adatot képes tárolni és feldolgozni. Jóllehet nem olcsó az egyszeri beszerzési ára, - viszont munkabér költség nélkül üzemeltethető. Sok más előnye mellett azt gondolom a robot biztonsági őr egyelőre a jövő zenéje.

Jóllehet a piacvezető nemzetközi cég, a Group 4 Securitas immáron rendszerbe állított egy teszt robotot Londonban. A Bobnak keresztelt robot egyelőre a cég Gloucesershire-i központi épületének folyosóján "járőrözik" és minden gyanús viselkedésmintát azonnal jelent a szolgálatban lévő valódi vagyonőr "kollégájának". Az önállóan működő droid tud beszélni, adott esetben segítséget is kér humán társától, ha elakad. Ha az akkumulátora lemerülőben van, - önállóan feltölti magát elektromos töltéssel. Bob "ismeri" az épület alaprajzát és szobáról szobára halad. Menet közben mindent leszkennel és 3D-s felvételt készít. Minden eltérést azonnal érzékel és arról jelentést küld.

A robot része annak a nagyszabású pilot projektnek, amelyet a Birminghami Egyetem végez. A 12,2 millió $-os projekt célja olyan droidok kifejlesztése, amelyek alkalmasak lehetnek irodaházi munkára. Szerény megjegyzésem szerint hazai fejlesztési műhelyek szerényebb összegből is tudnának hasonló, vagy akár jobb eredményeket produkálni. 

Ezek a robotok a vagyonőrökkel ellentétben 24/7-es folyamatos szolgálati rendszerben működnek és szemben humán "társaikkal" soha sem alszanak el. Sőt, az előre beprogramozott algoritmusok szerint gyakorlatilag 100%-os minőségben végrehajtják feladataikat. Igaz viszont, hogy egyelőre kezek és megfelelő program hiányában képtelenek dolgokat kezelni és intézkedni.

Véleményem szerint a robotok soha sem lesznek képesek kiváltani az emberi kreativitást és megérzéseket. Viszont rengeteg ismétlődő "rabszolga" feladatot átvehetnek az embertől, - és bizonyos részterületeken lényegesen megbízhatóbb és precízebb teljesítményre lehetnek képesek. A kérdést tehát nem lehet az "emberek vagy robotok" szintre leegyszerűsíteni, - mert nyilvánvaló módon a tudományos és technológiai célokon túlmenően foglalkoztatási és szociológiai kérdések is megválaszolandók. Manapság amikor amúgy is nagy a munkanélküliség aránya, sokakat aggodalommal töltenek el az ilyen hírek, - egyébiránt teljesen fölöslegesen.

Ezeket a tesztelés alatt álló robotokat én gyakorlatilag mobil intelligens kamerarendszernek tudnám definiálni, amelyek öntanuló szoftverük segítségével képesek a változó körülményekhez is intelligens módon alkalmazkodni. Két-három hét alatt "megtanulják" szolgálati feladataikat, vagyis megismerik a járőrútvonalat. 

A fenti projekt keretében immáron 6 robot tesztelése folyik különböző helyszíneken, több más angliai biztonsági cégnél is és egy készüléket Ausztriában is tesztelnek egy idősek otthonában. Mindegyik robotnak saját nevet adtak a fejlesztők. A londoni Nemzeti Történeti Múzeumban tesztelés alatt lévő robot neve például Linda.

Az öntanuló szoftverrel ellátott robotok folyamatosan "megtanulják" az őket körülvevő környezetet és minden változást azonnal jelentenek. Bizonyos előrelátó (prediktív) algoritmussal is rendelkeznek, melyek hatékonysága természetesen csak a későbbiek folyamán fog kiderülni. 

A vagyonvédelem és közbiztonság területén is elképesztő tempóban folyik fejlesztési munka. Nem kell hozzá órási előrelátó képesség, hogy érzékeljük mit hoz a jövő. Legalább két dolgot ebből a fejlesztésből is láthatunk a jövőre vonatkozóan:

1/ Az öntanuló szoftverek elterjedése már jelenleg is napirenden van, - én további térhódításukkal számolok.

2/ Egyre erőteljesebb kísérletek és fejlesztő munka folyik annak érdekében, hogy az intelligens rendszerek ne csupán a múlt eseményeit rögzítsék, hanem a jelen időben azonnal értelmezhető eseményeket detektáljanak.  Sőt a rendszerek fejlesztésének iránya a múltból egyenesen a jövőbe irányul, mégpedig előrelátó (prediktív) irányba. 

A fenti álkérdésre (vagyonőrök vs droidok) pedig roppant egyszerű a válasz. A képzett vagyonőrök munkáját segíteni kell intelligens megoldásokkal, - de a robotok soha sem vehetik át az ember szerepét. Azoknak a "droidoknak" az ideje pedig végképp lejárt, akiknek gyorsabban kipattan az öklük, mint ahogyan az agyuk lenne képes működni. Az intelligens és képzett vagyonőrök működését egyre több intelligens eszköz és technológia fogja segíteni a jövőben. De az irányítás mindig emberi kézben marad...

Szólj hozzá

egyéb őrszolgálat kereskedelmi vagyonvédelem intelligens kamerarendszerek intelligens őrszolgálat intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés