2014. júl 08.

Profi biztonsági ajtó - profi betörők ellen

írta: steve4security12
Profi biztonsági ajtó - profi betörők ellen

titandoor2s.jpg

Továbbra is az egyik legkedveltebb célpont a betörők számára a bejárati ajtó. Tegyük hozzá azonnal, a zsiványok az elhanyagolt és nem megerősített ajtókat kedvelik. Sajnálatos módon gyenge minőségű, alacsony ellenállást kifejtő ajtókból bőséges a választék. Ezeket a normál, gyenge ellenállóképességű ajtókat profi betörők percek vagy inkább másodpercek alatt leküzdik. Pedig egy biztonsági ajtónak profi elkövetők és profi eszközök használata esetén is legalább 5 perc ellenállást kellene kifejteniük. Mindez nagy zajjal és feltűnéssel is jár, - így igen komoly valószínűséggel az elkövető inkább tovább áll. 

Egy professzionális biztonsági ajtó 1,5-2 mm vastag acéllemez lapborítással van megerősítve. De olyan megoldások is léteznek, hogy egy erős rácsszerkezetet építenek a szakemberek az ajtó belsejébe.  Az ugyancsak acéltok acéltüskékkel vagy a szakzsargon szerint dübelekkel van a falazatba berögzítve. Egy igazán biztonságos ajtón nem csupán egy zárszerkezet van felszerelve, hanem legalább kettő, vagy inkább három. De  nem feltétlenül szükséges 2 vagy 3 zárszerkezet, lehet 1 is, akár 20 perces minősítéssel, ez esetben a zárszerkezet 4 fordulatos, 3 irányba záródik 12 helyen.

Az ajtó lapok közötti része erős ellenállás kifejtésére alkalmas  és egyben tűzálló , és zajcsökkentő töltelékanyaggal van feltöltve, - így meglehetősen nagy a súlya. A nagy súly ugyan megnehezíti az ajtó szállítását és beépítését, - de a betörők dolgát különösen.

 Ezért aztán ha nem is lehet felismerni azonnal a biztonsági  karaktert, mihelyt nyitjuk az ajtót, azonnal érezzük a súlyán, hogy miről van szó. Egy avatott szakember azonban az erőteljesen megerősített zsanérokon is azonnal  érzékeli a biztonsági szintet. Egy biztonsági ajtó szerény véleményem szerint legalább 3 - de inkább 4 -  rendkívül erős zsanérral rögzül a tokhoz. A zsanéroknak nem csupán azért kell roppant erősnek lenniük, hogy elbírják a nagy tömegű ajtó feszítő erejét, - hanem a betörők feszítő erejével szemben is ellenállóképesnek kell lenniük.  Amíg az ajtó jobb oldalán a zárszerkezetek, addig a bal oldalán a zsanérok gondoskodnak a biztonsági szintről. 

Kétféle filozófia létezik a biztonsági ajtók gyártása és megrendelése során. 

 blog1.jpg1/ Van aki eleve olyan ajtóban gondolkodik, amelyről azonnal látszik, hogy biztonsági ajtó. A tulajdonos szeretné a nem kis beruházással eleve megelőzni még a betörés gondolatát is, - ezért szinte megüzeni" a rossz fiúknak, hogy talán máshol kellene próbálkozni. Az ilyen ajtókat tipikusan kültéri elegáns rácsszerkezettel dobják fel, amelytől egyébiránt sokan ódzkodnak. Ez a rácsszerkezet nem külön tagban készül, - mint ahogy gyakran látjuk hazánkban - hanem az ajtó szerves részeként roppant elegáns kivitelben.

Természetesen az üvegfelületet ki is lehet nyitni és ily módon a lakás szellőztetése megoldható, - miközben az ajtó zárva van. Különösen az ilyen nyári kánikulában ez a funkció is nagyon hasznos lehet. Többek között úgy lehet az üvegfelületet kinyitni, hogy  nem kell közben  a besurranó tolvajok miatt aggódnunk. 

 shutterstock_5392000_800.jpg2/ A másik irány a decens elegáns ajtó, ahol a kivitelezők a robosztus fém testet vékony fa dekor lemezzel rejtik el. Ennek a koncepciónak a hívei nem akarják "tudatni" a világgal, hogy drága biztonsági ajtót szereltettek fel otthonukban. Egyes kivitelezők csupán festékkel fedik el a fém felületet, mások csak fa mintázatú tapétával. Az igazán elegáns megoldás a vékony fa lemez borítás, mely szinte tökéletes fa ajtó illúziót nyújt.

 A kivitelező cég bármilyen elegánsan is dolgozza ki az ajtó felületét, -  jó szemű szakemberek és profi betörők egyaránt felismerik azt. Ugyanis  a megerősített zsanérok, a három zárszerkezet, de különösen az ajtó súlya árulkodó jel, - ami nem is baj. Hiszen ez esetben is első számú prioritás a prevenció.

Ezek az elegáns kivitelű biztonsági ajtók egyidejűleg felelnek meg magas szintű biztonsági-, és esztétikai igényeknek is. Az otthonából ugyanis senki sem akar börtönt építeni. Manapság már ilyen elegáns kivitelű ajtót előregyártott kivitelben is megrendelhetünk. Igényes felhasználók azonban általában profi szakcéget kérnek fel és "testre szabott" minőségi biztonsági ajtót rendelnek maguknak profi másolás ellen védett cilinder zárszerkezettel.  

Mik lehetnek a  biztonsági ajtók  (esetleges) gyenge pontjai:

1/ Gyenge minőségű zárszerkezet, amelyet a ravasz zsiványok könnyűszerrel tudnak hatástalanítani. Több mint  kellemetlen lehet, ha valakinek a méreg drága biztonsági ajtaját úgy törik fel, hogy a gyenge minőségű zárszerkezetet iktatják ki.

A cilinderbetéteknél a másolásvédelmet másodlagosnak tekintem, fontos, hogy legyen a cilinderbetét törés, fúrás, letapogatás ellen védve, a prémium kategóriás cilinderbetétek ezen felül tudják a plusz törésvédelmet, másolásvédelmet, maghúzás elleni védelmet, illetve minél több azonosító csap, gyűrű biztosítja a kulcs azonosítását.

Megítélésem szerint a tollas (prémium kategóriás) zárszerkezetek nagyobb mechanikus védelmet biztosítanak, mint a cilinderbetétek, mivel erősebb, robosztusabb a kulcs, sok azonosító lamella azonosítja a kulcsot.

A két zárszerkezet kombinálása, tollas-cilinderes adja a mechanikus védelem csúcsát.

A Gordiusz védőpajzs szinte minden ismert betörési módszer ellen hatékony védelmet biztosít. (fúrás, törés, fésűs rezegtetés, kopogtató módszer, ragasztás, maghúzás, átütés, savazás, és egyéb rongálási kísérletek ellen) 

2/ Gyenge minőségű zsanérok (főleg ha csak kettő vagy három van felszerelve) nagyon leronthatják az ajtó ellenálló képességét  Erős biztonsági ajtókhoz fokozottan erős zsanér szerkezet is dukál, amely a "klasszikus" leemelés ellen is megvédi az ajtót. Több mint kellemetlen, ha a roppant drága és egyébiránt erős ajtót a betörők a zsanér oldalon egyszerűen vállal betolják.

3/ Amennyiben keskeny rések maradnak az ajtó peremén, az megkönnyítheti a betörők dolgát. Felfeszítés ellen is védeni kell az ajtót, hogy semmilyen feszítő eszközt se tudjanak a betörők valamilyen keskeny résbe beilleszteni. Következésképpen a biztonsági ajtóknak tökéletesen zárniuk kell a teljes felületen, - egyébiránt így az ajtó is esztétikusabb.

4/ A gyenge vagy rosszul beépített tokszerkezet is problémákat okozhat. Az ugyancsak erős acélszerkezetből készült tokszerkezetet rendkívül erősen és stabilan kell a falazatba beépíteni.  A tokszerkezet függőleges oldalain minimum 4-4 és ezenkívül fönt és lent is legalább egy-egy fémtüskével kell a falazathoz, ill. a padlózathoz rögzíteni. 

5/ Ne hagyjuk el a biztonsági ajtó kulcsát. Még ha csak biztonsági kód kártyával is lehet csupán másoltatni a speciális zárszerkezetek kulcsait, - ha elhagyjuk, nagy baba kerülhetünk.

A vagyonvédelmi rendszerek döntő láncszeme a bejárati ajtó megerősítése. Akinek nincs elegendő anyagi forrása profi biztonsági ajtóra hevederzárral, hozzáépített fémráccsal vagy újabb zárszerkezetekkel is meg tudja erősíteni a meglévő ajtaját.  A megerősítésként  kiépített biztonsági ráccsal nekem csupán az a problémám, hogy az esetleges menekülési időt megnöveli. Véleményem szerint bármilyen kicsi is a tűz vagy más katasztrófa (pl. földrengés) kockázata, -  előrelátó módon akkor is gondolnunk kell otthonunk leggyorsabb elhagyásának lehetőségére.

Viszonylag kevésbé elterjedt hazánkban az ajtó lap padlózatba épített úgynevezett éjszakai zárral történő megerősítése. Egy roppant erős ellenállást kifejtő fémszerkezetről van szó, amelynek segítségével az ajtó lapnak a legalsó padlózathoz illeszkedő részét is jelentősen megerősíthetjük:

Az igazi megoldás a profi betörőkkel szemben azonban egy profi biztonsági ajtó. Igaz nem olcsó mulatságról van szó. Egy igazán komoly biztonsági ajtó beépítése 150-500 ezer forintba is kerülhet, de extra igények esetén az összeg még magasabb is lehet. 

A Magyar Biztosítók Szövetsége már 1992-ben kidolgozta ajánlásait a felhasználók számára. A biztonsági ajtók esetében kategóriák szerint minimum 5 perc leküzdési időt ajánlanak az alapkategóriában. A legmagasabb kategóriában minimum 20 perc az ajánlási szint. De ahogy a fenti török videó filmben látjuk egy igazán biztonságos ajtót gyakorlatilag még profi szerszámokkal is szinte képtelenség feltörni. Nem beszélve a hatalmas zajhatásról, ami tovább fokozza a vállalkozó betörő stressz szintjét.

Marad még a kérdés, hogy építőanyag kereskedésekben kapható előre gyártott biztonsági ajtókat vagy profi szakcéget felkérve "testre szabott" speciális igényeink szerint összeállított ajtót rendeljünk. Nyilvánvaló módon az előbbi olcsóbb megoldás, - csak éppen nagyobb valószínűséggel tudják a csibészek leküzdeni a már jól ismert modellt. Ezzel szemben a szakcég által egyedileg méretre gyártott és speciálisan összeállított biztonsági ajtóról gyakorlatilag az utcáról betekintve a betörő előzetesen semmilyen érdemleges információt nem tud begyűjteni.

Szerény véleményem szerint profi biztonsági ajtók leküzdésére többnyire még profi betörők sem vállalkoznak.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés biztonsági ajtó lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság