2014. júl 09.

Trafikrablás újratöltve

írta: steve4security12
Trafikrablás újratöltve

rablas1.jpgFogalmam sincs honnan jönnek és merre tartanak azok a szerencsétlen trafik rablók, akiknek igen magas hányada rendőr kézre kerül, - és 5-8 év szabadságvesztéssel kell kalkulálniuk.

Ráadásul a rablási kísérlet egyáltalán nem kecsegtet kiemelkedően magas könnyen jött pénzzel. 50- 100 ezer forintnál nagyobb készpénz mennyiségre egyáltalán nem számíthatnak ezek a szerencsétlen amatőrök.

Önmagában a kérdés feltevése is szívszorongató, - érdemes-e 5-8 év szabadságvesztést kockáztatni (igen komoly lebukási kockázattal) viszonylag könnyen megszerezhető 50-100 ezer forintos "könnyű" zsákmány reményében.  Egyetértek azon szakértői véleményekkel, hogy itt elsősorban alkalmi és amatőr elkövetőkről van szó, - akik többnyire  brutális lépésekre nem is képesek.  Sajnos azért előfordulnak immáron brutális támadások is, fegyverrel, vagy akár vascsövekkel is.  Éppen amatőr  és alkalmi jellegük miatt ezek a bűnözők előre kiszámíthatatlan módon reagálnak mindenféle ellenállásra, vagy "fenyegetettségre". Jelenleg a rablásokat elszenvedni kénytelen  eladók helyzete egyáltalán nem megnyugtató...

Sok korábbi trafik tulajdonos elvesztette üzletét és ezért új megélhetési lehetőség után kellett nézniük.  De a "nyertes"  trafik tulajdonosok is pórul jártak, - mert az egyébiránt értelmetlen beláthatatlansági szabályozás miatt immáron a gatyájukat is biztonsági rendszerekre kell költeniük. Ebben a témakörben immáron több bejegyzést is írtam, - de egy-két új javaslattal és tanáccsal igyekszem ma is hasznossá tenni magam.  

1/ A bejárati ajtó kinyitását eleve hangjelzéssel érdemes ellátni, hogy az eladó azonnal értesüljön a vevő (vagy akár rabló) belépéséről. Korábbi bejegyzésemben már kifejtettem, hogy elvileg annak sincs akadálya, hogy a beléptetést az eladó vezérelje. Egyre több egyszemélyes kis üzlet és bankfiók használja már a beléptetés ezen formáját. 

2/ Kamerarendszert immáron szinte az összes trafikban alkalmaznak, jóllehet a kamerák többnyire rosszul vannak felszerelve. A  telepítők ugyanis egy 20 évvel korábbi trendet követve a kamerákat a legmagasabb pontra szerelik fel, amelyek ily módon az elkövetők hajkoronájáról vagy kapucnijáról készítenek felvételeket.  Egy kamerát legalább úgy kellene beállítani, hogy minden belépő  személy azonnal láthassa a saját arcát a kontroll monitoron. A belépés pillanatában talán még nincs mélyen az elkövetők arcába húzva a kapucni. Legalább készülhetne egy használható arcfelismerésre és azonosításra alkalmas felvétel. Sőt, egyidejűleg azonnal tudatosulna az esetleges elkövető fejében, hogy kamerarendszer működik, komoly lebukási veszélyt generálva.

Korábbi bejegyzésemben már kifejtettem, hogy egy mini kamerát célszerű lenne közvetlenül a pénztár mellé installálni, mégpedig oly módon, hogy 45%-os szögben a kamera látószöge pont a rabló arcába irányuljon. Szintén korábbi bejegyzéseimben foglalkoztam már a videó távfelügyelet lehetőségével, - amit szintén ajánlani tudok. 

 3/ Profi  riasztó-, és  támadásjelző-, rendszer felszerelése (pánik gombbal) szintén ajánlott a trafikosoknak, ha még egyáltalán lépést tudnak tartani az egyre fokozódó biztonságtechnikai kiadásokkal.  A  támadásjelző - közismert nevén pánik gomb -  fix elhelyezésű kell legyen, mert a hordozhatósról a személyzet gyakran megfeledkezik -  az elem lemerül - és pont  amikor kellene, nem tudják használni.  (Ez Murphy törvénye, - mint tudjuk!) A fix támadásjelzőt célszerűen a pénztárgép alatti részen kell elhelyezni..

 aa_trafik.jpg4/ A dohánypult két oldalát  zárttá  lehet építeni, így a rabló nem tud azonnal és közvetlenül rárontani az eladóra. A pultot kiadóablakos biztonsági plexivel lehetne megerősíteni. Ez lehet némileg túlzásnak tűnhet, - de a rabló legalább nem képes közvetlenül az eladóra szegezni a fegyverét.

Mindezt kicsit félve írom le, mert ez már gyakorlatilag bankbiztonsági sztenderd. De a jelek szerint a rablások száma és az elkövetési módszerek is egyre veszélyesebbnek tűnnek. Az persze egy másik kérdés, hogy a trafikok tulajdonosai lépést tudnak-e tartani a biztonságtechnikai fejlesztéseket illetően.  

mlVA_0hbMbENa-CX7DK0lqQ.jpg

5/ “Bedobós”, vagy időzáras páncélszekrény alkalmazását is meg lehet fontolni (olyat, amilyen a benzinkutakon van). A Drop Slot Safe rendszer előnye, hogy mihelyt nagyobb készpénz áll rendelkezésre a pénztárban, azt a pénztáros azonnal köteles bedobni a széfbe. Ily módon a pénztárban folyamatosan csak minimális készpénz áll rendelkezésre, - gyakorlatilag váltópénzként. Ezt a technológiát érdemes lenne nagyon jól kommunikálni a belépőkkel, akár egy piktogram vagy tájékoztató tábla segítségével. Következésképpen a terepszemlére érkező rabló azonnal látná, hogy ide kár visszajönnie, - mert itt csak néhány ezer forint könnyű zsákmánnyal távozhat. 

Szép lassan meg kell barátkozni azzal a gondolattal is, hogy az egyszemélyes kis üzletek - de különösen a trafikok - eladóit fel kell készíteni váratlan helyzetek (pl. rablási kísérlet) kezelésére. Önmagában annak sulykolása, hogy az ott dolgozók élete és testi épsége az első számú prioritás, - egy kicsit már kevés. Alaposabb pszichológiai és taktikai felkészítésre lenne szükség, különösen a fegyveres támadások kezelését illetően. Konfliktus kezelési tréning pedig alapból soha senkinek sem árt, mert a konfliktusok száma  mint a gomba, - úgy növekszik.

Természetesen vasrudakkal brutálisan támadó bűnözők ellen vélhetően semmiféle konfliktuskezelési felkészültség sem elegendő. Szerény véleményem szerint előbb vagy utóbb az állampolgároknak lényegesen szélesebb körben kell biztosítani önvédelmi fegyverek beszerzését és ellenőrzött használatát. Ezek a "bátor" vasrudakkal nőkre támadó bűnözők jelenleg pontosan tudják, hogy gyakorlatilag semmiféle komoly ellenállásba nem fognak ütközni. Ez így roppant egyenlőtlen és igazságtalan "küzdelem". 

Minden elismerésem a trafikban dolgozó eladóké, akik zömmel rendkívül felkészülten és profin kezelték a helyzeteket. A rendőrség kiváló felderítési eredményeihez is gratulálok, mert a hírek szerint a rablók túlnyomó többségét kézre kerítették. 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet fegyverek trafik közbiztonság bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem rendkívüli helyzetek humán kockázatok