2014. júl 12.

Őszülnek Ferenc pápa testőrei

írta: steve4security12
Őszülnek Ferenc pápa testőrei

164717415.jpg

A sok szempontból újító nemrég hivatalába lépett pápa visszautasítja a korábban bevezetett szigorú biztonsági rezsim intézkedéseket.

Véleménye szerint a golyóálló üvegből kialakított pápamobil  "szardíniás konzervdobozként" elválasztja őt az emberektől. Következésképpen kérésére eltávolították az autóról  a golyóálló biztonsági üveg szerkezetet. 

A lényegesen közvetlenebb és nyitottabb kapcsolata a tömegekkel sajnálatos módon a kockázati kitettségét  jelentősen megnövelte. Ilyen körülmények között személyi biztonságának garantálása nem túl egyszerű feladat.

Egy spanyol újságnak a következőképpen nyilatkozott ezzel kapcsolatban;

"Az igaz, hogy bármi megtörténhet, de ezzel szembe kell néznem, az én koromban nekem már nincs sok veszteni valóm." Majd még hozzáfűzte; "Tudom, hogy bármi megtörténhet velem, de Isten kezében vagyok."

 A mindenkori pápa biztonságáért felelő híres svájci gárdistákat és a vatikáni csendőrséget  szinte az őrületbe kergeti  az első latin-amerikai egyházfő végtelenül kedves, filantróp ugyanakkor veszélyérzetet abszolút nem érzékelő viselkedése.

A katolikus egyház vezetőjének biztonságát mintegy 100 svájci gárdista,  közel  100 vatikáni csendőr és hozzávetőleg 140 olasz rendőr szavatolja. Közel sem egyszerű feladatról van szó, mert a pápa személyi biztonságának szavatolása mellett tekintettel kell lenniük, az vatikáni szokások és protokoll szabályok betartására is. 

Ferenc pápa rendkívül közvetlen magatartása és az előzetes tervektől eltérő spontán döntései különösen sok fejtörést okoznak a személyi védelmére kirendelt  biztonságiaknak. Legutóbbi brazíliai látogatása során a repülőtértől a belvárosig egy kis Fiatot használt ami egy kicsit kiverte a biztosítékot a személyvédelmi csapat tagjai körében. Izraeli látogatása során a nyugati parton egy biztonsági falnál állt meg a programtól eltérően ahol röviden imádkozott. Az eseménynek komoly szimbolikus jelentősége volt, de egyúttal ez is viták tárgya lett.

De amikor meglátogatta a római menekült központot, a biztonsági személyzetéről szintén teljesen megfeledkezett és egy hétköznapi kocsival vitte a helyszínre egy sofőr. 

A pápamobilt az 1981-ben II. János Pál pápa ellen elkövetett gyilkossági kísérlet után  állítottak rendszerbe. A  vatikáni biztonságiak egyúttal számtalan más rezsim intézkedést is bevezetek, így például fémérzékelő kapun át történő beléptetést.

 "Mindenki emlékszik azokra az alkalmakra, amikor II. János Pál megszegte a biztonsági szabályokat, hogy közvetlenül találkozhasson az emberekkel, még kockázatosnak tűnő vagy kiszámíthatatlan helyzetekben is" - idézte fel a vatikáni szóvivő a történteket. Sok biztonsági szakértő párhuzamot von II. János Pál és Ferenc pápa közvetlen, de biztonsági szabályokat "mellőző" viselkedése között. Ezek a viselkedési hasonlóságok eleve némi aggodalmatgiakban...erenc pápát a testőrség tagjai viszonylag gyorsan "kiszámíthatatlannak" nyilvánították, és nem kis aggodalommal végzik roppant felelősségteljes feladatukat. Az előre szoros időbeosztás szerint megtervezett programjai során rendre késésben van, és amikor a kísérői idegesen az órájukra pillantanak az önfeledt pápa váratlanul a tiszteletére megjelent tömeg közé vegyül.

 Ebben a szakmában  a kiszámíthatatlanság szónak nem túl kellemes a csengése, - különösen akkor, ha egy kiemelten fontos személy védelméről van szó.

A  csatolt  videó felvételek  alapján is érzékelhető,  Ferenc pápa önfeledten élvezi a találkozást a hívőkkel és mosolyogva integet híveinek. A pápamobil hiányában azonban hiába van mellette - egyébiránt nyilván felkészült - személyvédelmi csapat sok szempontból ők is az égiek kezében vannak. 

A jelek szerint Ferenc pápa nemes hívatását olyan magas spirituális szinten végzi, hogy mindeközben  személyes testi épségének megóvásáról teljesen megfeledkezik. 

 Az újító  egyházi vezető a korábban kialakult   szokásokat és tradíciókat is sok szempontból elutasítja.

A jelek szerint nem tud, és vélhetően nem is akar beilleszkedni a vatikáni protokollba. Idegenekkel beszélget telefonon, elutasítja a pompát, kijelentette, hogy nem kárhoznak el az ateisták, első számú embere, Pietro Pasolin érsek szerint pedig már az is napirendben van, hogy megkérdőjelezzék, valóban tartható-e cölibátus intézménye az egyházon belül. Egyesek a Miatyánk sokak által régóta vitatott megújításának gondolatát  is működéséhez kötik.

Sokakhoz hasonlóan én is kitüntetett figyelemmel kísérem Ferenc pápa egyházat megújító nemes küldetését. Ha képes lesz a dogmává merevedett - sokak szerint nem pontos - Miatyánk megreformálására  is, akkor vélhetően beírja nevét a történelembe. A Gnózis c. könyvben sokan olvashattuk már évekkel ezelőtt a helyesnek vélt verziót. A jelenlegi "ne vígy minket kísértésbe" szövegrész helyett a Gnózis szerzője szerint a helyes fordulat "és légy velünk a kísértésben".  

Addig is amíg Ferenc pápa áldásos - de közel sem egyszerűen követhető és kiszámítható - küldetését végzi, a védelmére rendelt biztonsági csapat is teszi a dolgát. A legmagasabb egyházi méltóságnak hála Istennek,, mindeddig a haja szála sem görbült. A biztonsági személyzet egyes tagjainak azonban - nemes hívatásuk gyakorlása közben -  néhány hajuk szála már megőszült.  

Szólj hozzá

biztonság testőr személyvédelem humán kockázatok VIP protection