2014. aug 27.

10 jó tanács,- hogy ne rabolják el frissen felvett készpénzünket!

írta: steve4security12
10 jó tanács,-  hogy ne rabolják el frissen felvett készpénzünket!

A_Rablas.jpg

Egy 70 éves idős embertől több millió forintját rabolták el fiatal elkövetők egy érdi bankfiók közelében.

 A sértett személy vélhetően közvetlenül a rablás előtt vehette fel a bankból a pénzt. A földre került idős embert még bántalmazták is az elkövetők, mielőtt a műanyag  szatyorjában lévő tetemes összeggel kereket oldottak.

Gondolom ezt a rémálomszerű történetet valamennyien szeretnénk elkerülni. Sajnálatos módon ilyen típusú rablások időnként előfordulnak. A rablók akár a bankfiók környékén tartózkodva, vagy előzetesen más forrásból szerzett információk alapján keresik leendő áldozatukat.. Általában a viszonylag nagy pénzzel távozó és bűnözői szemmel "könnyű prédának" látszó idős embereket, vagy nőket támadnak meg, - akik jellemzően egyedül távoznak a felvett pénzzel.

Röviden felvázolom azon tanácsaimat, melyek betartása esetén nagy eséllyel nem rabolják el tőlünk frissen felvett készpénzünket:

1/ Bármilyen meglepő, de ma már a bakkártyák és elektronikus utalások korában azt javaslom, hogy lehetőleg kerüljük a készpénzes fizetési módot. Amennyiben megoldható pénzügyi tranzakcióinkat átutalásokkal, és kártyás fizetési módon intézzük. Természetesen itt is vannak kockázatok, - de legalább nem kell tartanunk brutális fizikai bántalmazástól.

2/ Amennyiben komolyabb készpénz felvételére készülünk, - azt előzetesen senkivel se osszuk meg, hogy véletlenül se kerüljön az információ bűnözői körökhöz. Még közvetlen rokonainkkal se osszunk meg ilyen szenzitív információkat, ha nem muszáj. Inkább egy kis paranoia, - mintsem egy fegyveres rablóvak kelljen szembenéznünk.

3/ Ha már több milliós összeg felvételét előzetesen be kell jelentenünk, -.akkor kérjük meg a bankot, hogy ezt az összeget egy külön helyiségben adják át számunkra, megfelelő diszkrét körülmények között. Komolyabb és igényesebb pénzintézetek egy ilyen kérést abszolút megértenek, - jóllehet a jelenlegi fiókok zömében ez nem gyakorlat még. (Valószínűleg sok fiókban ennek a technikai feltételei sem állnak egyelőre rendelkezésre.)

M_103_karszijas_penzszallito_taska (1).JPG

4/ Több milliós összegeket semmiképpen se olcsó reklámszatyorba szállítsunk, hanem bőr-, vagy diplomata táskában. Bárki hozzájuthat speciális pénzszállító táskákhoz, melyek ha kitépik a kezünkből azonnal riasztó jelzést adnak. Karra erősíthető, füstpatronnal ellátott, sőt a rablók számára a szó szoros értelmében sokkoló "élményt" jelentő pénzszállító táskák is beszerezhetők, - igaz  mindez nem olcsó "mulatság". Természetesen a legprofibb táska sem garantálhat számunkra tökéletes biztonságot!

Amennyiben az agresszív bűnözők túlerőben erőszakos fellépéssel követelik pénzünket, inkább adjuk át azt, - mintsem súlyos testi sértésnek és bántalmazásnak tennénk ki magunkat. 

5/ Amikor megérkezünk a bankfiókba előzetesen nézzünk diszkréten körül, hogy nem látunk-e gyanús személyeket a közelben ólálkodni. Hallgassunk megérzéseinkre, - és inkább térjünk vissza 10-15 perc múlva, ha nem érezzük magunkat biztonságban. Azt semmiképpen se engedjük meg, hogy pénzfelvételkor bárki ismeretlen is közvetlen közelünkben tartózkodjon. Ha vagyonőrt és profi kamerarendszereket látunk a helyszínen valamelyest nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Mozgásunkkal és viselkedésünkkel semmiképpen se hagyjunk árulkodó nyomokat. Maradjunk mindvégig roppant nyugodtak és magabiztosak.

6/ Lehetőleg a készpénz felvételt követően ne gyalogosan sétáljunk hazafelé, - de tömegközlekedést sem javaslom opcióként. Az egyedül történő pénzszállítás akár gyalogosan akár autóbuszon viszonylag magas kockázati kitettséggel jár. Inkább rendeljünk taxit közvetlenül a bankfiók elé. Sőt akár megkérhetjük a taxitársaságot arra is, hogy  a taxis  bejárat előtt várjon meg minket. Legjobb megoldás azonban ha egy ismerősünk visz haza minket kocsijával. 

7/  Különösen idősebb személyeknek és a gyengébb nem képviselői számára azt ajánlom,hogy nagyobb összeg felvételekor kérjenek segítséget. Merjünk és ne szégyelljünk segítséget kérni.   Ha már egy megbízható rokonunkkal vagy kollégánkkal megyünk a bankfiókba, eleve kisebb a támadási kockázatunk. Nem árt, ha kísérő segítőnk fizikálisan is jó megjelenésű magas férfi aki puszta megjelenésével elbizonytalanítja az esetleges támadókat.

8/ Különösen idős egyedül élő emberek - ha semmiképen sem tudnak kísérőt megkérni - akkor kérjék meg a bank munkatársát, hogy kísérje ki őket a taxiig. Mindez lehetséges, hogy egyelőre szokatlan, - de valakiknek el kell kezdenie szokásokat kialakítania. Szerintem rendkívül pozitív és ügyfél orientált kezdeményezés lehetne a bankok részéről, rászoruló idős emberek számára profi kíséret biztosításának megszervezése.

9/ Mindenkinek ajánlom megfontolni, hogy több milliós összeg felvétele előtt profi biztonsági szolgálattól kérjen ajánlatot. Fegyveres vagyonőrök viszonylag nem túl magas összegért  szakavatottan és biztonságosan tudnak egy ilyen rutin feladatot végrehajtani. Jól tudni, hogy minden komoly biztonsági cég rendelkezik valamilyen értékű biztosítással, arra az esetre ha mégis bekövetkezne a rablás.

10/ Különösen több milliós készpénzfelvételünk minden egyes mozzanatát alaposan,  és minden részletre kiterjedően tervezzük meg,  mert elég egyetlen hibát elkövetnünk és bajba kerülhetünk. A bank széfjében többnyire igen nagy biztonságban van pénzünk. De a felvételt követően a felelősség és kockázat egyaránt ránk terhelődik. Célszerű személygépkocsival közlekednünk, és útvonalunkat is megterveznünk. Nagy érték esetén lehetőleg egy percre se hagyjuk készpénzünket és egyéb értékeinket őrizetlenül  az autóban.  Mihelyt megérkeztünk otthonunkba vagy az adott célállomásra azonnal helyezzük biztonságba a készpénzt. 

                                         .........................................................

Azzal mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy a bűnözők előszeretettel "vadásznak" készpénzre, különösen akkor ha nagyobb összegről van szó, és a szállítás körülményei nem kellően biztonságosak.  Egy idős ember, vagy egy gyenge nő sokkal inkább  látókörbe kerülhet, - különösen akkor ha óvatlan, fecseg, vagy bizonytalan félszeg mozgásával vonja magára a figyelmet.

A Magyar Biztosítók Szövetsége a pénzszállításra vonatkozóan is kidolgozta ajánlásait.  Érintett személyeknek érdemes előzetesen alaposan tájékozódniuk, és felkészülniük erre a nem kockázatmentes tranzakcióra. Aki csak teheti azonban hagyja pénzét a biztonságos banki széfekben, - és lehetőleg átutalással intézze ügyeit.

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés pénzszállítás veszélyforrások magánbiztonság