2014. okt 16.

Okos lakásvédelem, és -vezérlés

írta: steve4security12
Okos lakásvédelem, és -vezérlés

_77915691_71f9f131-c88f-48ac-8a17-3cf99adba726.jpg

A magánlakások  elektronikus rendszereinek  intelligens vezérlése már több mint 20 éves múltra tekint vissza. A riasztó-, vagy a kerti locsolórendszer, a lakás világítás, fűtés, a redőnyök, - sőt akár a kávéfőzőgép integrált vezérlése már régóta nem újdonság, - jóllehet sokak számára megfizethetetlen luxus. Sokáig ezeket az alrendszereket egy lakásban felszerelt vezérlő panelről lehetett szabályozni és előre beállítani. 

Az okostelefonok megjelenése azonban immáron arra is lehetőséget teremt, hogy az integrált rendszereket akár távolról is vezérelhessük. Ha például elfelejtettük a lakásunk riasztó rendszerét élesíteni, akkor azt egy okostelefon applikáció segítségével játszi könnyedséggel megtehetjük. 

Milyen előnyei vannak - és főleg lesznek -  ezen a rendszernek? 

o Amikor egy hosszú hétvégére, vagy akár több hétre elutazunk, akkor előzetesen be lehet állítani a fűtést, a klímát az általunk optimálisnak gondolt szintre. Ezzel energiát takaríthatunk meg. Sőt, a legfejlettebb rendszerek automatikusan visszaveszik a fűtést és lekapcsolják az elektromos berendezéseket, amikor a tulajdonosok távoznak a lakásból.  

o A rendszer "megtanulja" szokásainkat, vagyis azt, hogy mikor engedjük le az ablak redőnyöket, mikor kapcsoljuk be a televíziónkat és a szabadságunk idején is képes ezt a szokást reprodukálni, - vagyis a külső szemlélő (betörő, tippadó) nem tudhatja, hogy otthon vagyunk-e.

o Miközben a munkahelyünkön dolgozunk, úgy  tudunk beszélni a családi házunkhoz becsengető postással, vagy bárki mással, mintha otthon lennénk. Az előzetesen terepszemlét tartó betörő, vagy tippadó számára nem derül ki, hogy otthon vagyunk-e. Mindez bűnmegelőzési szempontból igen fontos tényező lehet, hiszen a betörők általában szeretnek biztosra menni. 

o Bármikor haza nézhetünk és nyugtázhatjuk, hogy minden rendben van-e otthonunkban.  Van aki csupán kedvenc kutyájára vagy macskájára szeretne rápillantani. Egyre többen azonban idős szüleik miatt aggódnak, hogy nem engednek-e be naiv módon szélhámosokat a lakásukba. Ezek az intelligens rendszerek ilyen szempontból is roppant hasznosak lehetnek. 

o Ezekkel az okos vezérlő rendszerekkel egy gombnyomással tudjuk nyitni a garázsunk, vagy akár a lakásunk ajtaját is. A garázs vagy kertkapu nyitása egy okostelefon applikáció segítségével már csak azért is praktikus megoldás, mert nem szükséges a zsebeinket vagy táskánkat fölösleges eszközökkel és kulcsokkal telezsúfolnunk.

o Természetesen az igazán okos telefonokkal akár a TV-t, akár a világítást, vagy más elektronikus berendezéseket is vezérelhetjük. Aki kereste már a TV vagy videó készülék távkapcsolóját, azok számára igazán hasznos eszköz lehet. 

o Korábbi írásaimban már beszámoltam róla, hogy a legfejlettebb intelligens kamerarendszerek egy tanuló szoftver segítségével egy bizonyos idő után nem adnak riasztó jelzést a háziállatok lakásban történő mozgására. Sőt, a rendszerek azt is képesek megtanulni, ha a takarítónő minden második héten kedden érkezik, ebben az esetben ezt nem fogják riasztási eseménynek értékelni. A tanuló szoftver természetesen nem önmagától tanul, hanem a tulajdonos okostelefonjára érkező jelzések kezelése alapján. Ha például a háziállatunk mozgását az applikáción kétszer-háromszor téves jelzésnek nyugtázzuk, - a továbbiakban az okos rendszer már nem küld hasonló fölösleges riasztási jelzéseket. Egy kínai startup cég már olyan rendszer fejlesztésén dolgozik, amely arcfelismerő funkcióval is rendelkezik.

Különösen a pörgős életet élő menedzserek számára lehet rendkívül hasznos az okos telefonról vezérelhető okos lakás rendszer. Ezek a rendszerek robbanásszerű fejlődés előtt állnak. Már a jelenlegi alkalmazások is nagyon intelligens megoldásokat nyújtanak a felhasználóknak.

Az okos lakás koncepció térhódításának köszönhetően a felhasználóknak nem kell izgulniuk, hogy a reggeli rohanásban nem hagyták-e bekapcsolva a kávéfőzőgépet. Miután a rendszer érzékeli, hogy a tulajdonosok elhagyták a lakást, azonnal lekapcsolja azt.  Bárhova utazunk haza tudunk nézni, és folyamatosan kezünkben tarthatjuk a vezénylést. 

A fejlesztők egyre több innovatív megoldást igyekeznek integrálni. Az intelligens öntanuló kamerarendszerek, (arcfelismerő szoftverrel) , komplex lakás elektronikus vezérléssel és a távoli hozzáférést nyújtó okos telefon applikációkkal képeznek egy teljesen új helyzetet. Csak remélni merem, hogy ezek az innovatív fejlesztések hazánkban is egyre többünk számára elérhetőek és megfizethetőek is lesznek. 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság okostelefon bűnmegelőzés lakásriasztó távoli hozzáférés lakás védelem intelligens vagyonvédelem magánbiztonság kutatás fejelsztés