2015. ápr 17.

Pszicho trükkök betörők ellen!

írta: steve4security12
Pszicho trükkök betörők ellen!

burglar_4_1.jpg

 

A betörők szeretnek biztosra menni és elsődlegesen abba a lakásba törnek be amely üres, - mert a tulajdonosok például szabadságra utaztak. A napokig elhagyott lakás, ahol nincs mozgás, a villanyt se kapcsolják fel előbb utóbb rossz fiuk látókörébe kerülhet.

Amennyiben tehát olyan "látvány színházat" tudunk "varázsolni" mintha otthon lennénk, akkor már sokkal nagyobb eséllyel előzhetjük meg a bűnözők nem kívánt látogatását. Természetesen önmagában a posztomban felsorolt pszicho trükkök közel sem nyújtanak 100%-os védelmet. Viszont aki nem tud-, vagy akar megbarátkozni a riasztórendszerek telepítésének gondolatával, - azok számára ezek a technikák  olcsóbb megoldást kínálnak.

Fotó:  www.faketv.com

1/ Kamu tájékoztató táblák kihelyezésének már régóta nagy hagyományai vannak. "Vigyázz a kutya harap!" "Vigyázz, a  kiképzett harci kutya élet-, és balesetveszélyes!" " Harci kutya kiképző bázis!" (Természetesen, ha valóban tartunk otthon kutyát az csak tovább fokozza az elrettentő hatást!)

"Riasztó és kamerarendszerrel felügyelt terület!" "Hiába kopogtatsz,vagy csöngetsz, - nem válaszolunk!" 

A csibészek szemszögéből nézve, félelemkeltő látvány lehet a családi ház bejárata elé kihelyezett nagyméretű kutya tál látványa. De a bejárat előtt hagyott óriás méretű katonai bakancsnak is lehet üzenet értéke. A villa köré kihelyezett kavicsos terület is elrettent sok betörőt, mert amikor arra rálépnek az hangokat kelt.  

home-security---security-lighting-338136.jpg

2/ Esti és éjszaki világítást egy vezérlő elektronikus rendszer fel és le kapcsolgatja. Mindez olyan benyomást kelt a kívülállók számára, mintha mindenki otthon lenne. Egyébiránt önmagában a folyamatos jó kültéri világítás is elrettenti a bűnözőket, - mert nem szeretnek "rivaldafényben" bejárati ajtót feszegetni.  A mozgásérzékelővel kombinált kültéri reflektorok hirtelen felvillanó erős fénye szintén felér egy kisebb fajta pszicho sokkal.

Fotó: http://www.which.co.uk/

3/ Különösen egyedül élő hölgyek szoktak a saját nevük mellé még fiktív férfi neveket kiírni, olyan szándékkal, hogy a betörőket elrettentsék. Kedveltek az erőteljes hangzású nevek, - mint  Farkas, Oroszlán, Mészáros, Kovács, stb. Ha becsöngetnek egyedül élő hölgyekhez, érdemes a következőképpen reagálni: "Ne haragudjon de a fiam éppen alszik, és azt mondta senkit se engedjek be mert pihenni szeretne! Ha felébresztjük nagyon mérges lesz!" 

4/ Ha otthonunkat hosszabb rövidebb időre elhagyjuk, gondoskodjunk arról, hogy legyen "élet" a házunk körül! Egy közeli és megbízható rokon akár be is költözhet, de ha a jó szomszéd rendszeresen kiüríti a postaládánkat, lenyírja a füvet, a házunk elé parkol rendszeresen autójával, késő estig felkapcsolja  kültéri világítást, - már olyan benyomást keltünk a "felderítő" személyben, mintha otthon lennénk! Vállalkozó kedvű barát megkérése télen - főleg vastag hóréteg esetén különösen fontos. A demonstratív módon hátrahagyott lábnyomok, és gépkocsi kerék nyomok szintén olyan hatást keltenek, hogy a tulajdonos otthon tartózkodik. 

vkissiolizw5f3icfrsr.jpg

5/ Elektronikus TV vezérlő segítségével  szabályozhatjuk, hogy  készülékünket    be és kikapcsoltassuk amikor  egyébiránt önfeledten nyaralunk a Balaton partján. A családi házunk környékén felbukkanó betörő csak azt tudja konstatálni, hogy otthon vagyunk és TV-t nézünk! 

Fotó: http://www.lifehacker.co.in/

bewareofdog4-e1365678424659.jpg

5/ Elektronikus kutyahang generáló feszítés-, vagy kültéri mozgásérzékelővel kombinálva alaposan meglepheti a betörőt.  Mihelyt elkezdi feszegetni a bejárati ajtót, egy erőteljes ugatást hall belülről. Kívülről gyakorlatilag képtelenség megítélni, hogy az ijesztő pitbull vagy kaukázusi  eb hangja valóságos-e!

Ki az a vakmerő pitiáner bűnöző aki bármily nagy zsákmány reményében is képes lenne szembenézni egy felbőszült területét védő harci kutyával!? A betörők zöme ugyanis érthető okok miatt retteg a nagytestű kutyáktól.

Fotó: www.signs.com

6/  Elrettentő hatású CD-k vagy MP 3 lejátszók is beszerezhetők többek között Amazon.com oldalon viszonylag olcsón. A rendszert akkor kell bekapcsolnunk amikor elmegyünk otthonól, és olyan benyomást kívánunk kelteni mintha otthon lennénk. A CD-re előre felvett életszerű zajok  azt sugallják, mintha otthon tennénk vennénk, barkácsolnánk. A pitiáner értékeinkre és pénzünkre pályázó személyek pedig mint tudjuk, lehetőleg kerülik a komplikációkat. Inkább tovább állnak, és olyan célpontot keresnek, ahol semmiféle ellenállásba se ütköznek.

7/ Kamu kamerarendszer vagy riasztó felszerelése a házunkra szintén legalábbis zavarba hozhatja a betörőket. Különösen az esti órákban, ember legyen a talpán aki felismeri, hogy a felszerelt kamera vagy riasztó  valódi vagy attrap. Azzal persze számolnunk kell, hogy az igazi profik előzetesen akár tesztelhetik is a rendszer működőképességét. Ál kamerákat egyébiránt immáron alig több mint ezer forintért is beszerezhetünk, - méghozzá kényelmes online rendeléssel!

Apropó kamerarendszer. A Piper rendszer egy okostelefon applikáció segítségével arra is alkalmas, hogy bármikor hazanézzünk, vagy akár mikrofon funkció használatával haza is szóljunk!

8/ Semmiképpen se üzenjük meg a telefonkészülékünk üzenetrögzítőjén, hogy szabadságra utaztunk! Inkább tegyük a készülék mellé a kagylót, hogy az folyamatosan foglaltat jelezzen, vagy hagyjunk hátra egy üzenetet, hogy fontos elfoglaltságaink miatt jelenleg nem tudjuk a készüléket felvenni. De a legjobb megoldás, ha városi telefonunkat mobilunkra, vagy egy megbízható barátunk számára irányítjuk. 

9/ A fenti logikát követve, a kapucsengőnk mellé érdemes az alábbi szöveget kifüggesztenünk. "Hiába kopogtatsz,vagy csöngetsz, - nem válaszolunk!"  De az is megteszi, hogy "Hiába csöngetsz, mert a rendszer elromlott, - hívj a mobilomon!" De a legjobb megoldás szerintem, ha a kaputelefon rendszert a mobil telefonunkra irányítjuk és szabadságunk alatt is úgy tudunk beszélni a bejárat előtt csöngető személlyel mintha otthon lennénk! Különösen ajánlom a Doorbot rendszert amelyet professzionálisan lehet illeszteni okostelefonhoz.

10/ Családi házunk külső megjelenését semmiképpen sem javaslom hivalkodó módon kivitelezni, mert az nem csupán irigyeink figyelmét fogja felkelteni. Egy szolid külső megjelenés kevésbé feltűnő, - és ettől még a belső enteriőrt  bármilyen stílusban is kialakíthatjuk. Apropó dicsekvés... Nyári szabadság terveinket semmiképpen se jelentsük be a facebookon az utazásunk előtt. A remek fotókat akkor is közzétehetjük, amikor már hazaértünk. 

Amennyiben el kívánjuk kerülni otthonunk feldúlását és esetleges kifosztását, - érdemes a betörők fejével gondolkodnunk. Természetesen a fenti módszerek közel sem garantálják önmagukban családi fészkünk teljes körű védelmét. Ebben az írásomban csupán  csokorba kívántam gyűjteni azokat a kreatív pszichológia technikákat amelyek mindenképpen növelhetik biztonságunkat. A mások értékeire pályázó bűnözők zöme ugyanis  közel sem IQ bajnok, és ezek a trükkök könnyűszerrel megzavarják, sőt elrettentik őket.

Ne feledje a tudás hatalom, - méghozzá a bűnözők felett is, -  íratkozzon fel ingyenes betörésvédelmi tudáscsomagunkra! 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem magánbiztonság