2015. máj 15.

A betörésvédelem (f)elsőfoka

írta: steve4security12
A betörésvédelem (f)elsőfoka

7mm_300x298.jpg

Tudják mitől félnek legjobban a betörők? A stabil szinte leküzdhetetlen biztonsági ajtóktól, a páncélszekrényektől, az acélszerkezetű rácsokktól és az egyéb mechanikai védelmi rendszerektől. 

A modern elektronikai megoldások nagyon sokunk figyelmét szinte teljesen elterelték a hagyományos védelmi módszerekről. Különösen az informatika és digitális kultúra "szerelmeseire" jellemző az a csőlátás,  amibe egyszerűen nem fér bele semmilyen tradicionális technológia sem. 

A mechanikai védelem eszköztára természetesen szintén bővül és fejlődik, - de alapvetően ősidők óta megbízhatóan szolgál minket. A kerítések, sorompók, zárszerkezetek, nyílászárók, páncélszekrények egyaránt hozzájárulnak a lakásunk, vagy bármilyen objektumunk biztonsági szintjének emeléséhez. Ne feledkezzünk meg arról a nem mellékes körülményről, hogy az elektronikus rendszerek csupán detektálják a behatolás tényét. Ezzel szemben a mechanikai eszközök - például egy komoly biztonsági ajtó - képesek olyan mértékű ellenállást kifejteni, amely többnyire meghiúsítja a betöréseket.  Fotó: www.securitydoorsandscreens.net

1/ Kerítéssel  tudjuk elhatárolni az ingatlanunkat a közterülettől és a szomszédos telektől. A legjellemzőbb  a drót szövetű kivitel,  de akár fából és más anyagból is készülhetnek. A  talapzattal kombinált, gyönyörű kovácsoltvas megoldások, a biztonsági funkción kívül emelik az ingatlan "rangját" is, -  de egyúttal az óvatlan betörőket is képesek felnyársalni

security-concrete-wall.jpg

Vannak továbbá a  belátást szinte teljesen kizáró fal kerítések, melyet alapvetően  nem tartok jó megoldásnak. A zárt megoldás ugyanis nem csupán a kíváncsiskodóktól óv meg minket, - de egyúttal a bűnözők is kisebb lebukási kockázattal ténykedhetnek, amennyiben átjutnak a falon. Ezek a átláthatatlan falazatok kizárólag akkor praktikusak, ha azon nem lehet átmászni. De ezzel a technológiával már eljutottunk a katonai szintű objektumvédelemig. 

Fotó: www.aftec.com

intrepid1.jpg

 Az intelligens elektronikus védelmi rendszer a betörőket "megrázó" élményben részesíti, és vélhetően kiveri a fejükből még a lopás gondolatát is! Ez a mechanikai és elektronikai rendszerek előnyeit kombináló technológia elsődlegesen kiemelt (pl. katonai) objektumok védelmére szolgál, - egyébiránt jogi kérdéseket is felvet alkalmazása. Fotó: beritapost.info

Társasházakban a kerítés szerepét a földszinti főbejárat, és a folyosókat lezáró ajtó veszi át. Ezért is fontos, hogy ilyen épületekben minden ott lakó gondosan zárja be a közösségi ajtókat, és ismeretlen személyeket soha se engedjenek be, bármire is hivatkoznak azok. 

63fd0ace7c4258a07068692f7c4d0744.jpg

2/ Épület falazat egyik funkciója, hogy távol tartson illetéktelen személyeket. Gyakran egyes építészek belefeledkeznek az elegáns terek kialakításába, és az épület design hangsúlyozásába, és negligálják a betörésvédelmi szempontokat.   Pedig egyes profik nem riadnak vissza attól, hogy   falazat- vagy födém megbontásával hatoljanak be ingatlanokba.  De a pincéből kiindulva is gyakran bejutnak illetéktelenek  a padlózat megbontásával. Érdemes tehát megfelelő szilárdságú tartó szerkezeteket, padlózatot és födémet építtetnünk. 

Fotó: www.pinterest.com

3/ A nyílászárók   gyakorlati tapasztalatok alapján a legfrekventáltabb támadási pontként szolgálnak a rablók számára.  Az ablakra elhelyezett rácsokat mindig belülre kellene helyezni, mert a külsők könnyűszerrel lefűrészelhetők. A legideálisabb megoldás ezeknek a mobil verziója, amelyet amikor hazaér a család egy görgős rendszer segítségével "félre lehet tolni" és azonnal eltűnt a börtön effektus. Amikor pedig használatban van, egyáltalán nem baj, ha a próbálkozó betörőket azonnal a "kóterre" emlékezteti. A pinceablakokat csupán fémszálakkal megerősített biztonsági üvegből célszerű kialakítani, vagy ha a levegőzést is biztosítani szeretnénk, egy belső oldalról felszerelt erős kiépítésű rácsot javasolok. Még a szellőző nyílásokat és garázs ablakot is védenünk kell, mert a legkisebb biztonsági résnek is súlyos következményei lehetnek. 

capeied008-912x1024.jpg

 3/a Biztonsági ajtókat ma már fémtokkal készítik és legalább 6 darab erős dübellel építik be a falazatba, hogy  ne lehessen testi erővel benyomni. Érdemes invesztálni, mert a főbejárat mint behatolási célpont továbbra is előkelő helyen áll a bűnügyi statisztikákban.  A gyenge ajtótok szerkezeteket a csibészek "tokkal-vonóval" berúgják. Fontos, hogy az ajtólapot erős és biztonságos zsanérokkal szereltessük fel, mert a bútor kompatibilis zsanérokat játszi egyszerűséggel lehet leküzdeni. Célszerűen a bejárati ajtót rés mentesen kell felszerelni, hogy az esetleges kiemelést és feszítést megelőzhessük.  Fotó: www.firstimpressionsecuritydoors.com

 
656706.jpg3/b Professzionális zárak, lakatok, (hevederzárak) nélkül a legerőteljesebb ajtófelület is könnyűszerrel feltörhető.   A cilinderbetéteknél a másolásvédelmet másodlagosnak tekintem, fontos, hogy legyen a cilinderbetét törés-, fúrás-, letapogatás ellen védve, a prémium kategóriás cilinderbetétek ezen felül tudják a plusz törésvédelmet, másolásvédelmet, maghúzás elleni védelmet, illetve minél több azonosító csap, gyűrű biztosítja a kulcs azonosítását. Megítélésem szerint a tollas (prémium kategóriás) zárszerkezetek nagyobb mechanikus védelmet biztosítanak, mint a cilinderbetétek, mivel erősebb, robusztusabb a kulcs, sok azonosító lamella identifikálja a kulcsot.
A két zárszerkezet kombinálása, a tollas-cilinderes adja a mechanikus védelem csúcsát.

Fotó: hevederzar.eu

17b4054745f9725eb28b0c730845d92a.jpg

3/b Ablakok védelmét biztonsági üveggel, fóliával,redőnyökkel, spalettával - továbbá rácsokkal lehet megerősíteni. Ez utóbbitól nagyon sokan ódzkodunk - nyilván nem véletlenül. A biztonsági fólia ellenben gyakorlatilag láthatatlan az ablakon - kivétel a fényvisszaverő fólia.   Az ablaküveg betörését követően egyben tartja az elrepedt darabokat, és  jelentősen megnehezíti a behatolók dolgát. Rendkívül hasznosak és kedveltek az ABUS márkájú zárszerkezetek, amelyek tovább fokozzák biztonságunkat.

Fotó:  www.abus.com

shutterstock_84025852_800.jpg4/ Széfek, páncélszekrények mint klasszikus pénz-, és értéktároló  eszközök mind a magánszférában, mind a vállalati életben használatosak. A "mackókat" a profi cégek kiemelkedően erős dupla borítású acéllemezből,  zsanérlevágás és ajtó kiemelés elleni védelemmel látják el, sőt le is rögzítik ill. elrejtik egy bútor borítással. 

Természetesen kisebb összegek biztonságos tárolására akár lemezszekrények is alkalmasak, melyeket sokkal olcsóbban beszerezhetünk.

4/a Safe room.  Egyik korábbi írásomban már foglalkoztam olyan speciális helyiségek kialakításával, amely nagyon magas biztonságot nyújt vészhelyzetben. A magánszféra számára kialakított ilyen speciális helyiségeket pánik szobának nevezik a szakmában a közismert amerikai film miatt. Természetesen a bankszférában teljesen más előírások és követelmények szerint készülnek némileg hasonló kivitelű, de lényegesen erősebb trezor helyiségek.

A házunkból természetesen nem szükséges erődítményt, igazi várat építeni amint erre Dél Afrikában  egy roppant érdekes példa látható. 

Sokan pont azért mondanak le a fizikai védelmi megoldásokról, mert tévesen azt gondolják, hogy azok már idejétmúlt megoldások, továbbá esztétikailag rombolnák az összképet. Ezzel szemben világosan látni kell, hogy amíg nem rendelkezünk megfelelő minőségű és szilárdságú védelmi arzenállal, addig teljesen fölösleges riasztó rendszereket telepíteni és távfelügyeleti bekötést rendelni. Ha a betörő fél perc alatt behatol és két percen belül összerámolja az értékeket, akkor gyakorlatilag a vészjelzésére kivonuló biztonsági szolgálat már csak bottal ütheti a betörők nyomát. 2-3 perc alatt ugyanis csak szerencsés esetben ér ki a kivonuló szolgálat. Egy profi biztonsági ajtót még 10 perc alatt sem képes feltörni egy bűnöző, - mellesleg ez  nagy zajjal és lebukási kockázattal járna. Időközben ráadásul a biztonsági szolgálat is a helyszínre érkezhet. 

A védelem ezen formája örökzöld "szegletkő" a vagyonvédelem területén. Nem nélkülözhető és  kiiktatható, sőt a legmodernebb elektronikai-,  és kamerarendszerek sem képesek kiváltani. Taktikailag mindenképpen  első helyre rangsorolandó, mert amíg ez nem áll megfelelő minőségben és hatékonyságban rendelkezésre, - addig teljesen felesleges elektronikai és kamera rendszereket telepíttetni. Egyébiránt a mechanikai eszközök egyre kevésbé választhatóak el az elektronikus rendszerektől, mint azt például Schlage termékei is igazolják, - de a korábbi írásomban már említett okos lakatok is fémjelzik. 

Amennyiben szívesen részt venne egy szakmai konzultáción, ahol hosszú évek óta mechanikai védelmi eszközöket telepítő szakemberek válaszolnak kérdéseire, és egyes mintadarabokat akár használat közben is tesztelhet, - akkor kattintson a fenti linkre és regisztráljon egy izgalmas szakmai workshopra! 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem objektumvédelem mechanikai védelem magánbiztonság