2015. aug 08.

Altatnak a rablók?

írta: steve4security12
Altatnak a rablók?

main-jenson-button-jessica-michibata.jpg

Rablók hatoltak be Jenson Button  bérelt lakásába és több mint 100 millió forint értékű ékszerrel távoztak. Mind a sértett Forma 1-es sztár, mind a rendőrség arra gyanakszik, hogy a két bűnöző előzetesen a légkondicionáló berendezésen keresztül altatógázt juttattatott be, amely a fiatal párt és három náluk tartózkodó ismerősüket  egyaránt "kiütötte".

A híradások szerint az elkövetők zavartalanul szedhették össze ékszereket, - miközben az egész lakást feldúlták, és szinte közvetlenül a "mély álomba" merült pár fekvőhelye mellett is  elhaladtak. Többek között az 5 karátos eljegyzési gyűrűnek is lába kelt.  Az áldozatok miután felocsúdtak a rablást követően, rendőrségi feljelentést tették, - és azonnal elhagyták a helyszínt.      Fotó: www.irishmirror.ie

A dél franciaországi Saint-Tropez  amely egyébiránt a gazdagok kedvelt pihenőhelye, nem egyszer került már a sajtó figyelmének kereszttüzébe hasonló  bűncselekmények kapcsán. Néhány éve a korábbi Arsenál futballista Patrick Vieira is hasonló trükk áldozata lett.

Egyelőre nagyon sokan kétkedve fogadják ezeket a híreket, és egyszerűen csak "városi legendaként" értelmezik.   Mindezek ellenére  egyre több médiumban szinte kész tényként közölnek olyan beszámolókat, mely szerint zsiványok altatógázzal igyekeznek "kiütni" és egyúttal kiiktatni  otthonukban tartózkodó személyeket.

.

A fenti hír kapcsán megjelent elemzések szerint a két betörő egy sűrített altatógáz palack tartalmát juttatta be a bérelt lakásba, sőt egyes sajtóorgánumok konkrétan meg is nevezték a dinitrogén-oxid nevű vegyi anyagot. 

A feltételezések szerint az elkövetők a friss levegőn megvárták amíg  a bepumpált gáz kifejti hatását, és csak azt követően hatoltak be. Amennyiben valóban létezik ez a betörési forma, - ennek óriási kockázata van a bent lévőkre nézve, mivel gyakorlatilag rövid ideig cselekvőképtelenekké válnak. A banditák  ezzel szemben szinte a legkisebb kockázattal kutathatják át az adott otthont mert nem kell attól tartaniuk, hogy a tulajdonos esetleg a zajokra felriad.

button.jpg

Szkeptikusok véleménye szerint olyan tömegű altatógázt szinte lehetetlen bejuttatni egy különösen nagy térfogatú lakótérbe amely képes lehetne a bent lévőket "kiütni". Tovább fokozza a "gyanút", hogy ezek a szenzációs hírek általában uborkaszezonban kerülnek napvilágra, és szinte kizárólag közismert sztárokkal kapcsolatban.

 Aneszteziológus szakértők sem tartják valószínűnek ezt az "altatási" formát, mert álláspontjuk szerint ehhez egy teherautónyi egyébiránt roppant drága altatógázra lenne szükség. Valljuk be ez roppant életszerűtlennek tűnik.  Jóllehet rendőrségi jelentések is többször utaltak ilyen típusú bűncselekményekre, - az ügy természeténél fogva konkrét kézzelfogható bizonyítékok egyelőre sehol sem kerültek elő. 

Fotó: www.thesun.co.uk

Az mindenesetre érzékelhető, hogy többnyire bérelt lakásokban és lakókocsikban éjszakázó turistákat, illetve dúsgazdag személyeket igyekeznek "kémiából felkészült" rablók kifosztani. A lakókocsik utastere lényegesen kisebb mint egy családi házé, - így nagyobb valószínűséggel megvalósítható egy "altatásos" kifosztás.

Néhány napja közzétett írásomban már jeleztem, hogy a fenti bűncselekmények megelőzése érdekében már altatógáz érzékelő berendezést is fel lehet szerelni. Sőt az angol hatóságok felhívták a lakókocsival útra kelő turisták figyelmét, hogy elővigyázatosságból szereltessenek  érzékelőt az utastérbe. 

Egyes jelentések szerint parkolóban elszenderedő kamionsofőrök kifosztására is bevetnek alkalmanként ilyen módszert  csirkefogók. Hosszú külföldre útra indulókat óvnám  parkolóban leállított személygépkocsiban történő szunyókálástól, - nem kizárólag a fentiekben vázolt kockázatok miatt.

17qvoetxauslwjpg.jpg

 Jóllehet nem tudnám teljes egészében kizárni, de egyelőre  nem látom valós veszélynek a lakásba történő altatógáz bejuttatást. Azt már elképzelhetőbbnek vélem, hogy a szinte észrevétlenül belopakodó betörők közvetlen közelről valamilyen bódító szert permeteznek az otthon tartózkodókra. De azt is lehetségesnek tartom hogy a csibészek megfelelő felkészültség hiányában gyakorlatilag önmagukat "kábítják" az altatógáz befújásával, és a bent lévők csupán azért nem ébrednek fel mert nagyon fáradtak. Egyébiránt egyesek eleve olyan mély álomba tudnak szenderülni, hogy akár ágyúval se lehet őket felébreszteni. Fotó: lifehacker.com

Az  már többször előfordult, hogy szerelmi kapcsolatnak induló történetből arra riadt fel másnap a szerencsétlen áldozat, hogy borzasztóan fáj a feje és megtakarított pénze és hirtelen felbukkant "kedvese" is eltűnt.  A szélhámosok esetenként Ginát vagy más erős "anyagot" kevernek a kiszemelt hiszékeny áldozat  italába és miután az mély álomba zuhan, nyugodtan átkutatják a lakást. 

Arra is volt már számtalan példa, hogy alkalmi társaságokban olyan lassan lebomló anyagot (például altatót) csempésznek a gyanútlan  áldozat italába amely csak órákkal később fejti ki hatását. Ennek kivitelezése ugyan némi konspiratív ismereteket igényel, de még mindig egyszerűbb - és főleg olcsóbb -  mint az altatógáz bepumpálása a lakásba...

100 milliós nagyságrendű drágaköveket gondolom nem célszerű balatoni nyaralókban, de otthon a lakásunkban sem szanaszét hagyni. A Saint-Tropez-ba indulóknak jó nyaralást kívánok, - de kérem vigyázzanak az értékes smukkokra. A jó hír kedves olvasó, hogy amíg (mi) nem rendelkezünk ilyen komoly drága ékszerekkel / vagyontárgyakkal, - talán némileg nyugodtabban alhatunk!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés betörők humán kockázatok magánbiztonság