2015. okt 03.

Testőr bakik

írta: steve4security12
Testőr bakik

 riri.jpg

Sokan álmodoznak, sőt inkább ábrándoznak a rivaldafényről, és nagy sztárok melletti top testőri munkáról. Hosszú  és rögös út vezet a mesés jövedelmet biztosító szerződésig, - következésképpen csak nagyon kevesek képesek  odáig eljutni. Igazi nemzetközi karrier eléréséhez  sokat kell tanulni, dolgozni, és persze némi szerencse sem árt.

A sikerhez csupán egy vékony ösvény-,  a sikertelenséghez viszont széles és kikövezett utak sokasága  vezet. Egy profi testőr csak hosszú idő alatt tudja magát felépíteni, de egy súlyos bakival  akár percek alatt lerombolhatja amit korábban felépített. Ebben a szakmában folyamatos koncentrációra van szükség, és szinte egy percre sem lehet lazítani.

Fotó: www.osundefender.org

Lássuk tehát a tipikus hibákat: 

article-2769763-21a8459300000578-68_634x577.jpg

1/ Magányos harcos effektus

Egyedül nem megy, mert  támadást  elhárítani és  a védett személyt paralel menekíteni, lehetetlen küldetés.

A profi személyvédelmet csak szervezett csapatok képesek hatékonyan megszervezni. Akik egyedül kínálják szolgáltatásaikat, azok a dilettantizmust hirdetik. De alkalmilag verbuvált csapatok sem képesek maradandót alkotni, mert az összeszokottság a kiváló kommunikáció / együttműködés is nélkülözhetetlen.

A magányos harcosok, és egymásra nem figyelő egoisták ideje egyaránt lejárt. Ha nem vagy csapat játékos, és nem rendelkezel kellő empátiával segítőkészséggel akkor ez nem a te pályád. Fotó: styleblazer.com

2/ Politikai, vallási és személyes kérdésekről beszélni a megbízóval

Sokan félreértik a megrendelő közvetlen, barátságos stílusát. Egy hosszú unalmas utazás vagy szállodai várakozás során  az ügyfél  kezdeményezhet egy  közvetlen beszélgetést. Neked azonban mindig észnél kell lenned, és   tudnod kell meddig mehetsz el. Vannak kényes tabu témák amelyeket illik elkerülni. Ilyenek a politika, a vallás, és a bizalmas személyes ügyek. Munka közben eleve nem tanácsos elmélyült beszélgetésekbe bonyolódnod, - mert elvonhatja a figyelmedet.

 3/ Barátkozás, nyalizás, érzelmi túlfűtöttség

A feladatkör totális félreértésére utal amikor a bodyguard bratyizni, sőt haverkodni akar a megrendelővel. A szakmai felkészültséget és az  ezzel együtt járó hűvös feladatra koncentrálást  nem lehet "bájolgással"   helyettesíteni. A szakmai alapelvekkel teljesen ellentétes, hogy az ügyfél és testőr között  túl közvetlen-, vagy akár intim  kapcsolat bontakozzon ki. Egy üzleti relációban te soha sem lehetsz a védett személy barátja. Itt is érvényesül az üzletben nincs barátság, a barátságban nincs üzlet irányelv.

4/ Ha túl sokat alszol (vagy bulizol)

A személyvédelmi munka során feszített tempóban kell dolgoznod, gyakran napokon vagy heteken keresztül. "Bevetés" előtt fel kell készülnöd  egy pontos forgatókönyv szerint, - gondolva az alternatív (vész)helyzetekre is.  Folyamatos fittségre és koncentrációra van szükséged, mert ha teljesen "odateszed magad" az roppant fárasztó. A munka végeztével pedig még magánügyeidet is el kell intézned. Esetenként csak 4-6 óra jut alvásra, ami nehezen összehangolható a mormota életmóddal. Az éjszakai bulizások különösen 'leamortizálhatják" a biztonságiak koncentrációját.

hi-popertx11vfo-8col.jpg

 5/ A kliens képzésének (felkészítésének) elmaradása

A személyvédelmi csapat felkészítése a feladatokra szűkséges, de közel sem elégséges. A megrendelőt is alaposan fel kell készíteni az esetleg előforduló vészhelyzetekre.  Kiélezett szituációban  ugyanis egyáltalán nincs idő,  elmagyarázni a teendőket. Amatőrök számára talán szokatlan a kifejezés, de az "utast" is edukálni kell. Világossá kell tenni például  számukra, hogy vészhelyzetben te veszed át az irányítást. Apropó: végre képes lesz-e valaki tájékoztatni Ferenc pápát az általa betöltött hivatal biztonsági kockázatairól?  Fotó: cbc.ca

6/ Ha nem készítesz feljegyzéseket, dokumentációkat

Mikorra a profi  csapat vezetője találkozik a védett személlyel előzetesen már képben van az ügyfél profiljáról és a kockázati (fenyegetettségi) kitettségeiről egyaránt.  De roppant hasznosak a szállodai, repülőtéri, éttermi kapcsolatok, - különösen a biztonsági személyzet tagjaival. Okostelefonba lementett "fontos" telefonszámok krízis helyzetekben szervezettebbé és gördülékenyebbé tehetik a munkát. (kórházak, mentők, rendőrség, tűzszerészet, kollégák, stb.)

2068_1.jpg

7/ Ha nem vagy felkészült

Nagyon hasznos lehet egy csomag bepakolási -, vagy ellenőrző lista, hogy semmi se merüljön feledésbe indulás előtt. (digitális fényképezőgép, zseblámpa, elsősegély doboz kötszerrel és érszorítóval,  izomhúzódás elleni bandage, női ügyfelek számára intim termékek, víz, térképek, GPS navigáció, iránytű, smartphone, adó vevő készülék, készpénz, stb.) Alkalmanként golyóálló mellény-, és mobil  táska, gépkocsi átvizsgáló tükrök, és fegyverek is szükségesek. Természetesen nem elégséges csupán az eszközöket illetően felkészültnek lenned. Szellemileg és fizikailag is topon kell lenned. Fotó: http://industry-icon.com/blog

drake-and-bodyguards-in-dc-061912-11.jpg

8/ Ha nem vagy formában

 Non-stop szolgálat közben is végig fittnek kell maradnod, - amit nyilvánvalóan csak előzetes felkészüléssel és egészséges életmóddal érhetsz el. Az egyik percben át kell vágnod  a tömegen, de fél óra múlva menekítened kell az "utast", vagy a válladon kell a gyerekét cipelned hosszú perceken keresztül. Ha nem vagy igazi formában az nagyon hamar kiderülhet, és útilaput kaphatsz a lábad alá. Súlyos félreértés, hogy a testőröknek kigyúrt izomzattal kell rendelkezniük. Természetesen jó ha van a csapatban egy tekintélyt parancsoló megjelenésű kolléga, aki képes élen haladva a tömegen átvágni. De a gyors reakciókészség, a profi közelharc ismeretek a szociális intelligencia sokkal fontosabb mint a vastag bicepsz és nyak. Fotó: nydailynews.com

maxresdefault_3.jpg

9/ Ha meg akarod spórolni a fejlődést és felkészülést

A professzionális személyvédelem folyamatos tanulást, önképzést igényel.  Ha lusta vagy tanulni,  saját karriered esélyeit akadályozod. Minden egyes csapattagnak pontos feladat leírást kell átadni, és a teendők előzetes begyakorlása (drill) is fontos. Mindig rendelkezned kell legalább két útvonal tervvel, és minden eshetőségre számolva alternatív megoldásokkal.  Az önképzésen kívül nagyon célszerű időnként továbbképzéseken, tréningeken is részt venned, hogy a csapat munka összehangolt és professzionális legyen. Súlyos félreértés, ha a személyvédelmi feladatokat  kizárólag közel harc ismeretekkel azonosítod , hiszen ennél sokkal többről van szó... Fotó: www.youtube.com

 2555c57600000578-0-image-a-14_1423081153187.jpg10/ Ha nem érted a munkád lényegét

   Mint testőrnek  gyönyörű, de roppant nehéz hivatásod van. Óvnod kell kliensedet minden támadástól, sérüléstől, - sőt kínos/kényes helyzetektől is. (Mugabe elnök 27 testőrét rúgatta ki, mert senki sem sietett a segítségére, sőt a kínos fotók megjelenését sem akadályozták meg.)   Többnyire tőled függ menyire zökkenőmentesen zajlik az "utas" programja, onnantól kezdve, hogy az étteremben figyelembe vegyék étkezési szokásait, gördülékeny legyen a vám vizsgálat a repülőtéren, stb.  Fotó: telegraph.co.uk

 Nem azért vagy ott hogy verekedésbe keveredj, hanem azért, hogy azonnal menekíts! Nem agressziót generálsz, hanem pont ellenkezőleg konfliktust kezelsz. (deeszkalálsz) Nagyon gáz ha túlreagálsz és egy 12 éves autogramot kérő gyereket terroristaként kezelsz, de az is roppant kényelmetlen, ha csak egy percre is bealszol és eközben a megbízódat zaklatás éri.  Néha a "főnöködet" nem csak a rossz fiuktól, hanem önmagától is meg kell védened.  Sőt esetenként azért is te kapsz letolást, amit mások szúrtak el.

Soha se kövess el semmiféle illegális dolgot az ügyfeled érdekében, mert a végén te fogsz veszíteni. Folyamatosan tanulj és fejleszd magad, - legyen erős önkontrollod! Soha se bízd el magad, mert a megbízó bármikor kiadhatja az utadat, de éles helyzetben felsülni sem egy leányálom. Ha okos vagy tanulj mások hibáiból, - ha átlagos képességű  akkor   saját hibáidból. Az ostobákkal kár foglalkozni, mert ők  saját mulasztásikból sem képesek következtetéseket levonni.  Ezúton is megemelem a kalapomat előtted, és  e nemes hívatás összes képviselője előtt!

Forrás: Top 10 mistakes every bodyguard should avoid

Szólj hozzá

testőr személyvédelem humán kockázatok