2015. okt 25.

Lakásriasztó bakik

írta: steve4security12
Lakásriasztó bakik


security-system-5.jpg
Tökéletes riasztórendszer nem létezik, ugyanis  még a legprofibb megoldásoknak is lehetnek apróbb, vagy jelentősebb gyenge pontjai, "rései". Aki pedig 100%-os biztonságot garantál az vagy sarlatán, vagy abszolút tájékozatlan kezdő.

Sajnos   a betörők többnyire  ezeken a "réseken" (hiányosságokon) keresztül jutnak be féltve őrzött intim szféránkba. Riasztóan magas a téves jelzések aránya, - melynek következtében egyes tulajdonosok nem a hibát, hanem magát a rendszert iktatják ki. De riasztóan magas a tájékozatlanság és felkészületlenség is, - néha még a "szakemberek" körében is. 

Még mindig sok felhasználó választja a legolcsóbb technológiát, amely gyakorlatilag egyenlő a gagyival. Szerintem ha nincs elegendő pénzünk professzionális biztonsági rendszerre, akkor inkább várjunk egy kicsit, vagy vonjunk be banki finanszírozást. Drágán ráfizethetünk az olcsó rendszerekre... Fotó: integratedhomesystemsinc.com

Lássuk a legyakrabban előforduló tipikus hibákat:

shutterstock_119576713_800.jpg

1/ Nincs (vagy felületes) a védelmi koncepció.  Az elektronikus jelzőrendszer csupán egy (fontos) része a védelmi rendszernek. Addig azonban teljesen fölösleges telepíttetnünk, amíg a mechanikai védelmet nem erősítettük meg. Ha egy betörő könnyűszerrel berúghatja a bejárati ajtót semmi értelme  a riasztónak.  A távfelügyeleti kivonuló szolgálat (vagy akár a haza rohanó tulajdonos) többnyire már csak bottal ütheti a zsákmánnyal távozó betörő nyomát. A professzionális rendszerek már akkor jelzést adnak, amikor a csibész a lakáson kívül akcióba lép. Ha megfelelő a mechanikai védelem, akkor a   jelzést követően még legalább 5-10 kritikus percet kénytelen elvesztegetni, amíg bejut otthonunkba.

 A védelmi koncepciót a lakók mindenkori szokásai és igényei szerint kell kialakítani, - például többgenerációs családoknál azt is előre be kell kalkulálni, hogy a 18 éves fiatalok esetenként csak hajnalban érnek haza a buliból. Amikor a család otthon tartózkodik lehetőség van a részleges (particiók szerinti) rendszer élesítésre.  De kertes házak esetén figyelembe kell venni a növényzet növekedését, a locsolórendszer, napernyő és házőrző kutya által generált esetleges téves jelzések kizárását is. 

installer.jpg

2/ Gagyi security. A többnyire távol-keletről beszerzett előrecsomagolt rendszerek amatőr megoldások. Megbízhatóságuk és élettartamuk alapján is erőteljesen kérdéses hatékonyságuk. Egyetlen pozitívumot tudok megjegyezni, mégpedig azt, hogy ez is több mint a semmi. Szünetmentes tápegység,  szabotázsvédelem, tervdokumentáció,  profi érzékelők hiányában nem beszélhetünk hatékony védelemről. A telepítési feladatot is csak  olyan szakértőkre szabad bízni,  akik professzionális felkészültséggel rendelkeznek. Ostoba hiba, amikor az utcáról az ablakon keresztül bárki láthatja alarm rendszerünk típusát! Ha a betörő túl gyorsan bejuthat a lakásba - mert nincs felszerelve biztonsági ajtó - akkor  nem az élesítési jelszót igyekszik megfejteni, hanem vandál módon lerombolja a kezelő panelt. Ilyenkor, ha nincs szabotázsvédelem, akkor szabad a pálya... Hagyományosan sok mérnök továbbra is a "tuti" beltéri rendszereket favorizálja, mert eleve könnyebb a telepítés (nincs esőnap) továbbá kétségtelen módon kevesebb a téves riasztások száma is. Taktikailag viszont elhibázott ez a logika, mert a rendszer többnyire csak akkor jelez amikor már az otthonunkban tartózkodik az elkövető.  Fotó: www.1stsecurityusa.com

shutterstock_121137439_800.jpg

3/ Túl egyszerű/kézenfekvő élesítési jelszó. A telepítők többnyire egy ideiglenes - könnyen megjegyezhető - belépési kóddal adják át a rendszert (pl. 1234) amelyet nem kevesen a későbbiekben sem korrigálnak. 

A születési évünket, vagy más triviális számokat sem javaslok választani, hiszen pont az a lényege a titkos belépési számkombinációnak, hogy azt csak mi ismerhessük. Az különösen kockázatos lehet, ha az okostelefonunk és lakásriasztónk esetében is ugyanazt a számsort használjuk. Apropó a lakásvédelmi jelszót érdemes ügyesen  a smartphone-unk  regiszterében lementeni, egy fiktív névhez kapcsolódó telefonszám utolsó négy karaktereként. Így nem kell fejben tartanunk, és bármikor könnyen gond nélkül előkereshetjük. 

87825115_xs.jpg4/ Betanítás hiánya. A telepítők gyakran megfeledkeznek a képzésről, vagyis a kezelés közérthető stílusú elmagyarázásáról. Ilyenkor   szakkifejezéseket mellőzve - kellene a felhasználót megismertetni a technológiával.   Saját jelszó választásról sem szabad megfeledkezni.  Természetesen a telepítő még véletlenül se láthatja az újonnan generált password-öt.  Sokan egy ideiglenes belépési kód használatával adják át a rendszert ami szerintem helytelen gyakorlat. Egyrészt a telepítő semmiképpen sem tudhatja az ügyfél rendszerének szigorúan bizalmas jelszavát,- másrészt a felhasználó sokszor megfeledkezik annak azonnali korrekciójáról. Ebben a fázisban kellene  a rendszeres karbantartás-, és távfelügyelet fontosságáról is tájékoztatást adni. Fotó: homeguides.sfgate.com

1_2.jpg

5/ Távfelügyelet nélkül. Nem várhatjuk el szomszédainktól, főleg pedig az éppen arra járó idegenektől, hogy lakásriasztónk jelzésére azonnal önkéntes rendőrként lendüljenek akcióba. Sőt többnyire a rendőrséget sem értesítik, gondolván ez nem az ő dolguk. Vannak természetesen üdítő kivételek, - mint például a Szomszédok Egymásért Mozgalom, de ez sajnos egyelőre nem általános. Ma már a helyi riasztás önmagában egyáltalán nem elegendő, - mivel  a betörőket nem ijeszti el.  A távfelügyeleti kivonuló szolgálatok 5-10 perc alatt a helyszínre érkeznek, és azonnal intézkednek. Önmagában a monitoring rendszerre utaló tájékoztató táblának preventív hatása van.  Fotó:top-home-alarm-systems.yolasite.com  

false-alarm.jpg

6/ Téves jelzések. Egy korábbi írásomban ezt a témakört már alaposan körbejártam, így itt ezt bővebben nem fejteném ki. Nyilvánvalóan profi érzékelőkkel/ rendszerekkel és szakszerű tervezéssel-, installálással lehet csökkenteni a zavaró téves riasztások számát. Egyes statisztikák szerint a jelzések több mint 90%-a téves vagy nem adekvát szignál. Kültéren a szélsőséges időjárási körülmények, beltéren a padlófűtés, hátrahagyott születésnapi lufi dekorációk, és a család kedvenc házőrző kutyája is próbára teheti a szenzorok érzékenységét. 

Rendkívül hatékonyak az Optex digitális infra-radar mozgásérzékelők, amelyekben az infra szenzor mellett mikrohullámú érzékelő is működik, - következésképpen kistestű, 20 kg alatti állatokra (pl. házi kedvencekre, rágcsálókra) eleve nem reagálnak. Fotó: www.usalertsecurity.com

 Az ún. digitális "pajzs" algoritmus segítségével ezek az érzékelők immáron egyfajta "intelligenciával" is rendelkeznek. Ez a bizonyos  "pajzs" egy téves jelzés szűrő algoritmus, ami 3 fő részből áll:

- Real Time DSP (Valós idejű digitális jelfeldolgozás),
- Movement Analysis (Mozgás analízis), és
RFI/EMI Protection (elektromágneses vagy rádiófrekvenciás interferencia védelem)

7/ Karbantartás elmaradása.  Sok tulajdonos spórolni akar, és nem rendeli meg a rendszeres karbantartást. Jó tudni, hogy a legprofibb elektronikus berendezéseket is ciklikusan - negyedévente, de minimum félévente - istápolni kell. Az érzékelők felületén és belsejében is finom por réteg rakódik le, de  a működőképességet - a szenzorok érzékenységét - is folyamatosan ellenőrizni kell. Nem túl gazdaságos, ha a "megspórolt" karbantartás miatt a lakásriasztónk épp akkor fog csődöt mondani, amikor  arra éppen a legnagyobb szükség lenne.

how-security-system-works.png

8/ Tervdokumentáció hiánya. Egy precíz vizuális vázlat, megfelelő szöveges magyarázattal, rendszer leírással, a beépített eszközök típusának felsorolásával, érzékelők és eszközök értelmezhető piktogramjaival rendkívül hasznos lehet évekkel a telepítést követően, - amikor hibát kell keresni. Ennek hiányában eleve a rendszer feltárása is nagyon időigényes és költséges. Nem beszélve a javítási, továbbfejlesztési kérdésekről. Addig át sem szabad venni a lakásriasztó rendszert, amíg a szolgáltató nem ad át egy komplex tervdokumentációt. De az átvétel előtti tesztelés, és kezelési tájékoztatás is elengedhetetlenül fontos. Fotó: houseinforme.blogspot.com

9/ Felülvizsgálat feledésbe merül. Gyakran előfordul, hogy a lakásriasztó felszerelését követően a tulajdonos átépíti vagy akár átrendezi lakását melynek következtében a korábbi állapotokra tervezett rendszer már nem tud hatékonyan működni. Ilyenkor a riasztórendszert értelemszerűen updatelni kell. A kültéri rendszerek esetében az évek múlásával szintén jelentős változások állhatnak be. Egy utólag felépített garázs, automata öntözőrendszer, vagy fényérzékelős napernyő "zavarokat" generálhat. 

10/ Flexibilitás / továbbfejlesztési lehetőség elmulasztása. Érdemes a rendszert úgy megrendelni, hogy az később különösebb probléma - például falvésés - nélkül bővíthető legyen. Ha proaktivan tervezünk, sokkal egyszerűbb füst-,  vagy szénmonoxid érzékelőkkel kiegészíteni a  rendszert. Előrelátó személyek már az alap rendszer megrendelésekor plusz kábeleket is behúzatnak a telepítőkkel későbbi opciók megvalósítása céljából. 

Tipikus hiba, hogy a kivitelezők többnyire mérnöki fejjel kizárólag a hardwere és softwere területre fókuszálnak, megfeledkezve a legalább olyan fontos orgwere-ről. A felhasználóbarát kezelőfelület, a tulajdonos életmódjához alkalmazkodó technológia, a betanítás ugyancsak fontos része a rendszernek. Nagyon sok mérnök a "kényelmesebb" beltéri rendszert preferálja, de arra a kérdésre már nincs válaszuk mit tegyen a megrendelő, ha arra ébred hajnal négykor, hogy valaki bent van a nappalijában. Egyelőre még nagyon kevés gyártó és telepítő tért át a felhasználóbarát, közérthető stílusra. Egyes használati utasítások megértéséhez  mérnöki diploma, - de legalábbis hosszas tanulmányozásra és szótisztázásra van szüksége a szerencsétlen felhasználónak. 

 Ne feledjük, hogy  legprofesszionálisabb riasztórendszer sem  ér semmit, beélesítés nélkül.  Ha pedig elmulasztjuk az ablak, bejárati ajtó gondos  bezárását is mielőtt eltávozunk otthonról, akkor végképp ne lepődjünk meg a riasztó látványtól, ami hazatérve elénk tárul.

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakásriasztó riasztórendszer lakás védelem magánbiztonság